ΓΔ: 2183.44 0.21% Τζίρος: 209.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
Το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σημαίες κρατών μελών στην πρόσοψη στο Στρασβούργο.

Γαλλία: H ΕΕ θα αντιδράσει στους δασμούς 25% που επιβάλει ο Τραμπ

Η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Σοφί Πριμά πρόσθεσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημιουργήθηκε για να ενοχλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ένας εμπορικός πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πως η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει σύντομα δασμούς 25% σε εισαγωγές από την ΕΕ, δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Σοφί Πριμά, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχωρούν σήμερα σημαντικά.

«Αν πρέπει να απαντήσουμε, θα απαντήσουμε», δήλωσε σήμερα η Πριμά στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV.

Η ίδια πρόσθεσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν δημιουργήθηκε για να ενοχλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες», απαντώντας σε χθεσινό σχόλιο του Τραμπ ότι η ΕΕ σχηματίσθηκε «για να προκαλεί μπελάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, ότι θα αντιδράσει «σθεναρά και άμεσα εναντίον αδικαιολόγητων φραγμών στο ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο», αφού ο Τραμπ ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα ανακοινώσει σύντομα δασμούς 25% σε εισαγωγές από την ΕΕ αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν σήμερα σημαντική πτώση μετά την ανακοίνωση του Τραμπ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρούσε 0,7% στις 10:13 (ώρα Ελλάδας), αφού είχε κλείσει με κέρδη ρεκόρ στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι μετοχές μερικών από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν πτώση. Ο δείκτης των κατασκευαστών αυτοκινήτων και ανταλλακτικών μειώθηκε κατά περισσότερο από 3%. Οι μετοχές των Stellantis, Volkswagen και Porsche υποχώρησαν κατά 2%.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Το Παρίσι ζητά κοινή απάντηση ΕΕ στους δασμούς του Τραμπ

Η Γαλλία ζητά κοινή αντίδραση της ΕΕ στους νέους "παγκόσμιους" δασμούς που επέβαλε ο Τραμπ, οι οποίοι αυξάνονται από 10% σε 15% και θα ισχύσουν από 24 Φεβρουαρίου για 150 ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις του Νικολά Φορισιέρ.
Γαλλική οικονομία νόμισμα
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ διαθέτει τα μέσα να απαντήσει στις ΗΠΑ, λέει ο Γάλλος Υπ. Εμπορίου

Ο Γάλλος υπουργός Εμπορίου, Νικολά Φορισιέ, τόνισε στους Financial Times ότι η ΕΕ έχει τα μέσα να απαντήσει στη νέα αύξηση δασμών από τις ΗΠΑ, καλώντας τα κράτη-μέλη σε κοινή στάση και συντονισμό έναντι των μέτρων Τραμπ.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η απόφαση του Δικαστηρίου των ΗΠΑ δείχνει την αξία των αντίβαρων

Ο Μακρόν τόνισε τη σημασία των θεσμικών αντίβαρων και του κράτους δικαίου στις δημοκρατίες, σχολιάζοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει μέρος των δασμών Τραμπ.
Ντόναλντ Τραμπ Γροιλανδία
ΔΙΕΘΝΗ

Αναλυτές: Κυρίως πολιτικές οι επιπτώσεις των νέων αμερικανικών δασμών στην ΕΕ

Οι νέοι δασμοί Τραμπ σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν κυρίως πολιτικές και λιγότερο οικονομικές συνέπειες, με οριακή πτώση ανάπτυξης έως 0,5%. Παρά τους δασμούς, οι εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 2% το 2025, αλλά οι γαλλικές μειώθηκαν 2%.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Παρίσι: Απαράδεκτες οι απειλές Τραμπ για δασμούς στα γαλλικά κρασιά

Το περιβάλλον του Μακρόν χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες» και «αναποτελεσματικές» τις απειλές του Τραμπ για δασμούς 200% στα γαλλικά κρασιά, μετά την άρνηση της Γαλλίας να συμμετάσχει στο «Συμβούλιο Ειρήνης» του Αμερικανού προέδρου.