ΓΔ: 2449.29 -0.10% Τζίρος: 260.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Σημαία Λιβάνου
Βηρυτός: Το κράτος θα ελέγχει τα όπλα, συμφωνία Λιβάνου και Παλαιστινίων

Η Χεζμπολάχ θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Λιβάνου

Στις αρχές Φεβρουαρίου, έπειτα από δύο χρόνια που την εξουσία ασκούσαν οι μεταβατικές αρχές, σχηματίστηκε κυβέρνηση στον Λίβανο.

Η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ, αποδυναμωμένη μετά τον πρόσφατο πόλεμο με το Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση του Λιβάνου, η οποία δεσμεύτηκε σήμερα ότι το κράτος θα έχει το μονοπώλιο των όπλων.

«Χορηγούμε (ψήφο) εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση (…) ελπίζοντας ότι θα διακριθεί για τη σωφροσύνη της και την καλή διαχείρισή της», είπε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χεζμπολάχ, ο βουλευτής Μοχάμαντ Ράαντ, κατά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου που ξεκίνησε σήμερα και θα συνεχιστεί και αύριο.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε κατά το μέγιστο δυνατόν, για να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία και τη σταθερότητα της χώρας», πρόσθεσε.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, έπειτα από δύο χρόνια που την εξουσία ασκούσαν οι μεταβατικές αρχές, σχηματίστηκε κυβέρνηση στον Λίβανο. Νωρίτερα σήμερα, ο νέος πρωθυπουργός Ναουάφ Σαλάμ δεσμεύτηκε να αναπτύξει τον στρατό στις μεθοριακές ζώνες που είναι «διεθνώς αναγνωρισμένες» και επέμεινε ότι θα εφαρμόσει όσα ανέφερε κατά την ορκωμοσία του ο πρόεδρος της χώρας, ο Ζοζέφ Αούν, «αναφορικά με το καθήκον του κράτους να έχει το μονοπώλιο των όπλων».

Μολονότι έληξε η διορία για την απόσυρσή τους από τον νότιο Λίβανο, με βάση τη συμφωνία εκεχειρίας με τη Χεζμπολάχ, οι ισραηλινές δυνάμεις παραμένουν σε πέντε «στρατηγικά» σημεία εντός του λιβανέζικου εδάφους, κάτι που καταγγέλθηκε από την κυβέρνηση της χώρας και τη Χεζμπολάχ. Ο Σαλάμ είπε για το θέμα αυτό ότι η κυβέρνησή του «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την απελευθέρωση όλου του λιβανέζικου εδάφους από την ισραηλινή κατοχή».

Ο Ράαντ εκτίμησε από την πλευρά του ότι ο στόχος του Ισραήλ στον πρόσφατο πόλεμο, που ήταν «να ξεφορτωθεί τη Χεζμπολάχ», απέτυχε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο νότιο Λίβανο

Ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα σημειώθηκε ξανά στο νότιο Λίβανο, μετά την υπογραφή συμφωνίας-πλαισίου με το Ισραήλ, την οποία η Χεζμπολάχ δηλώνει ότι δεν θα εφαρμοστεί, προειδοποιώντας για πιθανή εσωτερική σύγκρουση.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Η συμφωνία με Λίβανο πλήττει Ιράν και Χεζμπολάχ

Ο Νετανιάχου χαιρέτισε τη συμφωνία με τον Λίβανο, που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την ιστορική για το Ισραήλ και πλήγμα για το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, όπως δήλωσε σε τηλεοπτική ενημέρωση.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Δέσμευση στρατού για ειρήνη μετά από συγκέντρωση Χεζμπολάχ

Ο στρατός του Λιβάνου διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή του πως δεν θα ανεχτεί παραβιάσεις ασφαλείας ή απειλές κατά της ειρήνης, μετά από διαδήλωση της Χεζμπολάχ κατά της συμφωνίας-πλαίσιο μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Θετική η αντίδραση φον ντερ Λάιεν στη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «καθοριστική» τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου για την αποκλιμάκωση. Τόνισε την ανάγκη για αφοπλισμό μη κρατικών ομάδων και υποστήριξε ότι η ΕΕ στηρίζει τη βιώσιμη σταθερότητα στην περιοχή.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινή επίθεση κατά φερόμενων μαχητών στο νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικό πλήγμα κατά φερόμενων μαχητών στη Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου, το πρώτο τέτοιο μετά τη συμφωνία-πλαίσιο με τον Λίβανο. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, στόχος ήταν απειλή για τα στρατεύματά τους.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Επίθεση ισραηλινού drone στο νότο μετά τη συμφωνία ασφαλείας

Ισραηλινό drone έπληξε τη Ναμπατίγια στον νότιο Λίβανο, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο, μία μέρα μετά τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου για αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα, με διαμεσολάβηση ΗΠΑ.