ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο

Βούτσιτς: Δεν έπρεπε να υπερψηφίσουμε τη διακήρυξη για την Ουκρανία

Σημειώνεται ότι η Σερβία αρνείται να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε μετανιωμένος για την θετική ψήφο της χώρας του στην διακήρυξη που υιοθετήθηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και με την οποία επιβεβαιώνεται η υποστήριξη στην Ουκρανία και ο σεβασμός στην εδαφική της ακεραιότητα. Η διακήρυξη, που συνέταξαν η Ουκρανία και ευρωπαίοι σύμμαχοί της με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, εγκρίθηκε με 93 ψήφους υπέρ, έναντι 18 κατά και 65 αποχών.

«Νομίζω ότι η Σερβία έκανε ένα λάθος υπερψηφίζοντας την διακήρυξη, ζητώ συγγνώμη από τους πολίτες γι' αυτό, φταίω εγώ ο ίδιος», δήλωσε σε σερβικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ο Αλ. Βούτσιτς. Επισήμανε ότι η Σερβία θα έπρεπε να απέχει, όπως έπραξε κατά την ψηφοφορία για την διακήρυξη που πρότειναν οι ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι η Σερβία αρνείται να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ και να επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η πολιτική της ηγεσία στις δημόσιες τοποθετήσεις της δηλώνει ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά αποφεύγει να καταδικάσει ανοιχτά την ρωσική εισβολή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα υπέρ της σύγκλησης του ΣΑ του ΟΗΕ για την Ουκρανία

Η Ελλάδα διαβεβαιώνει για τη σταθερή στήριξή της στην Ουκρανία μετά την αύξηση ρωσικών επιθέσεων. Ως προεδρεύουσα στο ΣΑ του ΟΗΕ, τάσσεται υπέρ του αιτήματος σύγκλησης για εξέταση των επιθέσεων αυτών.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς: Η Ρωσία αδιάφορη για διαπραγματεύσεις παρά τη συνάντηση ΟΗΕ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι η συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας-Ρωσίας δείχνει έλλειψη ρωσικού ενδιαφέροντος για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία. Ήταν η πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2022.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Η Ευρώπη σαμποτάρει τα ειρηνευτικά σχέδια στην Ουκρανία, λέει ο Λαβρόφ

Ο Λαβρόφ κατηγόρησε την Ευρώπη ότι μπλοκάρει τα ειρηνευτικά σχέδια για Ουκρανία, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ κρατούν διαφορετική στάση. Επανέλαβε ότι η Ρωσία θα πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία «ανεξαρτήτως συνθηκών».
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Λαβρόφ με Γερμανό ΥΠΕΞ στον ΟΗΕ για Ρωσία-Γερμανία

Ο Σεργκέι Λαβρόφ και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόχαν Βάντεφουλ συναντήθηκαν στον ΟΗΕ για πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εν μέσω έντασης στις σχέσεις λόγω πρόσφατων κριτικών και αμοιβαίων προξενικών απελάσεων.
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές Βούτσιτς με τον Πούτιν για την εξασφάλιση φθηνού αερίου

Ο Βούτσιτς είχε αποχαιρετιστήρια συνομιλία με τον Πούτιν πριν παραιτηθεί από πρόεδρος Σερβίας, συζητώντας διμερή θέματα, Βαλκάνια, Ουκρανία και φυσικό αέριο. Στόχος του είναι η πρωθυπουργία αν κερδίσει το κόμμα του στις εκλογές.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Γενική Συνέλευση ΟΗΕ: Ο Ζελένσκι καταγγέλλει την «τρέλα» του Πούτιν

Ο Ζελένσκι, μιλώντας στον ΟΗΕ, χαρακτήρισε την τακτική Πούτιν «παραφροσύνη» και ζήτησε συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως μόνη λύση για να λήξει ο πόλεμος, καλώντας παράλληλα την παγκόσμια κοινότητα να αναλάβει δράση.