ΓΔ: 2336.97 0.95% Τζίρος: 201.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:29:41
Κιρ Στάρμερ ομιλία
Ο Κιρ Στάρμερ κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του στη Βρετανία.

Στάρμερ: Συζητήσεις για την Ουκρανία μόνο με συμμετοχή της Ουκρανίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες για το μέλλον της χώρας χωρίς τη συμμετοχή της, δίνοντας έτσι τον τόνο πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να υπάρξουν συνομιλίες για το μέλλον της Ουκρανίας χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας, δίνοντας έτσι τον τόνο πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα.

«Κανένας δεν θέλει να συνεχίζεται η αιματοχυσία. Κανένας και λιγότερο από όλους οι Ουκρανοί», είπε ο Στάρμερ στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος Σκωτίας στη Γλασκώβη.

«Αλλά έπειτα απ΄όλα αυτά που υπέφεραν, έπειτα απ' όλα αυτά για τα οποία αγωνίστηκαν, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία και ο λαός της Ουκρανίας πρέπει να αποκτήσει ένα μακροπρόθεσμο ασφαλές μέλλον», είπε.

Ο Στάρμερ επισκέπτεται την Ουάσινγκτον την Πέμπτη ακολουθώντας έτσι τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Τραμπ την Δευτέρα, ακριβώς τρία χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Και οι δύο ηγέτες αναμένεται να προσπαθήσουν να πείσουν τον Τραμπ να μην σπεύσει σε ειρηνευτική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με οποιοδήποτε κόστος, να εμπλέξει και την Ευρώπη στη διαδικασία και να συζητήσει για τις στρατιωτικές εγγυήσεις με την Ουκρανία.

Την Παρασκευή ο Τραμπ δήλωσε στο Brian Kilmeade Show ότι οι Στάρμερ και Μακρόν "δεν έκαναν τίποτα" για να λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι η ανάγκη να διατηρηθεί η αλληλεγγύη με την Ουκρανία δεν είναι μόνο ηθικά σωστή, αλλά είναι και προς το συμφέρον της Βρετανίας.

Ο Στάρμερ είπε ότι στηρίζει τις αμερικανικές εκκλήσεις να αναλάβει η Ευρώπη μεγαλύτερες ευθύνες για την ασφάλειά της και ότι η Βρετανία θα αναλάβει κυρίαρχο ρόλο.

«Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να παίξουμε τον ρόλο μας αν απαιτείται μια δύναμη στην Ουκρανία από τη στιγμή που θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναδιαμορφώσουμε την οικονομία μας με βιομηχανική πολιτική, να υπερασπιστούμε την Ευρώπη, αλλά κυρίως να υπερασπιστούμε την ασφάλειά μας», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Στήριξη στις αμερικανικές πρωτοβουλίες ειρήνης για Ουκρανία

Η Βρετανία στηρίζει την προσπάθεια του Τραμπ για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, ζητώντας άμεσο τέλος στην εισβολή, σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.
Σημαία Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχύει η επίσημη πρόσκληση του Τραμπ στη Βρετανία από τον Στάρμερ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε καλέσματα για την ακύρωση της πρόσκλησης επίσημης επίσκεψης στη Βρετανία προς τον Αμερικανό πρόεδρο, μετά από τη δημόσια αντιπαράθεση του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πλησιάζει συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας σύμφωνα με εκτίμησή του

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θεωρεί πως επίκειται συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στον Λευκό Οίκο.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα χτυπήσει το Κίεβο επί μία εβδομάδα λόγω ψύχους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι ζήτησε προσωπικά από τον Πούτιν να σταματήσουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Κίεβο και άλλες πόλεις για μια εβδομάδα λόγω ψύχους και ότι ο Πούτιν αποδέχθηκε το αίτημα.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Αναμένει από τη Ρωσία παύση βομβαρδισμών για μία εβδομάδα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι αναμένει η Ρωσία να εφαρμόσει τη συμφωνία για να μην πλήττεται το Κίεβο και άλλες πόλεις για μία εβδομάδα λόγω βαρυχειμωνιάς και επισήμανε πως τα βήματα αποκλιμάκωσης βοηθούν προς τον τερματισμό του πολέμου.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συμβαίνουν θετικά στις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προχωρούν θετικά, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, μετά από συνάντηση Ουκρανών και Ρώσων στο Αμπού Ντάμπι με αμερικανική μεσολάβηση.