ΓΔ: 2606.96 -0.87% Τζίρος: 79.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:42:35
Φώτο: Shutterstock

Στάρμερ και φον ντερ Λάιεν υπέρ μιας «δίκαιης ειρήνης» στην Ουκρανία

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δύο ηγέτες, που είχαν σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία, «συμφώνησαν επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για χάρη της ευρωπαϊκής συλλογικής ασφάλειας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισαν σήμερα την «ανάγκη να εξασφαλιστεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δύο ηγέτες, που είχαν σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία, «συμφώνησαν επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για χάρη της ευρωπαϊκής συλλογικής ασφάλειας».

Ο ηγέτης των Εργατικών, ο οποίος πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, δεσμεύτηκε να «συνεχίσει αυτές τις σημαντικές συνομιλίες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ευρωπαίοι φοβούνται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα τερματίσει τον πόλεμο, που ξεκίνησε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με όρους ευνοϊκούς για τη Μόσχα χωρίς να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα.

Σε ξεχωριστή συνομιλία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που είχε σήμερα, ο Κιρ Στάρμερ επανέλαβε την «ακλόνητη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία», σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της Ουκρανίας και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στο σύνολό της», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο Στάρμερ «επανέλαβε ότι η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό του πολέμου» στο έδαφός της.

Το Λονδίνο, το οποίο υπογραμμίζει τακτικά την ιστορικά «ιδιαίτερη σχέση» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, σκοπεύει να παίξει έναν ρόλο που θα διευκολύνει τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ευρώπης για την Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Μητέρα και γιος νεκροί από ρωσικά drones σε παραμεθόριο

Μητέρα και γιος 9 ετών σκοτώθηκαν από επίθεση ρωσικών drones στη Σούμι της Ουκρανίας. Η πυρκαγιά που ξέσπασε κατέστρεψε το σπίτι τους, ενώ τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά, ανάμεσά τους ο πατέρας και η γιαγιά του αγοριού.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Τρεις νεκροί από ρωσικά πλήγματα στην περιφέρεια Κιέβου

Τρεις νεκροί, ανάμεσά τους ένα παιδί, και τρεις τραυματίες είναι ο απολογισμός ρωσικών πληγμάτων στην περιφέρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τον Τιμούρ Τκατσένκο. Ζημιές καταγράφηκαν σε τρεις συνοικίες της πόλης Μπροβαρί.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Ελπίδες για ειρήνη το φθινόπωρο μέσω πιέσεων στη Μόσχα

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι ελπίζει να ενταθούν οι πιέσεις στη Ρωσία έως το φθινόπωρο, συνδυάζοντας επιθέσεις drones, κυρώσεις και διπλωματία, ώστε να αναγκαστεί σε ειρήνη, αν και παραμένει αβέβαιος πότε θα συμβεί αυτό.
Σύστημα Patriot εκτόξευση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Συμφωνία για ενίσχυση παραγωγής εξαρτημάτων Patriot και THAAD

Οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία άνω των 3 δισ. δολαρίων με Lockheed Martin και Northrop Grumman για την αύξηση της παραγωγής πυραύλων Patriot και THAAD, λόγω της μείωσης των αποθεμάτων από τις συγκρούσεις σε Ιράν και Ουκρανία.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας χάρτης
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο επιπλέον χωριά στην Ουκρανία

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο χωριά, το Ολγχίβγκα στο Χάρκοβο και το Λιουμπίτσκε στη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες από τα πεδία μαχών.
Σημαίες Ηνωμένου Βασιλείου Ινδίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ο Μπέρναμ υπόσχεται τεχνολογική στήριξη στην Ουκρανία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Άντι Μπέρναμ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει τεχνολογία κατά των παρεμβολών στην Ουκρανία, προστατεύοντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της. Η ανακοίνωση έγινε παρουσία του Ζελένσκι στο Λονδίνο.