ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Στάρμερ και φον ντερ Λάιεν υπέρ μιας «δίκαιης ειρήνης» στην Ουκρανία

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δύο ηγέτες, που είχαν σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία, «συμφώνησαν επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για χάρη της ευρωπαϊκής συλλογικής ασφάλειας».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισαν σήμερα την «ανάγκη να εξασφαλιστεί μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη» στην Ουκρανία, δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δύο ηγέτες, που είχαν σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία, «συμφώνησαν επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για χάρη της ευρωπαϊκής συλλογικής ασφάλειας».

Ο ηγέτης των Εργατικών, ο οποίος πρόκειται να συναντήσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, δεσμεύτηκε να «συνεχίσει αυτές τις σημαντικές συνομιλίες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσινγκτον», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ευρωπαίοι φοβούνται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα τερματίσει τον πόλεμο, που ξεκίνησε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, με όρους ευνοϊκούς για τη Μόσχα χωρίς να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα.

Σε ξεχωριστή συνομιλία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που είχε σήμερα, ο Κιρ Στάρμερ επανέλαβε την «ακλόνητη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία», σύμφωνα με την Ντάουνινγκ Στριτ.

«Συμφώνησαν ότι πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της Ουκρανίας και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια στο σύνολό της», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο Στάρμερ «επανέλαβε ότι η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης για τον τερματισμό του πολέμου» στο έδαφός της.

Το Λονδίνο, το οποίο υπογραμμίζει τακτικά την ιστορικά «ιδιαίτερη σχέση» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, σκοπεύει να παίξει έναν ρόλο που θα διευκολύνει τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ευρώπης για την Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένο κτίριο Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ρωσική επίθεση σκοτώνει βρέφος και δύο γυναίκες στο Χάρκιβ

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και ένα βρέφος, έχασαν τη ζωή τους από επίθεση ρωσικού drone σε χωριό του Χάρκιβ, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας στη σελίδα του στο Telegram.
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούμπιο: Ο Τραμπ θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάρκο Ρούμπιο, από το Ουζμπεκιστάν, τόνισε πως Ουκρανία και Ρωσία πρέπει να επικεντρωθούν στον τερματισμό του πολέμου. Ανέφερε πως δεν είναι σίγουρο αν θα γίνει συνάντηση ηγετών ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας για το θέμα.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Δύση ενθαρρύνει τον Πούτιν αναστέλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με την αναστολή των κυρώσεων ανταμείβει και ενθαρρύνει τον Πούτιν, καλώντας τους συμμάχους να διατηρήσουν πίεση στη Ρωσία. Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή λίγο πριν αυτές τεθούν σε ισχύ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώτη φορά χωρίς ρωσικά πλήγματα σε ουκρανική ενέργεια μετά τη «εκεχειρία» Τραμπ

Για πρώτη φορά μετά την ανακοίνωση Τραμπ για «ενεργειακή εκεχειρία», η Ρωσία δεν έπληξε ουκρανικούς ενεργειακούς στόχους, αλλά βομβάρδισε δίκτυα συγκοινωνίας. Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι επαφές συνεχίζονται χωρίς άλλες λεπτομέρειες.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ρωσία δεν θέλει ενεργειακή εκεχειρία μετά τις νέες επιθέσεις

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία δεν αποδέχεται εκεχειρία της Δύσης για τις ενεργειακές επιθέσεις, καθώς σήμερα χτυπήθηκαν έξι ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι η Μόσχα επιδιώκει μεγαλύτερα έσοδα για τον πόλεμο.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Δύο νεκροί από ουκρανικές επιθέσεις drones σε ρωσικό έδαφος

Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες ήταν ο απολογισμός ουκρανικών επιθέσεων με drones στη ρωσική περιφέρεια Μπιέλγκοροντ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Μεταξύ των θυμάτων είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα.