ΓΔ: 1818.82 0.93% Τζίρος: 146.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Ουγγαρίας στο κοινοβούλιο
Η ουγγρική σημαία στο κοινοβούλιο, όπου κατατέθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που επικρίνει η ΕΕ.

Η Ουγγαρία αντιτάσσεται στη βοήθεια της ΕΕ στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα αντιταχθεί στο νέο πακέτο της ΕΕ για τη στήριξη της Ουκρανίας, το οποίο ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ουγγρική κυβέρνηση θα εναντιωθεί στο νέο πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό να υποστηριχτεί η Ουκρανία, ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (21 δισεκ. δολαρίων), τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέτερ Σιγιάρτο χθες Πέμπτη, ενημέρωσε εκπρόσωπός του μέσω X.

Η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάγια Κάλας έχει σκοπό την ενίσχυση της θέσης του Κιέβου σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, ενώ θα έπρεπε να δώσει ώθηση στην προσπάθεια αποκατάστασης της ειρήνης, πρόσθεσε. «Δεν θα υποστηρίξουμε να ξοδεύονται χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων για να παραταθεί ο πόλεμος», υπογράμμισε ο κ. Σιγιάρτο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ζόλταν Κόβατς.

Εξάλλου, η Βουδαπέστη δεν θα υποστηρίξει περαιτέρω παράταση των κυρώσεων της ΕΕ σε Ρώσους και Λευκορώσους, πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) παρουσίασε νωρίτερα χθες εισήγηση για επιπρόσθετη ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια αξίας 6 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία.

Κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, το ποσό θα διατεθεί για την προμήθεια 1,5 εκατομμυρίων οβίδων για το πυροβολικό (3,5 δισεκ. ευρώ), για την προμήθεια συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας (500 εκατ. ευρώ) και για να εξοπλιστούν και να εκπαιδευτούν δυο ουκρανικές ταξιαρχίες.

Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα. Δεν είναι σαφές ακόμη αν και ποιες άλλες χώρες μέλη τάσσονται υπέρ κι αν θα μπορέσει να προχωρήσει. Η χρηματοδότηση είναι επίσης πρόβλημα με βάση τους κανόνες της ΕΕ αν εναντιωθεί κάποια χώρα μέλος.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί ο κ. Σιγιάρτο έκανε λόγο περί 20 δισεκ. ευρώ, δεδομένου ότι το ποσό που προβλέπεται να διατεθεί είναι 6 δισεκ. ευρώ.

Ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας αιτιολόγησε τη θέση της κυβέρνησής του τονίζοντας πως η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μετέστρεψε την κατάσταση «υπέρ της ειρήνης» και «βρισκόμαστε πιο κοντά παρά ποτέ σε λύση», καθώς οι απευθείας συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας αναβίωσαν «την ελπίδα για την ειρήνη».

Ο κ. Σιγιάρτο βρίσκεται στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουγγαρία επιδιώκει να προσβάλει απόφαση της ΕΕ για παγωμένα ρωσικά κεφάλαια

Νωρίτερα σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η ΕΕ βρήκε τρόπο να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια για να αγοράσει όπλα για την Ουκρανία παρά την αντίθεση της Ουγγαρίας.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία 5 δισ. ευρώ της ΕΕ για στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία

Η συμφωνία θα εισφέρει επιπλέον 5 δισεκατομμύρια ευρώ στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης μέχρι το τέλος του έτους, τα οποία θα προστεθούν στα 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευτεί από τις αρχές του 2022.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ευρωπαίων ηγετών για τη βοήθεια 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε πως οι χώρες της ΕΕ για ακόμη μια φορά έδειξαν στην πράξη την αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό, σημειώνοντας τον ηγετικό ρόλο της Ένωσης με τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση στο Κίεβο.
σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Εναλλακτικό σχέδιο χρηματοδότησης 20 δισ στην Ουκρανία σχεδιάζει η ΕΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η ΕΕ προσανατολίζεται να ενισχύσει το Κίεβο με την έκδοση αμοιβαίου χρέους, καθώς παραμένει αρνητική η Ουγγαρία στην εκταμίευση του ποσού από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.