ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Μάρκο Ρούμπιο ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Ο Μάρκο Ρούμπιο υπερασπίζεται τις αμερικανικές συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, υπεραμύνθηκε των πρόσφατων διμερών συνομιλιών με τη Ρωσία, τονίζοντας πως κύριος σκοπός της Ουάσινγκτον ήταν να διαπιστώσει εάν η Μόσχα αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο δικαιολόγησε χθες, Πέμπτη, τις πρώτες διμερείς συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας με τη Ρωσία, διαβεβαιώνοντας ότι ο κύριος στόχος της Ουάσινγκτον ήταν να διαπιστώσει αν η Μόσχα είναι «σοβαρή» για την προοπτική να βάλει τέλος στον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

«Δεν μπορώ ακόμα να απαντήσω στην ερώτηση αν είναι σοβαροί σχετικά με την ειρήνη», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη δημοσιογράφο Κάθριν Χέριτζ σε συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

«Το μόνο πράγμα στο οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι θα μιλήσουμε για ειρήνη», συνέχισε μετά τη συνάντηση που είχε στην αρχή της εβδομάδας στη Σαουδική Αραβία με ρωσική αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχε ο ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ.

Αυτές οι επιφυλακτικές δηλώσεις έρχονται σε αντίθεση με τη θέση του αμερικανού προέδρου. Την προηγουμένη, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαβεβαιώσει: «Πιστεύω πως οι Ρώσοι θέλουν να τελειώσει ο πόλεμος αυτός».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς έκανε χθες, Πέμπτη, την εκτίμηση ότι η Ευρώπη είναι «έτοιμη να φθάσει στην ειρήνη», εγκωμιάζοντας τη δουλειά που έγινε από τον Τραμπ.

Για τον Ρούμπιο, η αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία, που είχαν σχεδόν παγώσει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί εν τέλει ο τερματισμός της σύγκρουσης.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας απέρριψε εξάλλου την ιδέα ότι άρχισε συνομιλίες με τη Ρωσία χωρίς να εντάξει σ' αυτές το Κίεβο και τους ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον.

«Είναι άδικο να πούμε ότι δεν διαβουλευθήκαμε με κανέναν σχετικά μ' αυτό», υποστήριξε ο Μάρκο Ρούμπιο, διαβεβαιώνοντας ότι μιλούσε με τους Ουκρανούς «σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας».

«Επίσης δεν είναι αλήθεια ότι δεν συμβουλευθήκαμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη», δήλωσε υποστηρίζοντας ότι συνομίλησε με «πέντε υπουργούς Εξωτερικών» μετά τη συνάντησή του με τους Ρώσους, καθώς και πριν.

Η συνέντευξη έγινε σε πλαίσιο μεγάλης έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Κίεβο, με φόντο τις σκληρές επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος του ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία είναι σε μια άλλη ήπειρο, δεν επηρεάζει άμεσα στην καθημερινή ζωή των Αμερικανών. Ενδιαφερόμαστε επειδή αυτό έχει συνέπειες για τους συμμάχους μας και εν τέλει για τον κόσμο», υποστήριξε επίσης ο Μάρκο Ρούμπιο.

«Θα έπρεπε να υπάρχει μια κάποια μορφή ευγνωμοσύνης», συνέχισε εκτιμώντας ότι το να κατηγορείται ο πρόεδρος Τραμπ ότι ζει «'μέσα σε ένα κόσμο παραπληροφόρησης'», όπως είπε γι' αυτόν ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «είναι πολύ αντιπαραγωγικό».

Την Τρίτη, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών είχε κατηγορήσει εσφαλμένα την Ουκρανία ότι άρχισε τον πόλεμο.

ΓΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Το Κρεμλίνο ελπίζει σε ενημέρωση Πούτιν από ΗΠΑ για ειρήνη

Το Κρεμλίνο εκφράζει την ελπίδα για σύντομη συνάντηση Πούτιν-Γουίτκοφ στη Ρωσία, με επίκεντρο την ειρήνη στην Ουκρανία και σημαντικά ζητήματα, ενώ ο Γουίτκοφ ενημερώνεται σήμερα από Ζελένσκι και Ευρωπαίους ηγέτες στο Όσλο.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Πρόταση για σύνοδο με Τραμπ, Σι για Ουκρανία – Η συμφωνία με ντίζελ

Ο Πούτιν πρότεινε σύνοδο κορυφής με Τραμπ και Σι για διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία, με ευνοϊκούς για τη Μόσχα όρους, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Η απουσία Ζελένσκι προκαλεί ανησυχία σε Ευρωπαίους ηγέτες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ: Ο Ζελένσκι δεν θέλει να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Τραμπ κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι δεν θέλει να σταματήσει ο πόλεμος, υπερασπίστηκε την αναστολή κυρώσεων στη Ρωσία και τόνισε ότι στόχος του είναι η διατήρηση της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με τους Κούσνερ και Γουίτκοφ σήμερα

Ο Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με Αμερικανούς απεσταλμένους εν μέσω κρίσης με τον Τραμπ, ο οποίος απέκλεισε τη Ρωσία από νέες κυρώσεις. Τόνισε τη σημασία της αμερικανικής στάσης και της συνεχιζόμενης ενημέρωσης των εταίρων.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Δύση ενθαρρύνει τον Πούτιν αναστέλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τον Τραμπ ότι με την αναστολή των κυρώσεων ανταμείβει και ενθαρρύνει τον Πούτιν, καλώντας τους συμμάχους να διατηρήσουν πίεση στη Ρωσία. Ο Τραμπ υπέγραψε την αναστολή λίγο πριν αυτές τεθούν σε ισχύ.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ αναστέλλει την εφαρμογή κυρώσεων κατά της Μόσχας

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επικαλούμενος το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ, με διάταγμα που υπέγραψε, προκαλώντας ανησυχία στην Ουκρανία για ενδεχόμενη εγκατάλειψη από τον αμερικανικό σύμμαχο.