ΓΔ: 2342.13 1.18% Τζίρος: 258.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:17:41
Τζάστιν Τρουντό πορτρέτο
Φωτο: Shutterstock

Τριντό: Καμία διαπραγμάτευση για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία

Χθες Τρίτη, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να ορίσουν διαπραγματευτές για συζητήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή Ευρωπαίων, Καναδών ή Ουκρανών.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν διπλωματικές διαπραγματεύσεις «για την Ουκρανία χωρίς να συμπεριληφθεί η Ουκρανία» μετά τις διμερείς συνομιλίες που είχαν για το ουκρανικό ανώτατοι Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

«Αυτό αποτελεί θεμελιώδης αρχή για τον Καναδά και για τη συντριπτική πλειοψηφία των συμμάχων, μας ότι τίποτα που να σχετίζεται με την Ουκρανία δεν πρέπει να αποφασίζεται χωρίς να περιλαμβάνεται η Ουκρανία», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «ανυπομονεί» να συζητήσει με τους Ευρωπαίους το ζήτημα.

Χθες Τρίτη, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να ορίσουν διαπραγματευτές για συζητήσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς τη συμμετοχή Ευρωπαίων, Καναδών ή Ουκρανών.

Ο Τριντό επέμεινε επίσης στην ευθύνη της Μόσχας για το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αντιδρώντας στην επίθεση χθες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που τον κατηγόρησε ότι «ξεκίνησε τον πόλεμο», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου 2022 στην Ουκρανία. Ο Τραμπ «ζει σε μια φούσκα ρωσικής παραπληροφόρησης», απάντησε σήμερα ο Ζελένσκι.

«Είχαμε κανόνες που αφορούν τα σύνορα, τη μη εισβολή σε γείτονές μας, κανόνες τους οποίους η Ρωσία επέλεξε σκόπιμα να παραβιάσει πριν από ορισμένα χρόνια. Και αυτό θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο την ικανότητα των Ουκρανών να καθορίσουν το μέλλον τους, αλλά και όλων των δημοκρατιών μας», είπε ο Τριντό.

«Αυτό θέτει σε κίνδυνο όλες τις δημοκρατίες μας, όλους τους κανόνες που διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ευημερία μας», πρόσθεσε.

Ο Καναδός πρωθυπουργός θα συμμετάσχει διαδικτυακά σε μια νέα σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια που θα γίνει σήμερα στο Παρίσι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Σημαντική αντίδραση» αν ο Καναδάς υπογράψει εμπορική συμφωνία με Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αντιδράσουν δυναμικά εάν ο Καναδάς υπογράψει εμπορική συμφωνία με την Κίνα, εκφράζοντας ανησυχία ότι με αυτή τη συμφωνία η Κίνα θα αποκτήσει επιρροή στον Καναδά.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Πλησιάζει συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας σύμφωνα με εκτίμησή του

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θεωρεί πως επίκειται συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του στον Λευκό Οίκο.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Πούτιν δεν θα χτυπήσει το Κίεβο επί μία εβδομάδα λόγω ψύχους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε ότι ζήτησε προσωπικά από τον Πούτιν να σταματήσουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε Κίεβο και άλλες πόλεις για μια εβδομάδα λόγω ψύχους και ότι ο Πούτιν αποδέχθηκε το αίτημα.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ΗΠΑ αποσύρουν την πιστοποίηση καναδικών αεροσκαφών Bombardier

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα αφαιρέσουν την πιστοποίηση καναδικών αεροσκαφών Bombardier και άλλων καναδικών αεροπλάνων, αντιδρώντας στην άρνηση του Καναδά να πιστοποιήσει αεροσκάφη της αμερικανικής Gulfstream.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Αναμένει από τη Ρωσία παύση βομβαρδισμών για μία εβδομάδα

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι αναμένει η Ρωσία να εφαρμόσει τη συμφωνία για να μην πλήττεται το Κίεβο και άλλες πόλεις για μία εβδομάδα λόγω βαρυχειμωνιάς και επισήμανε πως τα βήματα αποκλιμάκωσης βοηθούν προς τον τερματισμό του πολέμου.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συμβαίνουν θετικά στις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία προχωρούν θετικά, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, μετά από συνάντηση Ουκρανών και Ρώσων στο Αμπού Ντάμπι με αμερικανική μεσολάβηση.