ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
Φώτο: Shutterstock

Νέα σύσκεψη για την Ουκρανία συγκαλεί το Παρίσι, συμμετοχή Μητσοτάκη

Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι το Παρίσι δεν πρόκειται να στείλει χερσαίες δυνάμεις, να πολεμήσουν σε μια σύγκρουση, στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι διοργανώνει σήμερα μια νέα συνάντηση "με αρκετά ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά κράτη" για την Ουκρανία, μετά τη συνάντηση της Δευτέρας στην οποία μετείχαν δέκα ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Στόχος του είναι να έχει συνομιλήσει και με τους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ έως το τέλος της εβδομάδας, ανακοίνωσε σε συνέντευξή του σε περιφερειακές ημερήσιες εφημερίδες, όπως οι Le Parisien, La Provence, Sud Ouest.

Διπλωματικές πηγές είπαν στο Reuters ότι στη δεύτερη αυτή συνάντηση για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια προσκλήθηκαν ευρωπαϊκές χώρες που δεν συμμετείχαν στη συνάντηση της Δευτέρας και ο Καναδάς ως συμμαχική χώρα στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με δύο πηγές, οι χώρες που προσκλήθηκαν είναι η Νορβηγία, ο Καναδάς, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Τσεχία, η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Ρουμανία, η Σουηδία και το Βέλγιο. Η συνάντηση μπορεί να διεξαχθεί υβριδικά, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής με τηλεδιάσκεψη, δήλωσαν τρεις διπλωμάτες.

Το Ελιζέ δεν έχει διευκρινίσει ακόμη το περίγραμμα και τους συμμετέχοντες σε αυτή τη νέα συνάντηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ "μπορεί να αρχίσει έναν χρήσιμο διάλογο" με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

"Δημιουργεί μια στρατηγική αμφισημία για τον πρόεδρο Πούτιν" χρησιμοποιώντας "πολύ ισχυρές λέξεις" και δημιουργώντας "αβεβαιότητα" η οποία "μπορεί να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης", πρόσθεσε ο Μακρόν, δηλώνοντας ότι και ο ίδιος είναι έτοιμος να μιλήσει στον Ρώσο ομόλογό του "όταν είναι η κατάλληλη στιγμή στον επικείμενο κύκλο διαπραγματεύσεων", στη συνέντευξή του σε εφημερίδες του γαλλικού Τύπου της περιφέρειας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διοργανώνει σειρά συναντήσεων για να διαμορφώσει την ευρωπαϊκή συνεισφορά στην αναζήτηση λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ότι "η Γαλλία δεν πρόκειται να στείλει χερσαίες δυνάμεις, να πολεμήσουν σε μια σύγκρουση, στο μέτωπο".

"Η ανησυχία όλων είναι ότι μια απλή εκεχειρία στην Ουκρανία δεν θα μπορούσε να επιλύσει τη σύγκρουση, αλλά μια πλήρης ειρήνη με συνθήκες ασφαλείας, συνθήκες κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της Ουκρανίας σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο θα μπορούσαν να επιτρέψουν την επίλυσή της", εξήγησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μεταξύ των λύσεων για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στο Κίεβο στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Μόσχα, θα μπορούσε ωστόσο να είναι δυνατή η "αποστολή εμπειρογνωμόνων ή ακόμη και στρατευμάτων σε περιορισμένο αριθμό, εκτός κάθε εμπόλεμης ζώνης, για να υποστηρίξουν τους Ουκρανούς και σε ένδειξη αλληλεγγύης. "Εξετάζουμε αυτό το θέμα με τους Βρετανούς", δήλωσε ο Μακρόν στην εφημερίδα Parisien.

Μίλησε επίσης για τη δυνατότητα "να αποφασιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να υπάρξει, υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών, μια ειρηνευτική επιχείρηση κατά μήκος της γραμμής του μετώπου".

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν την πρόταση Τραμπ για εκεχειρία στην Ουκρανία

Ηγέτες χωρών της ΕΕ και η Ουκρανία εξέδωσαν κοινή δήλωση, στηρίζοντας το αίτημα Τραμπ για άμεση κατάπαυση πυρός στη γραμμή των μαχών. Τραμπ και Πούτιν θα συναντηθούν σύντομα στη Βουδαπέστη, πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.
Ντόναλντ Τραμπ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν τη θέση Τραμπ για κατάπαυση στην Ουκρανία

Ηγέτες από Ευρώπη και ΕΕ εξέδωσαν κοινή δήλωση στήριξης προς Ουκρανία και στις προσπάθειες του Τραμπ για τερματισμό της σύγκρουσης, ζητώντας αύξηση της πίεσης στη Ρωσία και αξιοποίηση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Συνάντηση συμμαχίας υπέρ Ουκρανίας στο Λονδίνο την Παρασκευή

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως ομάδα χωρών που στηρίζει την Ουκρανία θα συναντηθεί την Παρασκευή στο Λονδίνο, όπως δήλωσε στη Σλοβενία στη διάρκεια της συνόδου MED9 των μεσογειακών κρατών της ΕΕ.
Σημαίες Ρωσίας και ΕΕ
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ο Πούτιν να επισκεφτεί Ευρώπη μόνο για άνευ όρων εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό δήλωσε ότι ο Πούτιν θα πρέπει να ταξιδέψει στην Ευρώπη μόνο αν πρόκειται να υπογράψει άμεση και άνευ όρων εκεχειρία στην Ουκρανία, ενόψει και της συνάντησης Πούτιν-Τραμπ στη Βουδαπέστη.