ΓΔ: 2106.9 0.94% Τζίρος: 312.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Ο αρκτικός αέρας φέρνει ένα σύντομο ψυχρό κύμα σε πολλά μέρη της Ευρώπης

Η γερμανική πρωτεύουσα είδε τη Δευτέρα χαμηλές θερμοκρασίες -11C, με την ψύχρα να συνεχίζεται και την Τρίτη. Οι αρχές έχουν εκδώσει πορτοκαλί προειδοποιήσεις σε όλη τη βορειοανατολική χώρα, προειδοποιώντας ότι οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Μια «έκρηξη» αρκτικού αέρα φέρνει ένα σύντομο ψυχρό κύμα σε μέρη της Ευρώπης, με το Βερολίνο να καταγράφει τις χαμηλότερες θερμοκρασίες του φετινού χειμώνα.

Η γερμανική πρωτεύουσα είδε τη Δευτέρα χαμηλές θερμοκρασίες -11C, με την ψύχρα να συνεχίζεται και την Τρίτη. Οι αρχές έχουν εκδώσει πορτοκαλί προειδοποιήσεις σε όλη τη βορειοανατολική χώρα, προειδοποιώντας ότι οι θερμοκρασίες υπό το μηδέν θα μπορούσαν να προκαλέσουν υποθερμία, να παγώσουν σωλήνες νερού και να προκαλέσουν ζημιές στα φυτά από τον παγετό.

Ο ξηρός αρκτικός αέρας, ο οποίος έφερε ένα στρώμα χιονιού και ασθενείς ανέμους, είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ενός έτους και σε άλλα μέρη της Γερμανίας. Στα βουνά Harz καταγράφηκε χαμηλό -18,4C, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία πρόγνωσης Deutscher Wetterdienst.

Το ίδιο καιρικό πρότυπο επηρεάζει και την υπόλοιπη βορειοδυτική Ευρώπη. Το Λονδίνο έφτασε τους -2,2C τη Δευτέρα και θα παραμείνει ψυχρό και την Τρίτη, με μέση θερμοκρασία 3 βαθμούς κάτω από την κανονική θερμοκρασία των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Weather Services International.

Ένα σύστημα χαμηλής πίεσης αναμένεται να μετακινηθεί στην περιοχή και να αρχίσει να διώχνει το χειρότερο μέρος της ψυχρής περιόδου από την Τετάρτη, σύμφωνα με το βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο. Αυτό θα βοηθήσει να γίνει η περιοχή σημαντικά θερμότερη μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έγραψε ο Τόρε Χάνσεν, μετεωρολόγος της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

«Αντί για διψήφιες θερμοκρασίες μείον τη νύχτα, θα μιλάμε για διψήφιες υψηλές θερμοκρασίες», είπε.

Μέχρι την Παρασκευή, οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο αναμένεται επίσης να ανέβουν, με μέγιστες θερμοκρασίες 14 βαθμών Κελσίου. Άλλες περιοχές προβλέπεται επίσης να έχουν ζεστό καιρό αυτή την εβδομάδα, αν και σε ορισμένες είναι ήδη πολύ πιο ζεστός από το κανονικό.

Οι μέσες θερμοκρασίες στην Ισπανία είναι πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο κανόνα. Η Σεβίλλη θα μπορούσε να δει την ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει στους 21C την Πέμπτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Συναίνεση γενεών για συντάξεις, δυναμική στάση για Ουκρανία

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ζήτησε «συναίνεση γενεών» και ανακοίνωσε ταχείες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, παραδεχόμενος ότι η πρόοδος ως τώρα ήταν αργή. Εντάσεις στη Bundestag με αντιπαραθέσεις για το Ουκρανικό και την οικονομία.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Πιθανή επίθεση Ρωσίας σε μέλος ΝΑΤΟ έως το 2029, λέει ο Βάντεφουλ

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη για επίθεση κατά χώρας του ΝΑΤΟ έως το 2029, ενώ επισήμανε πως η υβριδική απειλή αποτελεί ήδη πραγματικότητα και όχι μακρινή ανησυχία.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρώπη κατά αμερικανικού σχεδίου: «Κόκκινες γραμμές» σε εδάφη και ασφάλεια

Οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν εδαφικές παραχωρήσεις πέραν της σημερινής γραμμής επαφής, ζητούν ενισχυμένο ουκρανικό στρατό και ισχυρές εγγυήσεις, ενώ εκφράζουν ενστάσεις στο αμερικανικό σχέδιο ανοικοδόμησης.
Φρίντριχ Μερτς με σμόκιν
ΔΙΕΘΝΗ

Βάντεφουλ: «Καθοριστική επιτυχία» για την Ευρώπη οι συνομιλίες στη Γενεύη

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ χαρακτήρισε τις συνομιλίες ΗΠΑ–Ουκρανίας στη Γενεύη ως «καθοριστική επιτυχία» για την Ευρώπη, τονίζοντας ότι τα ζητήματα που αφορούν την ήπειρο δεν παρακάμφθηκαν.