ΓΔ: 2106.9 0.94% Τζίρος: 312.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Σημαία Σαουδικής Αραβίας
Η σημαία της Σαουδικής Αραβίας κυματίζει με φόντο το ηλιοβασίλεμα και τα βουνά.

Στη Σαουδική Αραβία Αμερικανοί αξιωματούχοι για συνομιλίες με Ρώσους

Οι επερχόμενες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία θα είναι από τις πρώτες υψηλού επιπέδου πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων εδώ και χρόνια.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ δήλωσε σήμερα ότι θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία αργότερα σήμερα μαζί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Βαλτς για να έχουν συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχος αναφορικά με τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ήταν η πρώτη επιβεβαίωση από επίσημα χείλη για αυτές τις συνομιλίες στο σουνιτικό βασίλειο, μετά από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για το ζήτημα αυτό.

«Θα πάω απόψε», είπε ο Γουίτκοφ για το ταξίδι του σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News. «Θα μεταβώ εκεί μαζί με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας και θα έχουμε συναντήσεις υπό τις οδηγίες του προέδρου και ελπίζουμε ότι θα καταγράψουμε κάποια πραγματικά καλή πρόοδο».

Οι επερχόμενες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία θα είναι από τις πρώτες υψηλού επιπέδου πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων εδώ και χρόνια. Αυτές έχουν σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για μια συνάντηση κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ουκρανοί ηγέτες και αξιωματούχοι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει δημόσια την απογοήτευση και τη δυσφορία τους που η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ τους απέκλεισαν από ορισμένες διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν προσκλήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση στη Σαουδική Αραβία, με το Κίεβο να έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεσμευτεί από καμία συμφωνία που θα προκύψει από οποιεσδήποτε συζητήσεις που θα γίνουν στο Ριάντ.

Ο Γουίτκοφ διαφώνησε ότι οι Ουκρανοί έχουν αποκοπεί από τις συνομιλίες με τους Ρώσους. Στη συνέντευξή του στο Fox τόνισε ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια το Σαββατοκύριακο. Ωστόσο δεν είπε αν οι Ουκρανοί έχουν προσκληθεί στις συναντήσεις στη Σαουδική Αραβία.

«Δεν νομίζω ότι αφορά τον αποκλεισμό κανενός», είπε ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή. «Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συμπερίληψη όλων», συμπλήρωσε.

Χθες ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Μάικλ Μακόλ δήλωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο Βαλτς και ο Γουίτκοφ, θα ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία για να έχουν ειρηνευτικές συνομιλίες για το ουκρανικό

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Δικαστήριο Χούθι στην Υεμένη καταδικάζει 17 σε θάνατο για κατασκοπεία

Δικαστήριο των Χούθι στη Σανάα καταδίκασε 17 άτομα σε θάνατο για κατασκοπεία υπέρ Ισραήλ, ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας, κατηγορώντας τους για συνεργασία με εχθρικές χώρες κατά την περίοδο 2024-2025, σύμφωνα με το πρακτορείο SABA.
Κριστιάνο Ρονάλντο γήπεδο
ΔΙΕΘΝΗ

Μασκ - Ρονάλντο στο δείπνο Τραμπ για τον μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο

Ο Ίλον Μασκ και ο Κριστιάνο Ρονάλντο συμμετείχαν στο επίσημο δείπνο του Ντόναλντ Τραμπ προς τιμήν του Σαουδάραβα διαδόχου, σε μια εμφάνιση που σηματοδοτεί αναθέρμανση σχέσεων και διπλωματικό ενδιαφέρον.
Αμερικανική σημαία Χρηματιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπιν Σαλμάν υπόσχεται 1 τρισ. δολάρια επενδύσεις στον Τραμπ

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, δεσμεύτηκε για επενδύσεις ύψους 1 τρις δολαρίων στις ΗΠΑ, τονίζοντας στο Λευκό Οίκο την εμπιστοσύνη του στο αμερικανικό μέλλον.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Με τιμές υποδέχθηκε ο Τραμπ τον διάδοχο μπιν Σαλμάν στον Λευκό Οίκο

Ο Τραμπ υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που επιδιώκει βελτίωση διεθνούς εικόνας και ενίσχυση δεσμών ΗΠΑ-Σ. Αραβίας, χωρίς ωστόσο να αναμένεται πρόοδος στις σχέσεις με το Ισραήλ.
μαχητικό F35 αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Εξετάζεται η πώληση F-35 στη Σαουδική Αραβία

Ο Τραμπ αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνία με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας για αγορά μαχητικών F-35, σύμφωνα με το Bloomberg. Σκοπεύουν επίσης να υπογράψουν οικονομικές και αμυντικές συμφωνίες στον Λευκό Οίκο.
Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-ΟΗΕ: Κοινή τοποθέτηση για το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Γάζα

Εννέα χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ και κράτη της Μέσης Ανατολής, στηρίζουν το ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Τερματισμού της Σύγκρουσης στη Γάζα, προσφέροντας προοπτική παλαιστινιακής αυτοδιάθεσης.