ΓΔ: 2685.06 1.38% Τζίρος: 171.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:00:39
Σημαία Κολομβίας Μπογκοτά

Κυβερνητική κρίση στην Κολομβία, διάλυση του υπουργικού συμβουλίου

Ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών, ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του υπουργικού συμβουλίου και κορυφαίων αξιωματούχων λόγω του διχασμού στην κυβέρνησή του μετά από μια ιδιαίτερα τεταμένη συνεδρίαση που μεταδόθηκε ζωντανά την περασμένη εβδομάδα.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών του υπουργικού του συμβουλίου και κορυφαίων δημοσίων λειτουργών, με φόντο τον διχασμό στην κυβέρνησή του έπειτα από εξαιρετικά τεταμένη συνεδρίαση με το υπουργικό συμβούλιο, που αναμεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα.

«Ζήτησα την επίσημη παραίτηση των υπουργών και των διευθυντών διοικητικών υπηρεσιών. Θα γίνουν κάποιες αλλαγές στην κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συμμόρφωση προς το πρόγραμμα που απαίτησε ο λαός», ανέφερε ο κ. Πέτρο μέσω X.

Νωρίτερα  τρεις υπουργοί και δυο διευθυντές δημοσίων υπηρεσιών παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους, μετά τη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης που σημαδεύτηκε από ένταση.

Στη συνεδρίαση αυτή, που διήρκεσε πάνω από πέντε ώρες και —γεγονός ιδιαίτερα ασυνήθιστο— αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο αρχηγός του κράτος Πέτρο, που ανέλαβε την εξουσία το 2022 αφού εξελέγη νωρίτερα την ίδια χρονιά υποσχόμενος φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, επέπληξε σε υψηλούς τόνους σχεδόν όλους και όλες τους και τις υπουργούς του για την απουσία προόδου στην εφαρμογή των κυβερνητικών στόχων.

Χθες βράδυ η υπουργός Εργασίας Γκλόρια Ραμίρες ανακοίνωσε μέσω X την «αμετάκλητη παραίτησή της», κρίνοντας ότι η «η πολιτική πρέπει να ασκείται χωρίς σεχταρισμούς και επαμφοτερισμούς».

Η υπουργός Περιβάλλοντος Σουσάνα Μουχάμαντ, η οποία προέδρευσε στην COP16 στην Κάλι στα τέλη του 2024, είχε πράξει το ίδιο λίγο νωρίτερα. «Υπέβαλα την επιστολή παραίτησής μου στον πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο», απόφαση που ήταν «δύσκολη», τόνισε σε συνέντευξή της στο ψηφιακό τηλεοπτικό δίκτυο Los Danieles.

Την Τετάρτη, ο Χόρχε Ρόχας, επικεφαλής της διοικητικής υπηρεσίας της προεδρίας της Δημοκρατίας (DAPRE), κι ο Χουάν Νταβίντ Κορέα, υπουργός Πολιτισμού, επίσης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

Κάποια κυβερνητικά στελέχη, όπως και η αντιπρόεδρος Φράντσα Μάρκες, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την παρουσία κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Αρμάντο Μπενεντέτι, ανθρώπου του προέδρου Πέτρο που όμως αντιμετωπίζει έρευνα για παρατυπίες στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του και σε βάρος του έχει υποβληθεί μήνυση για βία σεξιστικού χαρακτήρα.

«Ως φεμινίστρια και ως γυναίκα, δεν μπορώ να κάθομαι στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου του προοδευτικού σχεδίου μας μαζί με τον Αρμάντο Μπενεντέτι», διαμαρτυρήθηκε η υπουργός Μουχάμαντ, συγκρατώντας μετά βίας τα δάκρυά της.

Η κυρία Μουχάμαντ θεωρείτο από αρκετούς μέχρι χθες δυνητική δελφίνος του προέδρου Πέτρο, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρώσει τη θητεία του το 2026.

Ο κ. Μπενεντέτι συγκαταλέγεται στους στενότερους συνεργάτες του προέδρου, που υπήρξε στα νιάτα του μέλος ένοπλου ακροαριστερού κινήματος. Αντίθετα με τα περισσότερα άλλα στελέχη της υπό παραίτηση κυβέρνησης, ουδέποτε υπήρξε αγωνιστής της κολομβιανής αριστεράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Νέο ένταλμα σύλληψης για ηγέτη ανταρτών από την εισαγγελία

Η κολομβιανή εισαγγελία εξέδωσε εκ νέου εντάλματα σύλληψης κατά ισχυρού ηγέτη ανταρτών και 45 ακόμη μελών ένοπλων οργανώσεων, καθώς η νέα κυβέρνηση σταμάτησε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και ξεκίνησε στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Η κοκαΐνη ξεπέρασε το πετρέλαιο σε εξαγωγές, λέει μελέτη

Οι εξαγωγές κοκαΐνης της Κολομβίας ανήλθαν στα 16,5 δισ. δολάρια το 2024, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το πετρέλαιο. Η χώρα παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός κοκαΐνης παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου EAFIT της Μεντεγίν.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: 20 αντάρτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς με εντολή κυβέρνησης

Είκοσι αντάρτες σκοτώθηκαν και πέντε συνελήφθησαν σε βομβαρδισμούς στη νότια Κολομβία, μετά από εντολή της κυβέρνησης του προέδρου δε λα Εσπριέγια. Ανάμεσα στους απελευθερωθέντες βρίσκονται δύο ανήλικοι.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: 20 αντάρτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς υπό εντολή κυβέρνησης

Οι πρώτοι αεροπορικοί βομβαρδισμοί υπό την εντολή του νέου προέδρου της Κολομβίας σκότωσαν 20 αντάρτες και οδήγησαν στη σύλληψη 5, καθώς και στη διάσωση 2 ανηλίκων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος δε λα Εσπριέγια.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Τέσσερις έφηβοι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις κατά ανταρτών

Τέσσερις ανήλικοι σκοτώθηκαν στους πρώτους βομβαρδισμούς που διέταξε η νέα κυβέρνηση Κολομβίας κατά αντάρτικων περιοχών, σύμφωνα με την ιατροδικαστική υπηρεσία. Ο πρόεδρος κάλεσε να λογοδοτήσουν όσοι στρατολογούν παιδιά.
Σκιά όπλου Κολομβίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Πρώην FARC ανέλαβαν την απαγωγή Κολομβιανού στη Γαλλική Λεγεώνα

Η οργάνωση ανταρτών EMC ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή Κολομβιανού υπαξιωματικού της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων. Διαβεβαιώνει πως ο δεκανέας είναι καλά στην υγεία του και κρατείται στο Ναρίνιο από τις 6 Αυγούστου.