ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο

Ο Μασκ επικρίνει το σχέδιο επένδυσης του Τραμπ στην τεχνητή νοημοσύνη

Ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε μια κοινή εταιρεία με την ονομασία Stargate, η οποία προβλέπει να διαθέσει «τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια δολάρια» σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Ίλον Μασκ επέκρινε χθες, Τετάρτη, το σχέδιο για μαζικές ιδιωτικές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη που είχε παρουσιασθεί την προηγουμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας ότι οι εταίροι αυτής της νέας κοινής επιχείρησης «δεν έχουν τα χρήματα» για να το χρηματοδοτήσουν, κάτι που αμφισβήτησε ο επικεφαλής της OpenAI Σαμ Άλτμαν.

Από το Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε μια κοινή εταιρεία με την ονομασία Stargate, η οποία προβλέπει να διαθέσει «τουλάχιστον 500 δισεκατομμύρια δολάρια» σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στη Stargate μετέχουν η εξειδικευμένη στο «cloud» Oracle, η γιγάντια ιαπωνική εταιρεία επενδύσεων SoftBank και η εταιρεία γενετικής τεχνητής νοημοσύνης OpenAI (ChatGPT). Μεταξύ των χρηματοδοτών του σχεδίου είναι επίσης το επενδυτικό ταμείο MGX, που υποστηρίζεται από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο επικεφαλής της SoftBank Μασαγιόσι Σον διευκρίνισε πως η κοινή επιχείρηση «θα αρχίσει να διαθέτει αμέσως 100 δισεκατομμύρια δολάρια», με στόχο να φθάσει συνολικά μέσα σε τέσσερα χρόνια τα 500 δισεκατομμύρια.

«Δεν έχουν τα χρήματα» για να χρηματοδοτήσουν αυτό το πρόγραμμα, υποστήριξε χθες, Τετάρτη, από το λογαριασμό του στο X ο Ίλον Μασκ.

«Η SoftBank δεν έχει εξαφαλισμένα παρά 10 δισεκατομμύρια δολάρια», υποστήριξε προσθέτοντας: «Το ξέρω από καλή πηγή».

Ο επικεφαλής της Tesla δαπάνησε από την τσέπη του 277 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος του ανέθεσε την αποστολή να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Ψευδές, όπως πιθανόν γνωρίζετε», απάντησε σύντομα ο επικεφαλής της OpenAI Σαμ Άλτμαν μέσω του X και πρότεινε στον Ίλον Μασκ «να έρθει να επισκεφθεί την πρώτη εγκατάσταση που κατασκευάζεται».

«Συνειδητοποιώ ότι αυτό που είναι καλό για τη χώρα δεν είναι πάντα καλό για τις εταιρείες σας, όμως ελπίζω ότι στο νέο ρόλο σας θα δίνετε προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες», συνέχισε ο Σαμ Άλτμαν.

Ο Ίλον Μασκ, ο οποίος είναι εκ των συνιδρυτών της OpenAI, καταφέρεται τακτικά εναντίον του Σαμ Άλτμαν, τον οποίο κατηγορεί κυρίως ότι έχει παρεκκλίνει από την αρχική αποστολή της εταιρείας, που ήταν επικεντρωμένη σε μια ορθολογική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Από την πλευρά της, η SoftBank, ερωτηθείσα σήμερα από το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο και παρέπεμψε στην ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε χθες.

Η μετοχή της SoftBank συνέχισε να καταγράφει άνοδο στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, 6% μέχρι σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα), αφού είχε κερδίσει περίπου 10% χθες, Τετάρτη.

«Ο αμερικανικός λαός θα πρέπει να πιστεύει αυτά που λένε ο πρόεδρος Τραμπ και αυτοί οι διευθύνοντες σύμβουλοι: οι επενδύσεις αυτές φθάνουν στη μεγάλη χώρα μας και οι αμερικανικές θέσεις εργασίας φθάνουν μαζί τους», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Fox News η εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τραμπ, η Κάρολαϊν Λίβιτ.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η SoftBank έχει διαθέσιμη ρευστότητα περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Oracle περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστό και σε τίτλους.

Οι δαπάνες της Oracle στο δίκτυο κέντρων δεδομένων της δεν ήταν παρά μέρικα δισεκατομμύρια κατά την τελευταίο χρήση της.

Από την πλευρά του, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Bloomberg, ο ενημερωτικός ιστότοπος The Information υποστήριξε σήμερα ότι οι SoftBank και OpenAI προβλέπουν να επενδύσουν καθεμιά 19 δισεκατομμύρια δολάρια στη Stargate και θα ελέγχουν τότε καθεμιά τους 40% του κεφαλαίου.

Οι Oracle και MGX θα συνεισφέρουν καθεμιά περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια και τα υπόλοιπα θα προέλθουν από ετερόρρυθμους εταίρους και χρηματοδοτήσεις από δάνεια.

Η Stargate αφορά κυρίως στην κατασκευή κέντρων συγκέντρωσης και επεξεργασίας δεδομένων, τα περίφημα «data centers».

Η ανάπτυξη του «cloud» και της τεχνητής νοημοσύνης, κυρίως γενετικής, απαιτεί τεράστιες δυνατότητες αποθήκευσης δεδομένων, πράγμα που έχει εντείνει τις ανάγκες για σέρβερ αιχμής.

Ο Ίλον Μασκ συμμετέχει και ο ίδιος στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης και οι εταιρείες που ελέγχει, κυρίως η Tesla, έχουν κάνει μαζικές επενδύσεις σ' αυτό τον τομέα.

Η εταιρεία του γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, η xAI, την οποία λάνσαρε το 2023, θέλει να κατασκευάσει ένα «γιγάντιο εργοστάσιο υπολογισμού» σε έναν πρώην βιομηχανικό χώρο στο Μέμφις του Τενεσί.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ προορίζει τον Τζέι Κλέιτον επικεφαλής Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να ορίσει τον Τζέι Κλέιτον ως «τσάρο» Τεχνητής Νοημοσύνης, σύμφωνα με το CNN. Ο Κλέιτον είναι διευθυντής των εθνικών πληροφοριών, ενώ ο Τραμπ είχε ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία νέας ομάδας για την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία αυτορρύθμισης AI εταιρειών στις ΗΠΑ μετά από συνάντηση με Τραμπ

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης συμφώνησαν σε «ηθικά δεσμευτικό» κείμενο στον Λευκό Οίκο με τον Τραμπ, αναλαμβάνοντας ευθύνη για την ασφάλεια των τεχνολογιών τους και την υιοθέτηση δικλείδων ασφαλείας.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ λανσάρει ιστότοπο ΤΝ για εύκολες διοικητικές διαδικασίες

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε τον νέο ιστότοπο "America.gov", που με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης συγκεντρώνει υπηρεσίες της κυβέρνησης για να απλοποιήσει διαδικασίες για τους πολίτες, όπως η αλλαγή ονόματος ή η έκδοση διαβατηρίου.
Ο Λευκός Οίκος
ΔΙΕΘΝΗ

Στον Λευκό Οίκο επικεφαλής ΑΙ εταιρειών για την εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης

Στον Λευκό Οίκο συναντώνται σήμερα κορυφαίοι επικεφαλής AI, όπως Ζάκερμπεργκ, Πιτσάι, Μπρόκμαν και Αμοντέι, με Τραμπ και Τζόνσον, για να συζητήσουν το θέμα της εποπτείας της τεχνητής νοημοσύνης. Παρών και ο Ίλον Μασκ στη Ουάσινγκτον.
Μάικ Τζόνσον ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος της Βουλής απορρίπτει μορατόριουμ για ΤΝ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα συναντηθεί με CEOs εταιρειών ΤΝ ώστε να αναζητηθεί ισορροπία ανάμεσα στην καινοτομία και την επιτήρηση. Θεωρεί ότι οι ΗΠΑ πρέπει να διατηρήσουν το προβάδισμα έναντι της Κίνας.
Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Συζήτηση με τον Σι για AI — Θέλει σταθερότητα στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Ο Τραμπ δήλωσε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη θα είναι βασικό θέμα στη συνάντησή του με τον Σι, τονίζοντας ότι και οι δύο θέλουν να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση. Ως δικλείδα ασφαλείας ανέφερε το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.