ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Σολτς από Νταβός: Η ελευθερία έκφρασης δεν υπάρχει για ακροδεξιές θέσεις

Ο καγκελάριος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της στενής εταιρικής σχέσης της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, ζητώντας ταυτόχρονα να μην γίνονται υπερβολές.

«Η γερμανική και ευρωπαϊκή ελευθερία έκφρασης δεν υπάρχουν για να υποστηρίζονται ακροδεξιές θέσεις», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κληθείς να σχολιάσει την χειρονομία του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Ίλον Μασκ με τεταμένο το χέρι, η οποία θεωρήθηκε ναζιστικός χαιρετισμός.

«Είχα κατά το παρελθόν την ευκαιρία να σχολιάσω πολύ για τον Ίλον Μασκ επειδή συζητούσε πολύ για την Ευρώπη. Για να επαναλάβω όσα έχω ήδη πει: Έχουμε ελευθερία έκφρασης στην Ευρώπη και στην Γερμανία. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, «ακόμη και αν είναι δισεκατομμυριούχος. Αυτό που δεν δεχόμαστε είναι αν έτσι υποστηρίζονται ακροδεξιές θέσεις», δήλωσε ο κ. Σολτς από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Απαντώντας στον γερμανό καγκελάριο, ο Ίλον Μασκ έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ», η οποία του ανήκει: «Shame on Oaf Schitz» (Ντροπή στον Βλάκα Σχιζο-φρενή), παραφράζοντας το ονοματεπώνυμό του.

Ο καγκελάριος τάχθηκε πάντως υπέρ της διατήρησης της στενής εταιρικής σχέσης της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, ζητώντας ταυτόχρονα να μην γίνονται υπερβολές. «Ας μην μας βυθίζει αμέσως σε έντονες υπαρξιακές αναζητήσεις κάθε συνέντευξη Τύπου και κάθε ανάρτηση στο Χ. Ο Τραμπ και η κυβέρνησή του θα κρατήσουν τον κόσμο σε αγωνία τα επόμενα χρόνια. Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά και θα το κάνουμε», δήλωσε ο κ. Σολτς και υπογράμμισε ότι «η στενή συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι απαραίτητη για την ειρήνη και την ασφάλεια παγκοσμίως και αποτελεί κινητήρια δύναμη για επιτυχή οικονομική ανάπτυξη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ προς Γαλλία-Γερμανία: Απελευθερώστε ντίζελ ή διακινδυνεύετε απαγόρευση εξαγωγών

Η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε Γερμανία και Γαλλία να μειώσουν τα αποθέματα ντίζελ έκτακτης ανάγκης για να πέσουν οι διεθνείς τιμές, διαφορετικά απειλεί με απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ από τις ΗΠΑ, κυρίως ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.
Το Κρεμλίνο της Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Η νίκη AfD οφείλεται στην έλλειψη φθηνού ρωσικού αερίου

Το Κρεμλίνο αποδίδει την επικράτηση του AfD στη Γερμανία στη διακοπή αγοράς φθηνού ρωσικού αερίου, που αποδυνάμωσε την οικονομία. Θεωρεί ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ δεν συμβάλλουν στην επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ συγχαίρει την ακροδεξιά Γερμανίας για τη νίκη της την Κυριακή

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε χθες τη νίκη της ακροδεξιάς στις εκλογές της Σαξονίας-Άνχαλτ, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλη βραδιά» για το «λαϊκιστικό κόμμα». Έκανε αναφορά σε «MGGA», προσαρμόζοντας το γνωστό του σύνθημα για τη Γερμανία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ρωσία δεν σχεδιάζει επίθεση κατά του ΝΑΤΟ

Ο Τραμπ τόνισε ξανά πως ο Πούτιν δεν σχεδιάζει επίθεση στο ΝΑΤΟ, σχολιάζοντας το περιστατικό με το drone στη Γερμανία. Παράλληλα, δήλωσε ότι δύο απεσταλμένοι του θα προτείνουν λύση για τον πόλεμο σε Ρωσία και Ουκρανία.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Όχι επιστροφή στην κανονικότητα με Ρωσία στη G20

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Λαρς Κλινγκμπάιλ τόνισε πως δεν υφίσταται επιστροφή στην κανονικότητα με τη Ρωσία, παρά τη συμμετοχή της στη σύνοδο της G20, και χαρακτήρισε ανησυχητική την υποδοχή του Ρώσου ΥΠΟΙΚ Αντόν Σιλουάνοφ.