ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία Κίνας τοίχος σκιές

Κίνα: Ο πληθυσμός μειώθηκε το 2024 για 3η συναπτή χρονιά

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2024, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν μείωση του πληθυσμού, επιβεβαιώνοντας την τάση δημογραφικής μείωσης μετά από έξι δεκαετίες ανάπτυξης.

Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα πως ο πληθυσμός του ασιατικού γίγαντα μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2024, επιβεβαιώνοντας την τάση δημογραφικής παρακμής έπειτα από έξι πλέον δεκαετίες ανάπτυξης.

Η Κίνα μετρούσε 1,408 δισεκατομμύριο κατοίκους στα τέλη του 2024, ανέφερε η κινεζική στατιστική υπηρεσία, έναντι 1,410 δισεκ. την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Η μείωση του πληθυσμού ωστόσο ήταν λιγότερο έντονη από ό,τι το 2023, όταν ο ρυθμός της πτώσης είχε σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2022.

Το Πεκίνο τερμάτισε το 2016 την πολιτική του μοναδικού παιδιού που εφάρμοζε από τις αρχές των χρόνων του 1980, εξαιτίας των ανησυχιών για υπερπληθυσμό. Το 2021, επέτρεψε τα ζευγάρια να αποκτούν ως και τρία παιδιά.

Όμως τα μέτρα αυτά δεν άρκεσαν για να αντιστραφεί η δημογραφική παρακμή στη χώρα όπου η αφθονία φθηνών εργατικών χεριών αποτέλεσε για δεκαετίες κινητήρα της οικονομικής ανάπτυξης.

Διάφοροι παράγοντες εξηγούν τη μείωση της γεννητικότητας, από τη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής ως τον αυξανόμενο αριθμό γυναικών στην αγορά εργασίας ή σε ανώτερες σπουδές.

Οι πολίτες άνω των 60 ετών θα αποτελούν πλέον σχεδόν το ένα τρίτο του κινεζικού πληθυσμού ως το 2035, σύμφωνα με την ομάδα έρευνας Economist Intelligence Unit.

Τον Σεπτέμβριο, οι αρχές ανακοίνωσαν την προοδευτική αύξηση του ηλικιακού ορίου για τη συνταξιοδότηση, που δεν είχε αυξηθεί για δεκαετίες και συγκαταλεγόταν στα χαμηλότερα παγκοσμίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι γάμοι στην Κίνα μειώθηκαν θεαματικά, κατά το ένα πέμπτο το 2024

Η μείωση του ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα των νέων, ως προς τον γάμο και τη δημιουργία οικογένειας αποδίδεται εδώ και χρόνια στο υψηλό κόστος της φροντίδας των παιδιών και της εκπαίδευσης στην Κίνα.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Έτοιμοι για συνεργασία με ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Η Κίνα χαρακτήρισε τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ εσωτερικό ζήτημα και δήλωσε πρόθυμη για συνέχιση συνεργασίας με την Ουάσιγκτον, τόσο σε κοινού ενδιαφέροντος θέματα όσο και στην κατάλληλη διαχείριση διαφωνιών.
Σημαίες Κίνας και ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Θέλουμε συνεργασία με ΗΠΑ μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την υλοποίηση των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν μεταξύ των ηγετών τους, τόνισε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, μετά τις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΔΙΕΘΝΗ

Άνοδος 4,9% στο ακαθάριστο ωκεάνιο προϊόν Κίνας το εννεάμηνο 2026

Το ακαθάριστο ωκεάνιο προϊόν της Κίνας ανήλθε σε 8,5 τρις γιουάν το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2026, σημειώνοντας αύξηση 4,9%. Αυξημένη ήταν και η υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου (+3,5%) και αλιευμάτων (+4,6%).
Σημαία Κίνας γρανάζια βιομηχανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αύξηση στη ζήτηση υπηρεσιών logistics στην Κίνα το εννεάμηνο 2026

Σταθερή αύξηση σημείωσε η ζήτηση υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας στην Κίνα το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2026, με συνολική αξία 280 τρις γιουάν και αύξηση 4,9%, χάρη στην ενίσχυση της βιομηχανίας και των νέων τεχνολογιών.
Ο Ουάνγκ Γι κινέζος υπουργός
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα προς Φιλιππίνες: Σεβασμός στις «κόκκινες γραμμές» ζητά ο ΥΠΕΞ

Ο Γουάνγκ Γι κάλεσε τη Μανίλα να σταματήσει τη «δυσφήμιση» κατά της Κίνας και να τηρεί τις «κόκκινες γραμμές», εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα. Κατηγόρησε μάλιστα για κακόβουλες παρεμβάσεις στις διμερείς σχέσεις.