ΓΔ: 2123.51 -0.20% Τζίρος: 164.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Η BP κάνει περικοπές της τάξεως του 5% στο εργατικό της δυναμικό

Περίπου 4.700 εργαζόμενοι και 3.000 συμβασιούχοι θα απολυθούν εφέτος, δήλωσε η BP στο πρακτορείο Reuters. Οι περικοπές ανακοινώθηκαν μέσω ενός υπηρεσιακού υπομνήματος.

Η BP ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί σε περικοπές της τάξεως του 5% και πλέον του εργατικού της δυναμικού παγκοσμίως, ως μέρος των προσπαθειών του διευθύνοντος συμβούλου Μάρει Οκινκλός να μειώσει τα κόστη και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον ενεργειακό αυτό γίγαντα.

Περίπου 4.700 εργαζόμενοι και 3.000 συμβασιούχοι θα απολυθούν εφέτος, δήλωσε η BP στο πρακτορείο Reuters. Οι περικοπές ανακοινώθηκαν μέσω ενός υπηρεσιακού υπομνήματος το οποίο είχε δει το Reuters νωρίτερα σήμερα.

Οι μετοχές της BP παρουσίαζαν άνοδο 1,8% στις 11.10 GMT (13.10 ώρα Ελλάδος).

Ο Οκινκλός είχε δηλώσει πέρυσι ότι θα μειώσει τα κόστη της βρετανικής εταιρείας κατά 2 δισεκατομμύρια δολάρια έως το τέλος του 2026 για να ενισχύσει τις αποδόσεις και να καθησυχάσει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την στρατηγική της, της ενεργειακής μετάβασης.

Ο ίδιος επιδιώκει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη μετά την αιφνίδια παραίτηση του προκατόχου του Μπέρναρντ Λούνεϊ τον Σεπτέμβριο του 2023 επειδή δεν αποκάλυψε σχέσεις του με τους εργαζόμενους.

Οι περικοπές εργαζομένων αφορούν όλα τα τμήματα της BP. Η ακριβής κατανομή των περικοπών δεν αποκαλύφθηκε. Η BP διαθέτει ένα εργατικό δυναμικό περίπου 90.000 υπαλλήλων.

«Έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε φέτος, το επόμενο έτος και μετά, αλλά σημειώνουμε μεγάλη πρόοδο καθώς τοποθετούμε την BP ώστε να αναπτυχθεί ως μια απλούστερη, πιο εστιασμένη και υψηλότερης αξίας εταιρεία», αναφέρει ο Οκινκλός στο υπόμνημα του.

Οι μετοχές του ομίλου δεν ήσαν τόσο αποδοτικές όσο εκείνες των ανταγωνιστών του τον περασμένο χρόνο, σημειώνοντας πτώση μεγαλύτερη του 5%, παρόμοια με την γαλλική ανταγωνίστρια του εταιρεία την TotalEnergies, σε σύγκριση με την άνοδο που σημείωσαν κατά 5,% η Shell και κατά 14% η Exxon Mobil.

Ο Οκινκλός που ανέλαβε καθήκοντα πριν ένα χρόνο, θα παρουσιάσει την νέα του στρατηγική στους επενδυτές στις 26 Φεβρουαρίου.

Ο ίδιος έχει κάνει σημαντικά βήματα για να αναιρέσει τη στρατηγική απομάκρυνσης από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του προκατόχου του.

Στο πλαίσιο της νέας προσπάθειας να περιορισθεί η έκθεση σε ανανεώσιμες πηγές, η BP και η ιαπωνική εταιρεία παραγωγής ενέργεια JERA συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να συνενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης αιολικών εγκαταστάσεων στον κόσμο.

Η ανταγωνίστρια Shell έκανε επίσης περικοπές στο εργατικό της δυναμικό τα τελευταία χρόνια υιοθετώντας την πολιτική των περικοπών του διευθύνοντος συμβούλου Γουαέλ Σάουαν.

Οι περικοπές αυτές περιελάμβαναν μείωση κατά 20% στο τμήμα εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου και περικοπές στο τμήμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η BP θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της για το τέταρτο τρίμηνο και το σύνολο του έτους στις 11 Φεβρουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Δέσμευση Στρίτινγκ για αποφυγή νέων απεργιών στο NHS

Ο υπουργός Υγείας Γουές Στρίτινγκ δεσμεύτηκε να αποτρέψει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις στο NHS, μετά την επιστροφή των νοσοκομειακών γιατρών στην εργασία τους ύστερα από πενθήμερη απεργία, με διαπραγματεύσεις να επανεκκινούν το νέο έτος.
Όξφορντ Στριτ Λονδίνο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Εργασίας: Στο Λονδίνο στις 29/3 η νέα εκδήλωση «REBRAIN GREECE»

Σκοπός της νέας αυτής πρωτοβουλίας είναι η διασύνδεση Ελλήνων εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης που διαβιούν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
ΔΙΕΘΝΗ

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας θα επιστρέψει στα δημόσια καθήκοντά της

Περιγράφει τους τελευταίους εννέα μήνες από τότε που ξεκίνησαν τα σοβαρά προβλήματα υγείας της ως «απίστευτα δύσκολους για εμάς ως οικογένεια» και πώς το «ταξίδι του καρκίνου είναι πολύπλοκο, τρομακτικό και απρόβλεπτο για όλους».
Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.