ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αλεξάνταρ Βούτσιτς πορτρέτο

Ο Βούτσιτς ζήτησε από τις HΠΑ να αναβάλουν τις κυρώσεις κατά της NIS

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερες από 200 εταιρείες στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξαντάρ Βούτσιτς και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη διαχείριση και τους πόρους Ρίτσαρντ Βέρμα μίλησαν σήμερα για την απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερες από 200 εταιρείες στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής πετρελαϊκής εταιρείας NIS.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι κυρώσεις θα τεθούν πλήρως σε ισχύ μετά από 45 ημέρες.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Βελιγράδι ανέφεραν σήμερα ότι ο Βούτσιτς ζήτησε παράταση της προθεσμίας για την επιβολή κυρώσεων, ανέφερε το πρακτορείο.

Σε ομιλία του προς το κοινό μετά την ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον χθες, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν πει ότι ούτε η Σερβία ούτε συγκεκριμένα η NIS ήταν ο στόχος αυτών των κυρώσεων και τα μέτρα ήταν μέρος ευρύτερων ενεργειών εναντίον ρωσικών εταιρειών και συναφών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της NIS.

Από το 2008, η ρωσική κρατική Gazprom Neft και η μητρική της εταιρεία Gazprom είχαν πλειοψηφικό μερίδιο 56,15%, ενώ το 29,87% ανήκει στη Σερβία.

Ο Βέρμα δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Βούτσιτ ότι στόχος των κυρώσεων είναι να αφαιρεθεί η Ρωσία από την ιδιοκτησιακή δομή της NIS και ότι η αλλαγή ιδιοκτησίας της NIS θα οδηγήσει σε «περισσότερη ειρήνη στην περιοχή και διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Σερβίας».

Πρόσθεσε ότι η Σερβία δεν θα υποστεί οικονομικές συνέπειες εάν αφαιρέσει τη Ρωσία από την ιδιοκτησιακή δομή της NIS, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Beta.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ, η NIS είναι η πιο κερδοφόρα εταιρεία στη Σερβία, αλλά αυτό το κέρδος δεν χρησιμοποιείται στη Σερβία και η Ρωσία το χρησιμοποιεί «για να χρηματοδοτήσει τη βάναυση επίθεσή της κατά της Ουκρανίας».

Ο Βέρμα ανέφερε ότι είχε συζητήσει με τον Βούτσιτς τη δημιουργία ενός στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σερβίας, ο οποίος θα ανέβαζε τις σχέσεις τους σε υψηλότερο επίπεδο.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι η Σερβία θα βασιστεί σε ενεργειακά αποθέματα την προσεχή περίοδο και ότι δεν θα υπάρξει έλλειψη φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νότια Κορέα στρατός σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Νότια Κορέα: Σκέψεις για συμμετοχή σε αποστολή ασφαλείας στο Ορμούζ

Η Νότια Κορέα εξετάζει συμμετοχή σε στρατιωτική επιχείρηση στο στενό του Ορμούζ, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την άμυνά της έναντι της Βόρειας Κορέας. Ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, σύμφωνα με επίσημες πηγές.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η Βενεζουέλα ίσως παράγει 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου το 2025

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Κρις Ράιτ, δήλωσε στο CNBC ότι η Βενεζουέλα θα παράγει πάνω από 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου ημερησίως ως τα μέσα του επόμενου έτους και πως το πετρέλαιό της μπορεί να ενισχύσει τα αμερικανικά αποθέματα.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ-Βενεζουέλα: Ερωτήματα γύρω από τη συμφωνία για τα πετρέλαια

Ο Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία με τη Βενεζουέλα, δίνοντας στις ΗΠΑ πλειοψηφικό έλεγχο σε πάνω από 65 δισ. βαρέλια πετρελαίου. Η συμφωνία, που χαρακτηρίστηκε «η μεγαλύτερη στην ιστορία», εγείρει ερωτήματα για την εφαρμογή της.
Σημαίες ΗΠΑ Βενεζουέλας
ΔΙΕΘΝΗ

Ο υπουργός Ενέργειας ΗΠΑ στη Βενεζουέλα για συνομιλίες για το πετρέλαιο

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα για συνομιλίες μετά τη συμφωνία που δίνει στην Ουάσινγκτον πρόσβαση στο 20% των πετρελαϊκών αποθεμάτων. Υποστήριξη εξέφρασαν Εθνοσυνέλευση και στρατός.
άνοδος τιμών πετρελαίου
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Η τιμή πετρελαίου αυξήθηκε 5% λόγω νέων επιθέσεων στο Ιράν

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε σημαντικά μετά τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν και τις απειλές Τραμπ, με το WTI να ξεπερνά τα 90 δολάρια και το Brent να αγγίζει τα 94,56 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο.