ΓΔ: 2287.22 0.87% Τζίρος: 42.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:00:43
Παλάτι των Ηλυσίων
Το Παλάτι των Ηλυσίων με τη γαλλική σημαία, σύμβολο της γαλλικής προεδρίας στο Παρίσι.

Η ΕΕ δεν θα ανεχτεί επιθέσεις στα σύνορά της είπε ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό αναφερόμενος στον Ίλον Μασκ είπε πως δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα εισβάλουν στο τεράστιο αυτό νησί της Αρκτικής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα νομοθεσία με πολύ αυστηρότερο τρόπο, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό αναφερόμενος στον Ίλον Μασκ.

«Είτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει με την ύψιστη αποφασιστικότητα τους υπάρχοντες νόμους για την προστασία της μοναδικής μας θέσης ή όχι και σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να σκεφτεί να εκχωρήσει τη δυνατότητα αυτή στις χώρες μέλη της ΕΕ, στη Γαλλία», είπε ο Μπαρό μιλώντας σήμερα στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Αναφερόμενος στα σχόλια του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την ιδιοκτησία και τον έλεγχο της Γροιλανδίας, η οποία αποτελεί τμήμα της Δανίας εδώ και περισσότερα από 600 χρόνια, ο Μπαρό είπε ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει σε άλλες χώρες να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της.

«Προφανώς δεν τίθεται ερώτημα να επιτρέψει η ΕΕ σε άλλες χώρες του κόσμου να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της, όποιες κι αν είναι αυτές...Είμαστε μια ισχυρή ήπειρος», σχολίασε ο Γάλλος υπουργός.

Οπως είπε ο Μπαρό δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα εισβάλουν στο τεράστιο αυτό νησί της Αρκτικής.

«Αν ρωτάτε εμένα αν νομίζω ότι οι ΗΠΑ θα εισβάλουν στη Γροιλανδία, η απάντησή μου είναι όχι. Αλλά αν (ρωτάτε αν) έχουμε εισέλθει σε μια χρονική περίοδο όπου επικρατεί ο ισχυρότερος, τότε η απάντησή μου είναι ναι», πρόσθεσε καταλήγοντας ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να επιτρέπει στον εαυτό της να εκφοβίζεται ή να ανησυχεί υπερβολικά, αλλά θα πρέπει να ξυπνήσει και να ισχυροποιηθεί.

Στη συνέντευξή του ο Μπαρό αναφέρθηκε και στις κυρώσεις της ΕΕ εις βάρος της Συρίας, οι οποίες παρεμποδίζουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανάκαμψη της χώρας και οι οποίες, όπως είπε, μπορεί να αρθούν γρήγορα.

Ο Μπαρό πρόσθεσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τους εταίρους στην ΕΕ σχετικά με την πιθανότητα άρσης άλλων κυρώσεων που εξαρτώνται από την πρόοδο σε τομείς όπως τα δικαιώματα των γυναικών και η ασφάλεια στη Συρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ισραηλινός πρέσβης στη Γαλλία: «Προδοσία» η απαγόρευση διέλευσης όπλων

Σφοδρή κριτική ασκεί ο Ισραηλινός πρέσβης στη Γαλλία, Ζοσουά Ζάρκα, θεωρώντας «προδοσία» την απαγόρευση διέλευσης αμερικανικού οπλισμού προς Ισραήλ από τον γαλλικό εναέριο χώρο και καταγγέλλει επιδείνωση των διμερών σχέσεων.
Σημαίες ΗΠΑ και Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έκκληση ΗΠΑ, Ελλάδας, Γαλλίας και Λιθουανίας για προστασία δημοσιογράφων

Οι συμπρόεδροι της Ομάδας Φίλων για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Ελλάδα, Γαλλία, Λιθουανία) επαναβεβαιώνουν τη στήριξή τους στην ελευθερία έκφρασης, τονίζοντας τις αυξανόμενες απειλές και ζητούν άμεση προστασία των δημοσιογράφων.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν καλεί ΗΠΑ και Ιράν για αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε ΗΠΑ και Ιράν να αποκλιμακώσουν μετά τα γεγονότα στα Στενά του Ορμούζ, τονίζοντας τη σημασία της διπλωματίας. Οι ΗΠΑ διατηρούν ναυτικό αποκλεισμό και το Ιράν έκλεισε για λίγο τα Στενά του Ορμούζ.
Έλον Μασκ πορτραίτο
ΔΙΕΘΝΗ

Βαριές κατηγορίες κατά του Ίλον Μασκ από τη γαλλική Δικαιοσύνη

Ο Έλον Μασκ δεν αναμένεται να παρουσιαστεί στο Παρίσι για «εθελοντική συνέντευξη» στο πλαίσιο έρευνας για το X και το Grok. Το γαλλικό δημόσιο εξετάζει αδικήματα όπως χειραγώγηση αλγορίθμων, χρήση δεδομένων και άλλες παραβάσεις.