ΓΔ: 2118.27 -0.55% Τζίρος: 263.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Καθεδρικός του Μιλάνου
Ο Καθεδρικός Ναός του Μιλάνου και η πολυσύχναστη πλατεία στο κέντρο της πόλης.

Στο Μιλάνο απαγορεύεται από αύριο το κάπνισμα στους εξωτερικούς χώρους

Στην περίπτωση μη τήρησης της απαγόρευσης, ο παραβάτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πρόστιμο που κυμαίνεται μεταξύ 40 και 240 ευρώ.

Στο Μιλάνο, το να καπνίζει κανείς δεν θα αποτελεί σύντομα συνήθεια: η ιταλική πρωτεύουσα της μόδας και της οικονομίας αποφάσισε να απαγορεύσει το τσιγάρο στους εξωτερικούς χώρους από αύριο 1η Ιανουαρίου, μια πρώτη στην ιταλική χερσόνησο.

Σύμφωνα με τη «διάταξη για την ποιότητα του αέρα», που υιοθετήθηκε το 2020 από το Μιλάνο, «από την 1η Ιανουαρίου του 2025, η απαγόρευση καπνίσματος εκτείνεται σε όλους τους δημόσιους χώρους, μεταξύ αυτών στους δρόμους».

Μια απαγόρευση που δεν ευχαριστεί τον Μόργκαν Ίσακ, έναν καπνιστή, ο οποίος μίλησε στο AFPTV: «Ο νέος νόμος είναι υπερβολικός», είπε ο 46χρονος υδραυλικός.

«Συμφωνώ να μην καπνίζω στο εσωτερικό ή κοντά σε έναν ηλικιωμένο ή σε ένα παιδί, όμως το να απαγορεύουν το κάπνισμα έξω περιορίζει κατά κάποιο τρόπο την ατομική ελευθερία, κατά την άποψή μου είναι υπερβολικό», εξήγησε ο ίδιος.

Αντιθέτως, η Στελίνα Μαρία Ρίτα Λομπάρντο, μια Μιλανέζα ηλικίας 56 ετών που εργάζεται σε ένα σχολείο, δήλωσε πως «συμφωνεί πλήρως» με το νέο μέτρο. Η ίδια δεν καπνίζει και θεωρεί ότι «το κάπνισμα δημιουργεί πολύ μεγάλη μόλυνση, σε μια εποχή όπου υποφέρουμε πολύ από την κλιματική αλλαγή».

Μια μονάχα εξαίρεση προβλέπεται: «οι απομονωμένοι χώροι όπου είναι δυνατό να τηρείται μια απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από άλλους ανθρώπους», κάτι που σε μια πόλη τόσο πυκνοκατοικημένη όσο το Μιλάνο θεωρείται αδύνατο, εκτός ίσως τη νύχτα. Το μέτρο δεν αφορά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Στην περίπτωση μη τήρησης της απαγόρευσης, ο παραβάτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πρόστιμο που κυμαίνεται μεταξύ 40 και 240 ευρώ.

Στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, απαγορευόταν ήδη το κάπνισμα από το 2021 στους δημόσιους χώρους με πράσινο, εκτός κι αν ήταν δυνατόν να τηρείται μια απόσταση ασφαλείας 10 μέτρων, στις παιδικές χαρές, στις στάσεις των λεωφορείων και τους σταθμούς ταξί, όπως και σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Η πόλη του Μιλάνου, που περιβάλλεται από έναν πυκνό βιομηχανικό ιστό και καταγράφει συχνά υψηλά ποσοστά ρύπανσης λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου, είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στη μάχη κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πόσο μάλιστα ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026.

Η Ιταλία έχει ριχτεί από το 1975 στη μάχη κατά του καπνίσματος με μια περιορισμένη απαγόρευση ιδίως στα δημόσια μέσα μεταφοράς. Το 1995, η απαγόρευση διευρύνθηκε στον δημόσιο τομέα και το 2005 σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Σχεδόν ένας Ιταλός στους πέντε καπνίζει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας (Istat) για το 2023 και 93.000 θάνατοι αποδίδονται κάθε χρόνο στο κάπνισμα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Συγκριτικά, σχεδόν τρεις Γάλλοι στους 10 καπνίζουν, έναντι 8% στη Σουηδία και 37% στη Βουλγαρία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μελόνι: Παρατείνεται η μείωση φόρων στα καύσιμα στην Ιταλία

Η ιταλική κυβέρνηση Μελόνι ενέκρινε την παράταση της μείωσης φόρου στα καύσιμα έως 1η Μαΐου, με μείωση 0,25 ευρώ ανά λίτρο. Επεκτείνεται και η φοροεπιστροφή στις αγροτικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο Υπ. Οικονομικών Τζορτζέτι.
Ηλεκτρονική απάτη προειδοποίηση
ΔΙΕΘΝΗ

Χάκερ παραβίασαν τα συστήματα ασφαλείας των μουσείων Ουφίτσι στη Φλωρεντία

Χάκερ παραβίασαν τα συστήματα ασφαλείας του μουσείου Ουφίτσι στη Φλωρεντία, απέσπασαν κωδικούς συναγερμών και ζητούν λύτρα για να μην πουλήσουν τα στοιχεία στο dark web, όπως αποκαλύπτει η Corriere della Sera.
Ματέο Πιαντεντόζι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Η προσωπική ζωή του υπ. Εσωτερικών προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις

Η αποκάλυψη της σχέσης μεταξύ της δημοσιογράφου Κλαούντια Κόντε και του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις, ειδικά μετά τον διορισμό της Κόντε σε κοινοβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια.
Πάπας Λέων ΙΔ'
ΔΙΕΘΝΗ

Πάπας Λέων: Υπάρχει λαός μαρτύρων σε έναν κόσμο που καταστρέφεται

Ο πάπας Λέων ο ΙΔ' τόνισε στη Μεγάλη Πέμπτη ότι σε έναν κόσμο γεμάτο ισχυρές δυνάμεις και βία, υπάρχει ένας νέος λαός μάρτυρες κι όχι θύματα, που καλείται να μεταφέρει το άρωμα του Χριστού και να φέρει ενότητα και ειρήνη.
γέφυρα με καταιγίδα
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Σφοδρή κακοκαιρία σε κεντρικά και νότια, κατέρρευσε γέφυρα

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει κεντρική και νότια Ιταλία λόγω του κυκλώνα Ερμίνιο. Κατέρρευσε γέφυρα στο Μολίζε, χωρίς θύματα. Πλημμύρες, κατολισθήσεις και αποκλεισμοί στη μετακίνηση. Βελτίωση του καιρού από αύριο.
Βάρκα με μετανάστες
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: 19 νεκροί μετανάστες και 58 διασωθέντες νότια της Λαμπεντούζα

Δεκαεννέα μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο νότια της Λαμπεντούζα, ενώ διασώθηκαν 58 άτομα. Το περιστατικό σημειώθηκε στη λιβυκή περιοχή έρευνας-διάσωσης. Η ιταλική ακτοφυλακή μετέφερε επιζώντες και σορούς.