ΓΔ: 2069.6 0.80% Τζίρος: 201.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: Shutterstock

Ο Σολτς καταγγέλλει την ανάμιξη του Μασκ στην προεκλογική εκστρατεία

«Εσείς, οι πολίτες, αποφασίζετε (το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας). Δεν το αποφασίζουν οι ιδιοκτήτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης», υπογραμμίζει ο καγκελάριος.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ κατήγγειλαν σήμερα τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του αμερικανού δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ προς το ακροδεξιό κόμμα της χώρας Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

«Εσείς, οι πολίτες, αποφασίζετε (το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας). Δεν το αποφασίζουν οι ιδιοκτήτες μέσων κοινωνικής δικτύωσης», υπογραμμίζει ο καγκελάριος στην ομιλία του για το νέο έτος που πρόκειται να μεταδοθεί απόψε.

«Το τι θα συμβεί στη συνέχεια στη Γερμανία δεν θα το καθορίσει αυτός που φωνάζει πιο δυνατά, αλλά μάλλον η μεγάλη πλειοψηφία των αξιοπρεπών και λογικών ανθρώπων», τόνισε ακόμα ο σοσιαλδημοκράτης επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο αντικαγκελάριός του, υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ του κόμματος Συμμαχία '90/Οι Πράσινοι, επέκρινε επίσης στο δικό του μήνυμα για το Νέο Έτος τη «λογική» και το «σύστημα» του Ίλον Μασκ.

«Ο Μασκ ενισχύει αυτούς που εξασθενούν την Ευρώπη. Μια αδύναμη Ευρώπη είναι προς το συμφέρον αυτών για τους οποίους οι κανονιστικές ρυθμίσεις αποτελούν ένα όριο που δεν αρμόζει στην εξουσία τους», λέει ο υποψήφιος των Πρασίνων για την καγκελαρία.

Το Σάββατο, η εφημερίδα Welt δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο ο πολυδισεκατομμυριούχος επικεφαλής της X, της SpaceX και της Tesla, που πρόκειται να τεθεί επικεφαλής ενός «υπουργείου κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαιώνει πως η AfD είναι «η τελευταία αναλαμπή ελπίδας» για τη Γερμανία.

Χθες, Δευτέρα, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου εξέφρασε και πάλι την υποστήριξή του προς την AfD δηλώνοντας στο X, με το ψευδώνυμο Kekius Maximus, ότι η AfD «θα καταγάγει μια επική νίκη» στις εκλογές.

Η AfD πιστώνεται με το 20,5% της πρόθεσης ψήφου και καταγράφει άνοδο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Insa που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Bild - βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τη συντηρητική αντιπολίτευση, που είναι επικεφαλής με 31%.

Ο Ίλον Μασκ χαρακτήρισε επίσης χθες, Δευτέρα, το βράδυ στο X τον γερμανό πρόεδρο «αντιδημοκρατικό τύραννο», σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο τον ψευδή ισχυρισμό μιας influencer υποστηρίκτριας της AfD, σύμφωνα με την οποία ο Φραν-Βάλτερ Σταϊμάιερ θα ακυρώσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Την Παρασκευή, ο αρχηγός του κράτους είχε προειδοποιήσει εναντίον «της έξωθεν επιρροής», η οποία αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «κίνδυνο για τη δημοκρατία», ιδιαίτερα όταν εκφράζεται «απροκάλυπτα και όχι συγκαλυμμένα, όπως συμβαίνει τώρα, με τρόπο ιδιαίτερα εντατικό, στην πλατφόρμα Χ».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πανοραμικό Βερολίνο
ΔΙΕΘΝΗ

Βερολίνο: Διάσκεψη για Γάζα, αισιοδοξία Βάντεφουλ για συμφωνία

Η Γερμανία σχεδιάζει διάσκεψη για την ανοικοδόμηση της Γάζας, ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Βάντεφουλ, δηλώνοντας ότι το Βερολίνο είναι αποδεκτό ως διαμεσολαβητής και από τις δύο πλευρές και είναι έτοιμο να προσφέρει και οικονομική στήριξη.
Φρίντριχ Μερτζ
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Τηλεφωνικές επαφές με Μπάιντεν και Νετανιάχου

Ο Φρίντριχ Μερτς συνομίλησε σήμερα με τον Τραμπ και τον Νετανιάχου για τις εξελίξεις στη Γάζα και το ειρηνευτικό σχέδιο ΗΠΑ. Τόνισε την ανάγκη για άμεση ειρήνη. Συζητήθηκαν επίσης η Ουκρανία και η χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Γερμανία-Κυβέρνηση
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανός ΥΠΕΞ: Το ειρηνευτικό σχέδιο Γάζας χρειάζεται διευκρινίσεις

Η Γερμανία στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα, δηλώνοντας έτοιμη να βοηθήσει στην υλοποίησή του. Ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει όμως ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα και η εφαρμογή του σχεδίου δεν είναι άμεση.
Φρίντριχ Μερτζ
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς στηρίζει το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για Γάζα, καλεί Χαμάς να δεχτεί

Ο καγκελάριος Μερτς χαιρέτησε το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα, καλώντας τη Χαμάς να συμφωνήσει. Δήλωσε έτοιμος για ρόλο του Βερολίνου στην υλοποίηση, ενώ ζήτησε άμεση απελευθέρωση και φροντίδα των ομήρων από τη Χαμάς.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ επικρίνει την πρώην γερμανική κυβέρνηση, επαινεί τον Μερτς

Ο Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε τη Γερμανία για τη μετανάστευση και την ενέργεια, αλλά επαίνεσε τον καγκελάριο Μερτς για την αλλαγή πολιτικής, ενώ αμφισβήτησε τις πράσινες πολιτικές και χαρακτήρισε τη στροφή σε πυρηνικά "επιστροφή στην ασφάλεια".
Έλον Μασκ και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Η κόντρα των φίλων του Τραμπ για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου

Δύο «άσπονδοι» φίλοι του Ντ. Τραμπ συγκρούονται για τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Ο Λάρι Έλισον της Oracle κατάφερε να εκθρονίσει για λίγο τον Έλον Μασκ, αλλά ο ιδρυτής της Tesla βρίσκεται και πάλι στην κορυφή.