ΓΔ: 2606.95 -0.31% Τζίρος: 194.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ορίζοντας της Φρανκφούρτης
Άποψη του νυχτερινού ορίζοντα της Φρανκφούρτης και του ποταμού Μάιν.

Η Γερμανία επιδιώκει να σταματήσει τις ροές αιτούντων άσυλων από την Κολομβία

Τους 11 μήνες του 2024, συνολικά 3.510 υπήκοοι Κολομβίας υπέβαλαν για πρώτη φορά αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία.

Αυξανόμενος αριθμός Κολομβιανών αιτείται να του χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο, μολονότι οι πιθανότητες να εγκριθούν οι αιτήσεις από τις αρχές είναι σχεδόν μηδενικές.

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει να πείσει τους πολίτες της Κολομβίας ότι έχουν ελάχιστες πιθανότητες να μετεγκατασταθούν στη Γερμανία ως πρόσφυγες, αλλά ταυτόχρονα θα ήθελε να ενθαρρύνει τη μετανάστευση πολιτών της χώρας της Λατινικής Αμερικής με προσόντα σε συγκεκριμένους τομείς όπου υπάρχουν ελλείψεις ως προς την προσφορά εργατικών χεριών να ζητούν βίζες εργασίας.

Ο Γιοάχιμ Σταμπ, ειδικός απεσταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τις συμφωνίες όσον αφορά τη μετανάστευση, έφθασε στην Κολομβία χθες Τρίτη για συνομιλίες με την κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη προέδρου Γουστάβο Πέτρο.

«Στην Μπογοτά, θα τονίσουμε δημόσια ότι το δικαίωμα ασύλου δεν είναι ο προσήκων δρόμος για την αγορά εργασίας της Γερμανίας», είπε ο κ. Σταμπ στο dpa στο Βερολίνο πριν από την αναχώρησή του.

Τους 11 μήνες του 2024, συνολικά 3.510 υπήκοοι Κολομβίας υπέβαλαν για πρώτη φορά αιτήσεις για να τους χορηγηθεί άσυλο στη Γερμανία. Ο αριθμός αυτός σημαίνει πως η Κολομβία κατατάσσεται ένατη στον κατάλογο των χωρών καταγωγής των αιτούντων άσυλο στη γερμανική επικράτεια.

Ως πρόσφατα —το 2018, για παράδειγμα—, ο αριθμός των Κολομβιανών που ζητούν άσυλο στη Γερμανία ήταν υποπολλαπλάσιος, τη χρονιά εκείνη ανήλθε σε 133, σύμφωνα με δεδομένα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας μετανάστευσης και προσφύγων.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό των εγκρίσεων τέτοιων αιτημάτων για τους υπηκόους της Κολομβίας μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στο 0,4%.

Σύμφωνα με τον κ. Σταμπ, πολλοί από τους ανθρώπους που υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου είχαν τη δυνατότητα να ζητήσουν άδειες εργασίες, που θα μπορούσαν να τους είχαν δοθεί.

Ο σκοπός της επίσκεψής του, συμπλήρωσε ο ειδικός απεσταλμένος, είναι «να μειωθεί γρήγορα ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου», παρότι προεξόφλησε πως δεν υπάρχουν πολλές «προοπτικές επιτυχίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λατινική Αμερική υδρόγειος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Βοήθεια 15,5 εκατ. δολάρια στην Κολομβία μετά τον σεισμό

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βοήθεια 15,5 εκατ. δολαρίων στην Κολομβία μετά τον φονικό σεισμό, για σκηνές, τρόφιμα και αποτίμηση ζημιών. Τη στήριξή τους εξέφρασαν και προς τον νέο πρόεδρο Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια.
Σημαία Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κολομβία αναγνωρίζει την προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ

Η Κολομβία έγινε η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που αναγνώρισε την ισραηλινή κυριαρχία στα Υψίπεδα του Γκολάν, τονίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοπροστασία από εξωτερικές απειλές, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.
Κολομβία, Σεισμός
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον σεισμό, πάνω από 100 νεκροί

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στη δυτική Κολομβία στοίχισε τη ζωή σε 111 άτομα, με 87 τραυματίες και 61 κτίρια κατεστραμμένα. Σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης, ενώ η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Θερμά συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού στην Κολομβία

Το ΥΠΕΞ εκφράζει βαθιά θλίψη για τον φονικό σεισμό στην Κολομβία, συλλυπείται τις οικογένειες των θυμάτων, συμπαραστέκεται στους τραυματίες κι αναγνωρίζει το έργο των σωστικών συνεργείων στις πληγείσες περιοχές.
Κατεστραμμένο κτήριο σεισμός
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: Στους 77 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό

Τουλάχιστον 77 νεκροί από ισχυρό σεισμό στη δυτική Κολομβία, που προκάλεσε κατάρρευση κτιρίων και παγιδεύσεις, λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου. Η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλη κρίση, σύμφωνα με το Reuters.
Κατεστραμμένο κτήριο σεισμός
ΔΙΕΘΝΗ

Κολομβία: 69 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό, σύμφωνα με τις αρχές

Τουλάχιστον 69 νεκροί είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός από τη θεομηνία που έπληξε τη δυτική Κολομβία, σύμφωνα με τοπικές αρχές. Τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στις περιοχές Ρισαράλντα, Μανιθάλες και Βάγιε δελ Κάουκα.