ΓΔ: 2449.34 -0.42% Τζίρος: 18.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:52:39
Γιουν Σοκ Γεόλ ομιλία
Ο πρόεδρος Γιουν Σοκ Γεόλ μιλάει σε εκδήλωση με φόντο Κορεατικές και Αμερικανικές σημαίες.

Νότια Κορέα: Αναστολή της λειτουργίας κοινοβουλίου και κομμάτων

Όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδόσεις τίθενται υπό τον έλεγχο του στρατού. Επίσης απαγορεύονται οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις.

Μετά την απόφαση του προέδρου της Νότιας Κορέας να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, ο στρατός ανακοίνωσε ότι η λειτουργία του κοινοβουλίου και οι δραστηριότητες των πολιτικών κομμάτων αναστέλλονται, μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap. Απαγορεύονται επίσης οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εκδόσεις τίθενται υπό τον έλεγχο του στρατού. Με βάση το διάταγμα, απαγορεύονται όλες οι ενέργειες που κρίνονται ως απόπειρες ανατροπής του φιλελεύθερου δημοκρατικού συστήματος, καθώς και η μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» και προπαγάνδας.

Επίσης, όλο το ιατρικό προσωπικό που απεργούσε, συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευόμενων γιατρών, διατάχθηκε να επιστρέψει στην εργασία του μέσα σε 48 ώρες. Οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας και οι συγκεντρώσεις που πυροδοτούν «κοινωνικό χάος» απαγορεύονται επίσης.

Για τους «αθώους απλούς πολίτες», εξαιρουμένων των «αντικρατικών και άλλων ανατρεπτικών δυνάμεων» θα ληφθούν μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η «ενόχληση» που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους.

Σύμφωνα με το διάταγμα, όσοι παραβιάσουν τον στρατιωτικό νόμο, μπορεί να συλληφθούν και να τεθούν υπό κράτηση χωρίς ένταλμα.

Το Yonhap μετέδωσε ότι το κοινοβούλιο σφραγίστηκε και στρατιωτικά ελικόπτερα προσγειώθηκαν στη στέγη του.

Ένα στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας της Νότιας Κορέας είπε στο πρακτορείο Reuters ότι «προετοιμάζονται μέτρα» για τη σταθεροποίηση της αγοράς, εφόσον χρειαστεί.

Το Χρηματιστήριο της Σεούλ δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα λειτουργήσει αύριο Τετάρτη.

Από τον Λευκό Οίκο έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σύμφωνα πάντα με το Yonhap, η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν μια πρόταση που υπέβαλε στον πρόεδρο Γιουν ο υπουργός Άμυνας.

Νωρίτερα, στο διάγγελμά του, ο προεδρος Γιουν είπε ότι «η «Εθνοσυνέλευση έχει μετατραπεί σε καταφύγιο εγκληματιών, κρησφύγετο νομοθετικής δικτατορίας που επιδιώκει να παραλύσει το διοικητικό και δικαστικό σύστημα και να ανατρέψει τη φιλελεύθερη συνταγματική τάξη».

Κατηγόρησε επίσης τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι περιέκοψαν «όλους τους προϋπολογισμούς που ήταν βασικής σημασίας για τις προτεραιότητες του έθνους, όπως είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών και η διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας (…) μετατρέποντας τη χώρα σε παράδεισο ναρκωτικών και τόπο χάους για τη δημόσια ασφάλεια».

Ο Γιουν χαρακτήρισε την αντιπολίτευση, η οποία ελέγχει το κοινοβούλιο, «δυνάμεις εχθρικές προς το κράτος που έχουν σκοπό να ανατρέψουν το καθεστώς». Διαβεβαίωσε ότι η απόφασή του ήταν «αναπόφευκτη».

«Θα αποκαταστήσω την κανονικότητα στη χώρα, ξεκαθαρίζοντας αυτές τις δυνάμεις που είναι εχθρικές προς το κράτος το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden-usa
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν προσκάλεσε τους ηγέτες Ν. Κορέας και Ιαπωνίας στην Ουάσινγκτον

Οι τρείς άντρες είχαν σύντομες συνομιλίες μεταξύ τους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7, στην οποία η Ιαπωνία είχε προσκαλέσει τη Νότια Κορέα για να συμμετάσχει ως τρίτη χώρα.
Έκρηξη τη νύχτα
ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν μετά από επίθεση σε πλοίο στο Στενό Ορμούζ

ΗΠΑ και Ιράν αντάλλαξαν πυραυλικά πλήγματα μετά από επίθεση ιρανικού drone σε πλοίο στο Στενό του Ορμούζ. Το CENTCOM έπληξε αποθήκες και ραντάρ στο Ιράν. Το Ιράν απάντησε σε αμερικανικούς στόχους, εντείνοντας την ένταση στην περιοχή.
Τζέι Ντι Βανς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Βανς δηλώνει πως στη βία θα απαντούν με βία στο Ιράν

Ο Τζέι Ντι Βανς, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, τόνισε πως «η βία θα απαντάται με βία» μετά από αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν, ως αντίποινα για το πρόσφατο πλήγμα σε φορτηγό πλοίο στα Στενά του Ορμούζ.
Φουσκωτό σκάφος στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πλήγμα σε ταχύπλοο ναρκωτικών στην Καραϊβική, 2 νεκροί

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν ταχύπλοο στην Καραϊβική που μετέφερε ναρκωτικά, σκοτώνοντας δύο και αφήνοντας έξι ναυαγούς. Το SOUTHCOM ανακοίνωσε ότι ειδοποιήθηκε η ακτοφυλακή για έρευνα και διάσωση χωρίς να διευκρινίζει την τύχη τους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αμερικανικός στρατός θα μείνει στον Κόλπο για κάποιο διάστημα

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα μείνουν στον Κόλπο για κάποιο διάστημα μετά τη συμφωνία με το Ιράν και προειδοποίησε πως αν η Τεχεράνη δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ο πόλεμος θα ξεκινήσει ξανά.