ΓΔ: 2259.13 -0.64% Τζίρος: 411.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Αψίδα του Θριάμβου Παρίσι
Η Αψίδα του Θριάμβου διακοσμημένη με το σύμβολο των Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται τη Γαλλία εν μέσω ακυβερνησίας και απεργιών

Η κυβέρνηση του Μπαρνιέ βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο, καθώς αύριο η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, προτεινόμενη από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο αναμένεται να οδηγήσει σε ανατροπή.

Στη φάση της αντίστροφης μέτρησης έχει εισέλθει στη Γαλλία η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ. Μία φάση που αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, γύρω στις 8 ώρα Ελλάδας, οπότε θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που έχει καταθέσει η μεγαλύτερη σε κοινοβουλευτική δύναμη πολιτική ομάδα της αντιπολίτευσης, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της αριστεράς, και την οποία έχει δηλώσει πως θα υπερψηφίσει παρά τις σε βάρος του αιχμές και το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Οι δύο αυτές παρατάξεις ελέγχουν τις 332 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και συνεπώς το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι ότι η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί.

Στην περίπτωση αυτή η σημερινή κυβέρνηση θα είναι η πλέον βραχύβια στην ιστορία της Γαλλίας και ο Μισέλ Μπαρνιέ ο πρώτος Γάλλος πρωθυπουργός που εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση έπειτα από υπερψήφιση πρότασης μομφής σε βάρος του. Το μόνο προηγούμενο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας είναι η πρόταση μομφής που υπερψηφίστηκε το 1962 κατά του τότε πρωθυπουργού Ζωρζ Πομπιντού, η οποία οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης, αλλά όχι και στην αποχώρηση Πομπιντού, η παράταξη του οποίου, με επικεφαλής τον Σαρλ Ντε Γκολ, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που αμέσως ακολούθησαν. Στην παρούσα φάση η διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών αποκλείεται, αφού οι προηγούμενες έγιναν τον περασμένο Ιούλιο και με βάση το γαλλικό Σύνταγμα θα πρέπει να περάσει μία διετία για να επαναληφθούν. Toύτου δοθέντος το μείζον ερώτημα που απασχολεί πλέον τους πάντες στη Γαλλία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη που ήδη ανησυχεί για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην οικονομία, είναι τι είδους κυβέρνηση και ποιον πρωθυπουργό θα έχει από δω και στο εξής η χώρα. Την απάντηση στο ερώτημα οφείλει να δώσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου την παραίτηση έχει ήδη ζητήσει η Μαρίν Λεπέν, όπως και ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν. Επί του θέματος αυτού στους κόλπους της αριστεράς δεν φαίνεται να υπάρχει απόλυτη ομοψυχία, με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας και νυν βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ να έχει ήδη δηλώσει πως ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να παραμείνει στη θέση του. Στο ίδιο μήκος κύματος ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ κάλεσε τον πρόεδρο Μακρόν να προχωρήσει στον διορισμό ενός πρωθυπουργού από τον χώρο της αριστεράς, κατηγορώντας τον ταυτόχρονα πως από τις βουλευτικές εκλογές και μετά επιδιώκει τη διαβούλευση αποκλειστικά και μόνο με τη Λεπέν.

Σημειώνεται πως, χωρίς τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τα άλλα κόμματα της αριστεράς και ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός δεν διαθέτουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, κύκλοι προσκείμενοι στο περιβάλλον του ευρισκόμενου σε επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία Γάλλου προέδρου αναφέρουν ότι το κύριο μέλημά του είναι «η σταθερότητα της χώρας» και ότι προς το παρόν εξετάζει διάφορους πιθανούς αντικαταστάτες του Μισέλ Μπαρνιέ στο τιμόνι της κυβέρνησης. Γάλλοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο διορισμού μίας «τεχνικής κυβέρνησης» κατά το πρότυπο των κυβερνήσεων Τσιάμπι και Μόντι στην Ιταλία, οι οποίες ωστόσο αποδείχτηκαν σχετικά βραχύβιες. Από την άλλη, οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει να εισέλθει το 2025 χωρίς η Γαλλία να έχει εγκεκριμένο κρατικό προϋπολογισμό. Στην ακραία αυτή περίπτωση το γαλλικό κράτος δεν θα είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του με όσα αυτό συνεπάγεται για τη γαλλική και ευρωπαϊκή οικονομία. Μοναδικό διεθνές προηγούμενο είναι το shutdown στις ΗΠΑ, μέσα όμως σε ένα πλαίσιο εντελώς διαφορετικό από αυτό της Γαλλίας. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Αντουάν Αρμάν έκρουσε σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου δηλώνοντας σε τηλεοπτικό σταθμό πως με την πρόταση μομφής τίθεται σε κίνδυνο η Γαλλία. Μία Γαλλία που ανεξαρτήτως όλων αυτών ετοιμάζεται να εισέλθει από την ερχόμενη Πέμπτη σε έναν κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων, αλλά και να υποδεχθεί το Σάββατο στην ανακαινισμένη πλέον Παναγία των Παρισίων αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο, με guest star τον νικητή των αμερικανικών εκλογών Ντόναλντ Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παλάτι των Ηλυσίων
ΔΙΕΘΝΗ

Το Παρίσι απαγορεύει πρόσβαση σε Αμερικανό πρέσβη μετά από ένταση με ΥΠΕΞ

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Παρίσι δεν παρέστη στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε κληθεί μετά τις αντιδράσεις για τα σχόλια Τραμπ. Το ΥΠΕΞ εξέφρασε λύπη και περιόρισε την πρόσβασή του σε κυβερνητικά στελέχη.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν ζητά άρση κυρώσεων των ΗΠΑ κατά αξιωματούχων της ΕΕ

Ο Μακρόν, με επιστολή του προς τον Τραμπ, ζήτησε την άρση των αμερικανικών κυρώσεων σε Ευρωπαίους, όπως τον Τιερί Μπρετόν και τον δικαστή Νικολά Γκιγιού, θεωρώντας τες άδικες, σύμφωνα με τη La Tribune.
Εμμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η απόφαση του Δικαστηρίου των ΗΠΑ δείχνει την αξία των αντίβαρων

Ο Μακρόν τόνισε τη σημασία των θεσμικών αντίβαρων και του κράτους δικαίου στις δημοκρατίες, σχολιάζοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει μέρος των δασμών Τραμπ.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ελιζέ: Διάψευση ισχυρισμών Τραμπ για αυξήσεις τιμών φαρμάκων

Το Μέγαρο των Ηλυσίων διέψευσε κατηγορηματικά ισχυρισμούς του Τραμπ πως ο Μακρόν αύξησε τις τιμές φαρμάκων στη Γαλλία, τονίζοντας ότι αυτές ρυθμίζονται από την Κοινωνική Ασφάλιση και παραμένουν σταθερές.
Εμανουέλ Μακρόν και Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ ειρωνεύεται τον Μακρόν για τη στάση του στο Νταβός

Ο Τραμπ σχολίασε ειρωνικά την ομιλία του Μακρόν στο Νταβός, χλευάζοντας τα γυαλιά ηλίου που φόρεσε λόγω προβλήματος όρασης και λέγοντας ότι «παρίστανε τον σκληρό τύπο». Ο Μακρόν είχε καλέσει σε σεβασμό και κράτος δικαίου.
Σημαίες Ελλάδας Γαλλίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ανί Ζενεβάρ: Απαράδεκτες οι αμερικανικές απειλές για δασμούς

Η υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Ανί Ζενεβάρ καταδίκασε ως απαράδεκτες και αναποτελεσματικές τις απειλές δασμών 200% του Τραμπ σε γαλλικά κρασιά και σαμπάνιες, κάνοντας λόγο για εκβιασμούς και καλώντας σε ευρωπαϊκή αντίσταση.