Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε τους βουλευτές ότι η Γαλλία έχει φτάσει στη «στιγμή της αλήθειας», καθώς η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν τάχθηκε υπέρ της ψήφου δυσπιστίας ενάντια στην κυβέρνηση.
Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν καθώς και η αριστερή συμμαχία κατέθεσαν τη Δευτέρα προτάσεις για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Τα κόμματα που υποστηρίζουν τον Μπαρνιέ δεν έχουν τις απαραίτητες έδρες για να αντιμετωπίσουν μια συλλογική κίνηση από την αριστερά και τη δεξιά, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να καταρρεύσει αύριο Τετάρτη 4/12.
Η ακροδεξιά έγινε το μεγαλύτερο ενιαίο κόμμα στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, μετατρέποντας τη Λεπέν στον πιο σημαίνοντα παράγοντα της γαλλικής πολιτικής ζωής. Παρ’ όλο που ο Μπαρνιέ υπέκυψε σε όλες σχεδόν τις απαιτήσεις της Λεπέν για τον γαλλικό προϋπολογισμό του 2025, η ίδια δήλωσε ότι το κόμμα της εξακολουθεί να μην υποστηρίζει το νομοσχέδιο, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάρρευση της κυβέρνησης.
«Εναπόκειται τώρα σε εσάς, ως βουλευτής του έθνους, να αποφασίσετε αν θα εξοπλίσετε τη χώρα μας με υπεύθυνους δημοσιονομικούς νόμους που είναι απαραίτητοι και χρήσιμοι», δήλωσε ο Μπαρνιέ στους βουλευτές και προσέθεσε «Ή αν εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητο έδαφος».
Ο Μπαρνιέ χρησιμοποίησε τη Δευτέρα έναν συνταγματικό μηχανισμό, που ονομάζεται άρθρο 49.3, ο οποίος επιτρέπει την υιοθέτηση νομοθεσίας χωρίς ψηφοφορία, αλλά ανοίγει την πόρτα σε προτάσεις δυσπιστίας. Η υποστήριξη από την ακροδεξιά θα του επέτρεπε να υιοθετήσει το νομοσχέδιο, ενώ θα μπορούσε να επιβιώσει από την ψήφο δυσπιστίας.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός προσπάθησε να πείσει τη Λεπέν έως την τελευταία στιγμή, εγκαταλείποντας μια πρόταση για τη μείωση των εισφορών των φαρμάκων, αφού ήδη υποχώρησε στην απαίτησή της την περασμένη εβδομάδα να μην αυξήσει τους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια.
Η χρονική συγκυρία είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη γαλλική οικονομία, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να εγκρίνει προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους ή να χρησιμοποιήσει μη δοκιμασμένη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης για να αποφύγει τη διακοπή λειτουργίας του Δημοσίου. «Ο Μπαρνιέ δεν θέλησε να ανταποκριθεί στο αίτημα των 11 εκατομμυρίων ψηφοφόρων μας», δήλωσε η Λεπέν στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση. «Είπε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, οπότε θα αναλάβουμε εμείς τις δικές μας».