Με το κόστος δανεισμού της να είναι υψηλότερο από την Ελλάδα, βάσει της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου και την αγορά της να υποχωρεί, η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις πιο δύσκολες πολιτικές κρίσεις της ιστορίας της, με τις συνέπειες να επεκτείνονται και εκτός των συνόρων της.
Μπορεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Αντουοάν Αρμάν να τονίζει ότι «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται από κανέναν», αλλά το ενδεχόμενο η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση να ψηφίσει την πρόταση μομφής ενάντια στην κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ είναι κάτι παραπάνω από υψηλό.
Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Ζορντά Μπαρντελά έδωσε περιθώριο στην κυβέρνηση έως σήμερα το μεσημέρι προκειμένου να πραγματοποιήσει τις αλλαγές που έχει ζητήσει το κόμμα του, ενώ ανάλογου ύφους δηλώσεις έχει πραγματοποιήσει και η Μαρί Λεπέν. Η διαδικασία για την πρόταση μομφής έχει ξεκινήσει σήμερα, με την ψηφοφορία το πιθανότερο να πραγματοποιείται την Τετάρτη. Ένα βασικό πρόβλημα για τη Γαλλία είναι ότι, βάσει νόμου, δεν μπορούν να διεξαχθούν άμεσα πρόωρες βουλευτικές εκλογές πριν από το καλοκαίρι του 2025, γεγονός που αποτελεί έναν πρόσθετο πονοκέφαλο για τον πρόεδρο της χώρας, Εμμανουέλ Μακρόν. Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Μακρόν πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στο Ριάντ, με την ελπίδα να κλείσει μία σειρά από συμφωνίες κυρίως στον τομέα της Άμυνας.
Η Λεπέν πέτυχε ήδη μια νίκη την περασμένη εβδομάδα, αφού ο Μπαρνιέ συμφώνησε να εγκαταλείψει την αύξηση των φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια. «Η πολιτική αναταραχή στη Γαλλία σίγουρα δεν βοηθάει το ευρώ», εκτίμησε αναλυτής της National Australia Bank και προσέθεσε ότι «μια πραγματική κατάρρευση της κυβέρνησης μέσω μιας επιτυχημένης ψήφου δυσπιστίας θα πρόσθετε ένα ακόμη επίπεδο αβεβαιότητας».
Στόχος του Μισέλ Μπαρνιέ μέσω του νέου προϋπολογισμού είναι να κατορθώσει να μειώσει το έλλειμμα στο 5% το 2025 από 6,1% που είναι σήμερα, το οποίο θέλει να πετύχει με περικοπές δαπανών που φθάνουν στο επίπεδο των 60 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Προϋπολογισμού Λοράν Σεν Μαρτέν δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien το Σαββατοκύριακο ότι τα αιτήματα για την τροποποίηση του προϋπολογισμού θα κοστίσουν σχεδόν 10 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις.
Το στοίχημα Μακρόν
Όλα δείχνουν ότι η απόφαση του Εμ. Μακρόν να προχωρήσει, το καλοκαίρι, σε πρόωρες εκλογές ήταν τελικά λανθασμένη. Η όλη διαδικασία άφησε την Κάτω Βουλή σε διαίρεση, με ένα κέντρο που στηρίζει τον πρόεδρο αλλά δεν έχει αρκετές δυνάμεις, ενώ αντίθετα ισχυροποίησαν τη θέση τους τα κόμματα της κεντροαριστεράς και κυρίως αυτό της ακροδεξιάς.
Ακόμη και πριν από την πολιτική αναταραχή των τελευταίων εβδομάδων, τα οικονομικά της Γαλλίας αποτελούσαν αυξανόμενη ανησυχία για τους επενδυτές, καθώς τα σχέδια για τη μείωση του χρέους ξέφυγαν από την πορεία τους στο τέλος του 2024. Με τα φορολογικά έσοδα να υπολείπονται κατά πολύ των εκτιμήσεων, η κυβέρνηση αναμένει τώρα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 6,1% της οικονομικής παραγωγής φέτος αντί να μειωθεί στο 4,4% όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.