ΓΔ: 2225.74 -2.63% Τζίρος: 330.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Iceland-shmaia
Φωτο: ΑΠΕ

Οι Σοσιαλδημοκράτες της Ισλανδίας κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές

Οι Σοσιαλδημοκράτες, με επικεφαλής την Kριστούρν Φροσταντόντιρ, κέρδισαν 15 έδρες στο κοινοβούλιο των 63 εδρών με 20,8% των ψήφων, ανέφερε η ισλανδική κρατική τηλεόραση.

Η κεντροαριστερή Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία της Ισλανδίας κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στις χθεσινές πρόωρες εκλογές και ο συνασπισμός που κυβερνούσε τη χώρα τα τελευταία επτά χρόνια έχασε την πλειοψηφία του, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, με επικεφαλής την Kριστούρν Φροσταντόντιρ, κέρδισαν 15 έδρες στο κοινοβούλιο των 63 εδρών με 20,8% των ψήφων, ανέφερε η ισλανδική κρατική τηλεόραση.

Η Φροσταντόντιρ, 36 ετών, ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος πριν από δύο χρόνια και έκτοτε υπερασπίζεται το σκανδιναβικό μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας, υποσχόμενος να αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους ζωής που προκαλείται από τον υψηλό πληθωρισμό και το κόστος δανεισμού.

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μπγίαρνι Μπενεντικτσον, ήρθε δεύτερο με 19,4% των ψήφων, ενώ το φιλελεύθερο Κόμμα Ανανέωσης παρέμεινε τρίτο με 15,8%.

Το αριστερό κίνημα των Πρασίνων, του οποίου ηγείτο προηγουμένως η Κατρίν Γιακομπστόντιρ πριν παραιτηθεί από πρωθυπουργός τον Απρίλιο για να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος, απέτυχε να κερδίσει ούτε μία έδρα.

Πρόωρες εκλογές προκηρύχθηκαν τον περασμένο μήνα εν μέσω κλιμακούμενων διαιρέσεων εντός του συνασπισμού και δημόσιας δυσαρέσκειας για τη μετανάστευση, την ενέργεια και τη στέγαση.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χέρι σε κάλπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Ο σταυρός προτίμησης έχει ιερή αξία, μείωση του είναι λάθος

Ο Παύλος Μαρινάκης τάσσεται υπέρ της διατήρησης του σταυρού προτίμησης και απορρίπτει τα συστήματα λίστας, υποστηρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και ότι ο σταυρός διασφαλίζει την κοινωνική κινητικότητα.
Νίκος Ανδρουλάκης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Επίθεση στην κυβέρνηση για ΟΠΕΚΕΠΕ και ευρωπαϊκούς θεσμούς

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαξίωση των ευρωπαϊκών θεσμών, συνδέοντας την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ με ευρύτερα ζητήματα διαφάνειας και θεσμικής εκτροπής.
Λογότυπο ΠΑΣΟΚ νύχτα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαουλίδης: Παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ με αιχμές κατά της ηγεσίας

Ο Αντώνης Σαουλίδης ανακοίνωσε την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ασκώντας κριτική στην ηγεσία του κόμματος και δηλώνοντας πως παραμένει πολιτικά ενεργός, ενώ αποχωρεί λόγω διαφωνίας με τις επιλογές και τη στάση της ηγεσίας.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Μετά τις κάλπες οι ρυθμίσεις για το ασυμβίβαστο υπουργών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ανέπτυξε την πρόταση για ασυμβίβαστο υπουργών και βουλευτών, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές θα συζητηθούν προεκλογικά και θα ισχύσουν μετά τις εκλογές.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Ανάγκη για πολιτική αλλαγή και άμεσες εκλογές στην Ελλάδα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε πως η χώρα χρειάζεται εκλογές και πολιτική αλλαγή, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παρακράτος, διαφθορά και ατιμωρησία.