ΓΔ: 2012.51 -2.09% Τζίρος: 251.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία και άγαλμα Ουκρανίας
Φώτο: Shutterstock

Η μνήμη των θυμάτων του Χολόντομορ τιμήθηκε σε Ουκρανία και Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πρώτη κυρία Ολένα Ζελένσκα συμμετείχαν σήμερα σε τελετές στη μνήμη των θυμάτων του λιμού στην Ουκρανία.

Στις 23 Νοεμβρίου, η Ουκρανία τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Χολοντόμορ. Τον εικοστό αιώνα, οι Ουκρανοί βίωσαν το Χολοντόμορ τρεις φορές: 1921-1923, 1932-1933 και τον λιμό του 1946-1947. Ο μεγαλύτερος ήταν ο λιμός του 1932-1933, που χαρακτηρίστηκε ως γενοκτονία του ουκρανικού λαού που διαπράχθηκε από το σταλινικό καθεστώς.

Με την ευκαιρία αυτή, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, δημοσίευσε ένα μήνυμα στο κοινωνικό δίκτυο X, ανέφερε το Ukrinform. «Σήμερα, η Ευρώπη ενώνεται με τον λαό της Ουκρανίας για να θυμηθεί και να τιμήσει τα εκατομμύρια θύματα του Χολοντόμορ», έγραψε η Μετσόλα.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι πήρε επίσης θέση. «Σήμερα θυμόμαστε το Χολοντόμορ, μια γενοκτονία που σκότωσε περισσότερους από 6 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ουκρανία το 1932-1933 με εντολή του Στάλιν. Οι σκέψεις μου είναι με αυτά τα τραγικά γεγονότα και με τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία», έγραψε στο Χ.

Η υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Mπάιντα Μπράζε υπενθύμισε ότι η χώρα της αναγνώρισε το Χολοντόμορ ως γενοκτονία το 2008.

«Η Ρωσία συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε πριν από 91 χρόνια – προσπαθεί να εξαφανίσει τον ουκρανικό λαό από προσώπου γης. Στη συνέχεια, μέσω τεχνητού λιμού, σήμερα – μέσω πυραύλων, βομβών, δολοφονιών, βιασμών, επιθέσεων σε λιμάνια και ενεργειακές εγκαταστάσεις», τόνισε.

Το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών τίμησε επίσης τη μνήμη των θυμάτων του Χολοντόμορ, που οργανώθηκε από το σταλινικό καθεστώς. «Η ουκρανική αντίσταση δεν έσπασε τότε, οι Ρώσοι επιτιθέμενοι δεν θα κερδίσουν σήμερα. Σήμερα, η Ουκρανία έχει πραγματικούς φίλους που θα την υποστηρίξουν με κάθε τρόπο», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η πρώτη κυρία Ολένα Ζελένσκα συμμετείχαν σήμερα σε τελετές στη μνήμη των θυμάτων του Χολοντόμορ στην Ουκρανία. Ένα βίντεο του εορτασμού διανεμήθηκε στο κανάλι YouTube του προεδρικού γραφείου, αναφέρει το Ukrinform.

Το προεδρικό ζεύγος παρακολούθησε οικουμενική προσευχή στον καθεδρικό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου της Λαύρας του Κιέβου πριν συμμετάσχει σε πομπή προς το Μουσείο του Χολοντόμορ.

Ο πρόεδρος και η σύζυγός του απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα και κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο για όσους πέθαναν από το Χολοντόμορ.

Η Ουκρανία τιμά την Ημέρα Μνήμης του Χολοντόμορ το τέταρτο Σάββατο του Νοεμβρίου, όπως καθιερώθηκε με προεδρικά διατάγματα το 1998 και το 2007.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν drones κοντά στη Μόσχα, έκλεισε το Βνούκοβο

Δύο ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν σήμερα καθ’ οδόν προς τη Μόσχα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σεργκέι Σομπιάνιν. Το αεροδρόμιο Βνούκοβο ανέστειλε τη λειτουργία του, ενώ οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων βρίσκονται στο σημείο.
Πυρκαγιά σε διυλιστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Διακοπή λειτουργίας σε διυλιστήριο Rosneft στη Ριαζάν μετά από ουκρανική επίθεση

Το διυλιστήριο της Rosneft στη Ριαζάν σταμάτησε την επεξεργασία αργού πετρελαίου λόγω επίθεσης ουκρανικών drones στις 15 Νοεμβρίου. Η λειτουργία θα παραμείνει ανενεργή έως το τέλος του μήνα, σύμφωνα με πηγές του κλάδου.
Το Κρεμλίνο Μόσχας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Κατηγορεί την Πολωνία για ρωσοφοβία μετά τις αιτιάσεις για σαμποτάζ

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε την Πολωνία για ρωσοφοβία, μετά τον ισχυρισμό ότι δύο Ουκρανοί που στρατολογήθηκαν από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ευθύνονται για έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή προς Ουκρανία.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε τουρκικό δεξαμενόπλοιο LPG κοντά στην Οδησσό

Ρωσικό πλήγμα έπληξε τουρκικό δεξαμενόπλοιο LPG με 4.000 τόνους υγραερίου στο Ισμαήλ Οδησσού, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Οι 16 ναυτικοί είναι ασφαλείς. Πυρκαγιά ξέσπασε στο πλοίο, με πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν κατάσβεση.
Μακρόν και Ζελένσκι κοντά
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Η Ρωσία δεν πρέπει να περιμένει «ευρωπαϊκή κόπωση» για Ουκρανία

Ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία θα στηρίξει την Ουκρανία σε στρατιωτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο και ότι η Ευρώπη δεν θα κουραστεί να στέκεται δίπλα της. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε ιστορική τη συμφωνία για τα Rafale.
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο ελπίζει σε συνάντηση Πούτιν-Τραμπ και μιλά για ανταλλαγή αιχμαλώτων

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι ελπίζει σε σύνοδο κορυφής Πούτιν-Τραμπ, μόλις ολοκληρωθούν οι απαραίτητες προετοιμασίες. Οι προηγούμενες προσπάθειες απέβησαν άκαρπες, με την πιο πρόσφατη συνάντηση να ακυρώνεται από τον Τραμπ.