ΓΔ: 2610.22 0.26% Τζίρος: 296.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Πύραυλος ATACMS έκθεση
Ο πύραυλος ATACMS της Lockheed Martin παρουσιάζεται σε διεθνή έκθεση αμυντικής τεχνολογίας.

Ουκρανία: Πρώτη επίθεση με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ενάντια σε Ρωσία

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την επίθεση σε μια αποθήκη στην πόλη Καράτσεφ, αλλά υποστήριξε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι που έχει προμηθευθεί από τις ΗΠΑ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις φέρεται να πραγματοποίησαν το πρώτο τους πλήγμα σε μεθοριακή περιοχή της Ρωσίας χρησιμοποιώντας πυραύλους που προμήθευσε η Δύση, καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε ένα επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα που διευρύνει τις προϋποθέσεις για τη χρήση ατομικών όπλων.

Η Ουκρανία ανέπτυξε πυραύλους ATACMS για να πλήξει μια στρατιωτική εγκατάσταση στη δυτική περιοχή Μπριάνσκ, όπως το RBC Ukraine, επικαλούμενο αξιωματούχο του στρατού της χώρας. Ήταν η πρώτη γνωστή επίθεση μετά την απόφαση της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκρίνει την περιορισμένη χρήση των όπλων από το Κίεβο για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την επίθεση σε μια αποθήκη στην πόλη Καράτσεφ, πυροδοτώντας πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα στο σημείο περίπου 115 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά υποστήριξαν ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι που έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο Β. Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει στη Ρωσία να εκτοξεύσει πυρηνικά όπλα ως απάντηση σε μια μαζική συμβατική επίθεση στο έδαφός της, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η Ρωσία θα θεωρεί την επίθεση εναντίον της ίδιας ή των συμμάχων της από ένα μη πυρηνικό κράτος που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη ως κοινή επίθεση, αναφέρει το έγγραφο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Αυτό ακολουθεί μια υπόσχεση που έδωσε ο Πούτιν τον Σεπτέμβριο για την αναθεώρηση του δόγματος.

Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, θα θεωρούσε μια επίθεση του Κιέβου με δυτικούς πυραύλους ως χτύπημα από ένα μη πυρηνικό κράτος που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη. «Η Ρωσική Ομοσπονδία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης με χρήση συμβατικών όπλων εναντίον της» που αποτελεί κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα, δήλωσε ο Πεσκόφ σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ειδήσεων Tass.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει προειδοποιήσει τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας χρησιμοποιώντας δυτικά όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας, λέγοντας ότι αυτό θα τους έφερνε σε άμεση σύγκρουση με τη χώρα του.

Η Ουκρανία εκτοξεύει τα αυτοσχέδια μη επανδρωμένα αεροσκάφη της βαθιά μέσα στη Ρωσία εδώ και μήνες, αλλά τα αμερικανικά όπλα είναι πιο καταστροφικά. Αξιωματούχοι στην Ουκρανία δήλωσαν ότι χρειάζονται τη δυνατότητα να πλήξουν τις αεροπορικές βάσεις και τα αεροπλάνα που χρησιμοποιεί η Ρωσία για επιθέσεις με βόμβες και πυραύλους.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Επί τάπητος συζήτηση με Ρωσία για προτάσεις προς Ουκρανία-ΕΕ

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, θα συναντήσει αύριο τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μετά από συνομιλίες σήμερα στη Νορβηγία με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να συζητήσουν νέες ουκρανικές προτάσεις και ιδέες.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ουκρανία οφείλει να συμφωνήσει με Ρωσία για να λήξει ο πόλεμος

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε την Ουκρανία να επιδιώξει συμφωνία με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, τονίζοντας πως πρέπει να επιθυμεί λύση, ασκώντας κυρίως πίεση στον Ζελένσκι αντί του Πούτιν.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι ευχαριστεί ΗΠΑ για έγκαιρη προειδοποίηση πυραυλικών επιθέσεων

Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ θα μεταβεί αύριο στη Ρωσία, σύμφωνα με το TASS, μετά από συνάντησή του στο Όσλο με τους προέδρους Ζελένσκι και Στουμπ. Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την υποστήριξη στην Ουκρανία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Το Κίεβο πρέπει να συμμετέχει σε συνομιλίες Πούτιν-Τραμπ-Σι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως η Ουκρανία πρέπει να συμμετέχει σε κάθε διαπραγμάτευση που αφορά το μέλλον της, σχολιάζοντας την ενδεχόμενη συνάντηση ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας για τον πόλεμο, χωρίς την παρουσία της Ουκρανίας.
Καπνός από βομβαρδισμό Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική επίθεση σε ενεργειακή δομή στο Κίεβο, λέει ο δήμαρχος

Ρωσικά drone έπληξαν ενεργειακή εγκατάσταση στο Κίεβο, δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές τις τελευταίες εβδομάδες.
Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές στη δυτική Ουκρανία

Η Ρωσία επεκτείνει τα χτυπήματά της σε ενεργειακές εγκαταστάσεις της δυτικής Ουκρανίας, προκαλώντας συνεχείς διακοπές ρεύματος, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας. Οι επιθέσεις γίνονται πλέον συστηματικά σε όλη τη χώρα.