ΓΔ: 2375.93 1.24% Τζίρος: 127.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:00:40
Καπιτώλιο Ουάσινγκτον ΗΠΑ
Φωτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν την Άγκυρα να μην δεχτεί στελέχη της Χαμάς

Καμία χώρα δεν πρέπει να φιλοξενεί μέλη της Χαμάς, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή πληροφορίες ότι τμήμα της διοίκησης της Χαμάς αποχώρησε από την Ντόχα και μετέβη στην Τουρκία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι καμιά χώρα δεν πρέπει να δεχτεί στελέχη της Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έπειτα από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ένα μέρος της ηγεσίας της Χαμάς εγκατέλειψε την Ντόχα για την Τουρκία.

"Μόλις λάβαμε γνώση τις τελευταίες ημέρες για τις πληροφορίες αυτές σύμφωνα με τις οποίες, αυτοί μετακόμισαν στην Τουρκία. Θα πούμε ξεκάθαρα στην τουρκική κυβέρνηση, όπως έγινε και με άλλες χώρες, ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να κάνουμε σαν μα μην συμβαίνει τίποτα με τη Χαμάς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν επιβεβαίωσε ρητά την παρουσία στελεχών της Χαμάς στην Τουρκία, αλλά δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να την "αμφισβητήσει".

"Δεν θεωρούμε ότι τα ηγετικά στελέχη μιας φαύλης τρομοκρατικής οργάνωσης θα πρέπει να ζουν άνετα οπουδήποτε", πολύ περισσότερο σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, τόνισε, καλώντας τους να παραδοθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

"Θυμηθείτε ότι η Χαμάς είναι μια βάναυση τρομοκρατική οργάνωση, η οποία έχει δολοφονήσει αρκετούς Αμερικανούς και συνεχίζει, μέχρι σήμερα, να κράτα ομήρους επτά Αμερικανούς πολίτες. Επομένως, εφόσον μέλη της Χαμάς βρίσκονται στην Τουρκία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, αρκετά εξ αυτών αντιμετωπίζουν αμερικανικές κατηγορίες. Βρίσκονται αντιμέτωποι με τις κατηγορίες αυτές εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και πιστεύουμε ότι πρέπει να παραδοθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες."

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ορίζοντας Τεχεράνης Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ΗΠΑ-Ιράν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη με ευρύτερη συμμετοχή

Το Ιράν και οι ΗΠΑ θα επαναλάβουν συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στην Τουρκία, με πιθανή παρουσία και άλλων χωρών. Στόχος είναι να μειωθεί η ένταση και να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στην περιοχή.
Αλεξάντερ Σταμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στουμπ: Σχέδιο ασφάλειας Αρκτικής πριν την επόμενη σύνοδο ΝΑΤΟ

Ο Φινλανδός πρόεδρος ζήτησε σχέδιο ενίσχυσης της ασφάλειας της Αρκτικής ως τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, ενώ οι ΗΠΑ διασφάλισαν πρόσβαση στη Γροιλανδία. Ο Τραμπ απέσυρε τις απειλές για δασμούς σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.
Σημαίες Τουρκίας Αιγύπτου
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία και Πακιστάν στο «Συμβούλιο Ειρήνης» Τραμπ με άλλες μουσουλμανικές χώρες

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, επτά χώρες, ανάμεσά τους και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δέχθηκαν να ενταχθούν στο «Συμβούλιο Ειρήνης» μετά από πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Ερντογάν μίλησαν τηλεφωνικά για Συρία και Γάζα

Ο Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ για τη Συρία και τη Γάζα. Παράλληλα, η τουρκική προεδρία τόνισε ότι η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας παραμένουν προτεραιότητες για την Άγκυρα.
Σημαίες ΗΠΑ Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στην Τουρκία για φωτογραφία με τον Αμερικανό πρεσβευτή

Φωτογραφία με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Τουρκία να κάθεται στην κεντρική πολυθρόνα του υπουργείου Άμυνας, προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Κάποιοι τον κατηγορούν πως φέρεται σαν «αποικιακός κυβερνήτης», χαρακτηρίζοντας τη σκηνή ταπεινωτική.