ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χέρι σε κάλπη εκλογών
Χέρι γυναίκας τοποθετεί ψήφο σε κάλπη, σύμβολο δημοκρατίας και δικαιωμάτων.

Συμφωνία τριών κομμάτων για συγκρότηση κυβέρνησης στην Λιθουανία

Οι Σοσιαλδημοκράτες, νικητές στις εκλογές του Οκτωβρίου, κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία συνασπισμού με τα κόμματα "Η Αυγή του Νέμουνας" και την Ένωση Δημοκρατών για τη Λιθουανία.

Τρία κόμματα κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στη Λιθουανία, παρά τις επικρίσεις για τον ηγέτη ενός εξ αυτών ο οποίος δικάζεται για αντισημιτικές δηλώσεις που φέρεται να έχει κάνει, με τον πρόεδρο της χώρας Γκιτάνας Ναουσέντα να διαμηνύει ότι δεν θα εγκρίνει διορισμούς υπουργών του συγκεκριμένου κόμματος στη νέα κυβέρνηση.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, νικητές στις εκλογές του Οκτωβρίου, κατέληξαν σήμερα σε συμφωνία συνασπισμού με τα κόμματα "Η Αυγή του Νέμουνας" και την Ένωση Δημοκρατών για τη Λιθουανία, συγκεντρώνοντας 86 έδρες στη Βουλή των 141 μελών, πάνω από τις 71 έδρες που απαιτούνται για την πλειοψηφία.

Ο Ναουσέντα επέκρινε την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να σχηματίσουν κυβέρνηση μαζί με την "Αυγή του Νέμουνας". Ο ιδρυτής και ηγέτης του κόμματος αυτού, ο Ρεμίγκιγιους Γιεμαϊτάιτις, παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα τον Απρίλιο όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι είχε παραβιάσει τον βουλευτικό του όρκο υποδαυλίζοντας αντισημιτικό μίσος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο χρόνο.

Ο Λιθουανός πρόεδρος χαρακτήρισε «λάθος» την απόφαση να συμπεριληφθεί το λαϊκιστικό αυτό κόμμα στον συνασπισμό. «Ένας ξεπερασμένος, καθημερινός αντισημιτισμός επικρατεί στη χώρα μας», είπε ο Ναουσέντα σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.

Ο πρόεδρος της χώρας της Βαλτικής εγκρίνει τον διορισμό υπουργών σε κυβερνήσεις και ο Ναουσέντα είπε ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν που σχετίζεται με την Αυγή του Νέμουνας να έχει θέση στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Γιεμαϊτάιτις είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι αναρτήσεις του δεν ήταν αντισημιτικές και αρνείται ότι διέπραξε κάτι αξιόμεμπτο. Σήμερα μάλιστα τόνισε ότι η υποστήριξη των ψηφοφόρων δίνει στο κόμμα του το δικαίωμα να είναι στην κυβέρνηση.

Η συμφωνία συνασπισμού επιτρέπει στην "Αυγή του Νέμουνας" να προτείνει τους επικεφαλής σε 3 από τα 14 υπουργεία της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και για το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τον Σεπτέμβριο ο Ρεμίγκιγιους Γιεμαϊτάιτις παραπέμφθηκε σε δίκη εξαιτίας των αναρτήσεών του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατηγορούμενος για υποκίνηση αντισημιτικού μίσους και για υποβάθμιση του Ολοκαυτώματος.

Ο αναπληρωτής αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και ο διορισμένος υποψήφιος πρωθυπουργός Γκιντάουτας Παλούτσκας επέρριψε την ευθύνη στις αντιδράσεις σε «ανακριβείς παραθέσεις δηλώσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή σε μέσα ενημέρωσης».

«Η πραγματική κατάσταση είναι ότι, στην κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών και στον συνασπισμό της, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει αντισημιτισμός», είπε σε δημοσιογράφους σήμερα.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κέρδισαν 52 έδρες στο κοινοβούλιο των 141 εδρών επικρατώντας της κεντροδεξιάς Ένωσης της Πατρίδας με μόλις 28 έδρες. Στην προεκλογική τους εκστρατεία και τα δύο κόμματα έλεγαν ότι, αν ηγηθούν κυβέρνησης συνασπισμού, δεν θα συμπεριλάβουν το κόμμα Η Αυγή του Νέμουνας, το οποίο κατετάγη τρίτο με 20 έδρες.

Σχεδόν ολόκληρη η εβραϊκή κοινότητα της Λιθουανίας (200.000 ανθρώποι) εκτελέστηκε από τους Γερμανούς Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τα θύματα θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους.

Ο πρώην πρόεδρος της Λιθουανίας Άλγκιρντας Μπραζάουσκας ζήτησε συγγνώμη στο ισραηλινό κοινοβούλιο το 1995 για το γεγονός ότι ορισμένοι Λιθουανοί συνέβαλαν στις σφαγές.

Η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί τον Δεκέμβριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρειος Πάγος πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές πηγές: Απόλυτος σεβασμός στη Δικαιοσύνη για Τριαντόπουλο

Η κυβέρνηση δηλώνει σεβασμό στη Δικαιοσύνη σχετικά με την υπόθεση Τριαντόπουλου, τονίζοντας το τεκμήριο αθωότητας και αναφέροντας ότι ο ίδιος ζήτησε να κριθεί δικαστικά, με το δικαστήριο να δίνει τελικά τις απαντήσεις.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Επιμένει η κυβέρνηση ότι η δικαστική διερεύνηση ήταν περιττή;

Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει αν θεωρεί ακόμη περιττή την κοινοβουλευτική διαδικασία και τη δικαστική διερεύνηση για τον Χρήστο Τριαντόπουλο, με αφορμή την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για το δυστύχημα στα Τέμπη.
Πέτερ Μάγκυαρ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουγγαρία: Άρση ασυλίας για τον πρωθυπουργό Μάγιαρ και δύο πρώην υπουργούς

Η ουγγρική Βουλή ήρε την ασυλία του πρωθυπουργού Πίτερ Μάγιαρ και δύο πρώην υπουργών του Ορμπάν, ώστε να προχωρήσουν έρευνες για διαφορετικές ποινικές υποθέσεις. Ο Μάγιαρ ελέγχεται για επεισόδιο με κινητό που πέταξε στον Δούναβη.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Όσοι παρανομούν να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη

Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε πως οι έλεγχοι υγείας δεν καταργήθηκαν, αλλά οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει συνολικά το πλαίσιο για πιο ουσιαστικούς ελέγχους.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Υπέρ της επιδότησης εργασίας, όχι ανεργίας

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε την ανάγκη διατήρησης δημοσιονομικών εφεδρειών για την ενεργειακή κρίση, απέρριψε τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και επεσήμανε ότι η στήριξη θα αξιολογηθεί βάσει αντοχών. Τόνισε ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος.
Βασίλης Σπανάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπανάκης: Η Ελλάδα πρότυπο ειρήνης, δικαιοσύνης και σταθερότητας

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, τόνισε τη σημασία διατήρησης της μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και αναφέρθηκε στο παράδειγμα και τις αξίες του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης.