ΓΔ: 2256.32 0.48% Τζίρος: 269.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μνημείο Αζαντί Ιράν
Σημαίες του Ιράν μπροστά από το Μνημείο Αζαντί στην Τεχεράνη.

Αρνείται η Τεχεράνη ότι σχεδίαζε δολοφονία του Ντόναλντ Τραμπ

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε σχέση με ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που οργανώθηκε πριν από τις εκλογές.

Το Ιράν χαρακτήρισε εντελώς αβάσιμες τις κατηγορίες εναντίον του για σχέδια δολοφονίας του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε το France Press.

Σε δήλωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι η Τεχεράνη απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν συμμετείχε στην απόπειρα δολοφονίας πρώην και νυν αξιωματούχων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Τραμπ, ο οποίος κέρδισε τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε σχέση με ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που οργανώθηκε πριν από τις εκλογές αυτής της εβδομάδας.

Οι ερευνητές έμαθαν για το σχέδιο δολοφονίας του Τραμπ από τον Φαρχάντ Σακέρι, ο οποίος πέρασε χρόνο στις φυλακές των ΗΠΑ για ληστεία και σύμφωνα με τις αρχές διατηρούσε ένα δίκτυο εγκληματικών συνεργατών που στρατολογήθηκαν από την Τεχεράνη για παρακολούθηση και συμβόλαια δολοφονίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν.

Ο Σακέρι είπε στους ανακριτές ότι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ένας γνωστός του από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν τον διέταξε να αφήσει στην άκρη την άλλη δουλειά του και να καταρτίσει ένα σχέδιο εντός επτά ημερών για την παρακολούθηση και ενδεχομένως τη δολοφονία του Τραμπ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Σακέρι ενημερώθηκε ότι αν δεν μπορούσε να καταρτίσει ένα τέτοιο σχέδιο, τότε το Ιράν θα ανέβαλε τη δολοφονία του Ρεπουμπλικάνου, τον οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία ανέμενε να χάσει τις εκλογές και ότι τότε θα είχε την ευκαιρία να τον εκκαθαρίσει πιο εύκολα. Ο Σακέρι είπε στο FBI ότι δεν σκόπευε να προτείνει σχέδιο δολοφονίας του Τραμπ εντός της προθεσμίας των επτά ημερών που του έχει τεθεί. Αυτή τη στιγμή είναι ελεύθερος και βρίσκεται στο Ιράν.

Οι κατηγορίες για συνωμοσία απαγγέλθηκαν λίγες ημέρες αφότου ο Τραμπ νίκησε τη Δημοκρατική αντίπαλό του Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η υπόθεση αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ιράν να επιτεθεί σε κυβερνητικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ στο έδαφος των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαδηλωτής στην Τεχεράνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Υποχώρηση διαδηλώσεων μετά τη βίαιη καταστολή

Οι βίαιες καταστολές στο Ιράν φαίνεται να περιόρισαν τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με ΜΚΟ και κατοίκους, ενώ συνεχίζονται οι συλλήψεις. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν για σοβαρές συνέπειες σε νέα αιματοχυσία, αναφέρει ο Λευκός Οίκος.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή παρά την ύφεση

Μετά τις απειλές Τραμπ προς το Ιράν, οι ΗΠΑ ενισχύουν στρατιωτική παρουσία στη Μέση Ανατολή. Το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln κατευθύνεται στην περιοχή, ενώ αναμένονται και επιπλέον οπλικά συστήματα, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι συγκρούσεις στο Ιράν σταμάτησαν, ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι σκοτωμοί στο Ιράν σταμάτησαν και ότι δεν εκτελέστηκαν διαδηλωτές, σύμφωνα με πηγές του. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ κατά του Ιράν στο μέλλον.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Αμφιβάλλω αν ο Ρεζά Παχλαβί έχει αρκετή στήριξη στο Ιράν

Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ρεζά Παχλαβί «ωραίο τύπο», αλλά αμφιβάλλει αν μπορεί να κυβερνήσει το Ιράν. Προβλέπει πιθανή κατάρρευση του ιρανικού καθεστώτος και κατηγορεί τον Ζελένσκι για το αδιέξοδο στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Τιμή πετρελαίου διακύμανση
ΔΙΕΘΝΗ

Πτώση 3% στις τιμές πετρελαίου μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Ιράν

Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν έως 3% μετά τις δηλώσεις Τραμπ ότι οι ταραχές στο Ιράν τελείωσαν και χωρίς σαφή αναφορά για στρατιωτική δράση των ΗΠΑ, ενώ προηγουμένως είχαν αυξηθεί λόγω έντασης και διαδηλώσεων στο Ιράν.