ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ντόναλντ Τουσκ πορτρέτο
Ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με μπλε φόντο.

Ο Τουσκ σχεδιάζει συναντήσεις με τους επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ

Το ουκρανικό θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τους, Το μέλλον της βοήθειας προς την Ουκρανία είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ θα συναντηθεί σύντομα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, τον βρετανό ομόλογό του, τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τους ηγέτες των σκανδιναβικών και βαλτικών χωρών για να συζητήσουν τη διατλαντική συνεργασία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο ίδιος ο Τουσκ, σύμφωνα με το Reuters.

Το μέλλον της βοήθειας προς την Ουκρανία είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τραμπ επέκρινε την κλίμακα της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία και πριν από τις εκλογές υποσχέθηκε να τερματίσει τη σύγκρουση ακόμη και πριν αναλάβει καθήκοντα, χωρίς να εξηγήσει πώς.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το νέο πολιτικό τοπίο αποτελεί σοβαρή πρόκληση για όλους, ειδικά στο πλαίσιο ενός πιθανού τερματισμού του ρωσο-ουκρανικού πολέμου ως αποτέλεσμα μιας συμφωνίας - μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας και του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, για παράδειγμα», σημείωσε ο Τουσκ. «Τις επόμενες ημέρες, θα συντονίσουμε πολύ εντατικά τη συνεργασία με χώρες που έχουν πολύ παρόμοιες απόψεις για τη γεωπολιτική και διατλαντική κατάσταση και την κατάσταση στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο Τουσκ διευκρίνισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε θα επισκεφθούν σύντομα τη Βαρσοβία και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ θα συναντηθούν είτε στη Βαρσοβία είτε στο Λονδίνο. Ο κ. Tusk θα συναντηθεί επίσης με τους ηγέτες των σκανδιναβικών και βαλτικών κρατών στη Στοκχόλμη.

«Φυσικά, όλα θα γίνουν στο πλαίσιο των νέων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ολόκληρη η περιοχή, η ΕΕ και η δυτική κοινότητα», δήλωσε ο Τουσκ. Επανέλαβε κάτι που είπε πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ - ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη δική της ασφάλεια και το μέλλον της Ουκρανίας δεν μπορεί να αποφασιστεί χωρίς την Ουκρανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ζελένσκι επέστρεψε στη Βαρσοβία το Τάγμα του Λευκού Αετού

Ο Ζελένσκι επέστρεψε στην Πολωνία το Τάγμα του Λευκού Αετού μετά την απόφαση να του αφαιρεθεί, λόγω κρίσης στις σχέσεις για ιστορικά ζητήματα. Η Πολωνία διαφώνησε με την τιμή σε μονάδα που φέρει όνομα αμφιλεγόμενης οργάνωσης.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιστρέφουν πολωνικές τιμές μετά την αφαίρεση της διάκρισης από τον Ζελένσκι

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιστρέφουν πολωνικά τιμητικά παράσημα διαμαρτυρόμενοι για την αφαίρεση της ανώτατης διάκρισης από τον Ζελένσκι, λόγω ιστορικών διαφορών για την UPA και τη μετονομασία ουκρανικής στρατιωτικής μονάδας.
Κάρολ Ναβρότσκι ομιλητής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βαρσοβία αφαιρεί ανώτατη διάκριση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος της Πολωνίας αφαίρεσε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την ανώτατη τιμητική διάκριση, λόγω ονοματοδοσίας ουκρανικής μονάδας ως «Ήρωες του UPA», προκαλώντας αντιδράσεις και διπλωματική ένταση με την Ουκρανία.
Κάρολ Ναβρότσκι ομιλητής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία ανακαλεί την ύψιστη τιμή από τον Ουκρανό πρόεδρο

Ο πρόεδρος της Πολωνίας αφαίρεσε το Τάγμα του Λευκού Αετού από τον Β. Ζελένσκι, μετά από οργή για μετονομασία ουκρανικής μονάδας σε UPA, οργάνωση που σχετίζεται με σφαγές Πολωνών. Η κίνηση αναμένεται να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τουσκ: Καμία συμφωνία για την Ουκρανία, χωρίς συμμετοχή της Πολωνίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, τόνισε πως η Πολωνία πρέπει να μετέχει σε συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι συμφωνίες χωρίς την Πολωνία δεν θα είναι δεσμευτικές για τη χώρα.