ΓΔ: 2596.2 0.10% Τζίρος: 132.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:32:37
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν για σχέδιο δολοφονίας του Τραμπ προεκλογικά

Ένας 51 ετών Ιρανός, δήλωσε ότι του δόθηκε εντολή από το Ιράν να παρουσιάσει και να εκτελέσει σχέδιο δολοφονίας του Αμερικανού Ρεπουμπλικανού ηγέτη.

Στην κατηγορία ότι το Ιράν σχεδίαζε τη δολοφονία του Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε χθες το  υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σε συνέχεια καταγγελιών πριν από λίγες εβδομάδες από το προεκλογικό επιτελείο του εκλεγμένου Αμερικανού προέδρου ότι είχε ενημερωθεί από τις μυστικές υπηρεσίες σχετικά με πραγματικές και συγκεκριμένες απειλές από το Ιράν για τη δολοφονία του.

«Οι κατηγορίες που ανακοινώθηκαν (χθες Παρασκευή) αποκαλύπτουν τις συνεχιζόμενες θρασύδειλες προσπάθειες του Ιράν να στοχοποιήσει πολίτες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας του FBI για άλλη υπόθεση, ένας 51χρονος από το Ιράν, με αφγανική υπηκοότητα, δήλωσε ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, του δόθηκε εντολή από το Ιράν να παρουσιάσει και να εκτελέσει σχέδιο δολοφονίας του Τραμπ. Οι ερευνητές θεωρούν αξιόπιστο τον ισχυρισμό.

Η αμερικανική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του 51χρονου και άλλων δύο ανδρών οι οποίοι κατηγορούνται επίσης για σχέδιο δολοφονίας ενός ιρανού αντιφρονούντα. Σε βάρος τους έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης.

«Υπάρχουν λίγοι παράγοντες στον κόσμο που αντιπροσωπεύουν τόσο σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ όπως το Ιράν», προειδοποίησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ. «Δεν θα ανεχτούμε τις προσπάθειες του ιρανικού καθεστώτος να θέσει σε κίνδυνο Αμερικανούς πολίτες και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», συμπλήρωσε.

Στην προηγούμενη θητεία του στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και χαρακτήρισε «τρομοκρατική οργάνωση» το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Το 2020, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί εξαπολύοντας επίθεση με drone στη Βαγδάτη, κατ’ εντολή του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Είχαν υπάρξει φόβοι για ολικό πόλεμο ΗΠΑ και Ιράν αν και τελικά αυτός δεν έγινε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ιράν διακόπτουν τον διάλογο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθάρισε πως δεν διεξάγονται συνομιλίες με το Ιράν, ενώ η Τεχεράνη κρατά κλειστό το στενό του Ορμούζ. Στο μεταξύ, τα ΗΑΕ κατηγορούν το Ιράν για εκτόξευση δύο βαλλιστικών πυραύλων κατά διεθνούς ναυσιπλοΐας.
Τζάρεντ Κούσνερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Στην Αίγυπτο ο ηγέτης της Χαμάς πριν από την άφιξη του Κούσνερ

Ο Χαλίλ αλ Χάγια της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο για επαφές με αιγύπτιους αξιωματούχους, πριν από την επικείμενη επίσκεψη του Τζάρεντ Κούσνερ σε Ισραήλ και Αίγυπτο, στο πλαίσιο των αμερικανικών προσπαθειών για τη Γάζα.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Σύντομα θα ανακηρύξω τα Στενά του Ορμούζ αμερικανικά εδάφη

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χιουμοριστικά ότι θα ανακηρύξει τα Στενά του Ορμούζ ως έδαφος των ΗΠΑ, τονίζοντας πως οι αμερικανικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως τη στρατηγική θαλάσσια διαδρομή και κανένα πλοίο δεν περνά χωρίς άδεια.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: ΗΠΑ σε Ιράν – Διαλέξτε συμφωνία ή παράδοση

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την ιρανική ηγεσία "διπρόσωπη" και προειδοποίησε ότι ο ναυτικός αποκλεισμός δεν θα λήξει χωρίς "συμφωνία ή παράδοση", τονίζοντας ότι συνομιλίες δεν γίνονται όπως υποστηρίζει το Ιράν.