ΓΔ: 2012.51 -2.09% Τζίρος: 251.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03

Μπορέλ: Η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία στο διεθνές δίκαιο

Όπως τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, οι προσπάθειες του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών να νομιμοποιήσει την τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα, είναι λυπηρές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις επανειλημμένες προσπάθειες του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών να νομιμοποιήσει την τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα, την αυτοαποκαλούμενη, διεθνώς μη αναγνωρισμένη, «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ»), μέσω της χορήγησης καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 7 Νοεμβρίου στο Μπισκέκ (Δημοκρατία της Κιργιζίας), αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως τονίζει, αυτές οι προσπάθειες είναι λυπηρές και έρχονται σε αντίθεση με την ισχυρή υποστήριξη πολλών μελών του Οργανισμού στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας που κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

Η ΕΕ επαναλαμβάνει ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μ. Κεραυνός προσωρινός πρόεδρος του Eurogroup μετά την παραίτηση Ντόναχιου

Την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Eurogroup και Υπουργού Οικονομικών Ιρλανδίας υπέβαλε ο Πασκάλ Ντόναχιου, καθώς αναλαμβάνει διευθυντική θέση στην Παγκόσμια Τράπεζα. Προσωρινά προεδρεύει ο Μ. Κεραυνός.
Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτιάς: Στήριξη κοινωνιών και αποκλεισμός Τουρκίας από αμυντικά κονδύλια

Ο Γιώργος Αυτιάς τονίζει στο Ευρωκοινοβούλιο την ανάγκη στήριξης των κοινωνιών, αντιμετώπισης στεγαστικού και δημογραφικού, ενίσχυσης αγροτών–ΜμΕ και αποκλεισμού της Τουρκίας από ευρωπαϊκά προγράμματα έως άρσης των απειλών.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισχυρή στήριξη ΕΕ στο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας–Κύπρου GSI

Ο Επίτροπος Ενέργειας Νταν Γιόργκενσεν τόνισε τη σταθερή στήριξη της ΕΕ στο Great Sea Interconnector, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του έργου στη μείωση τιμών, την ενεργειακή ασφάλεια και την προσέλκυση επενδύσεων.
Νίκος Χριστοδουλίδης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χριστοδουλίδης: Η ΕΕ να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης καλεί την ΕΕ να ενισχύσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, αξιοποιώντας το ενδιαφέρον του Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή και τονίζει τον ρόλο της Κύπρου ως γέφυρας συνεργασίας.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Έκθεση Κομισιόν: 4 χώρες στην «Δεξαμενή Αλληλεγγύης» έως τα μέσα 2026

Η Κομισιόν δημοσίευσε την Πρώτη Ετήσια Έκθεση για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, εγκαινιάζοντας τον Ετήσιο Κύκλο Διαχείρισης Μετανάστευσης και προτείνοντας τη Δεξαμενή Αλληλεγγύης για χώρες υπό μεταναστευτική πίεση.