ΓΔ: 2055.51 -0.19% Τζίρος: 148.02 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
Σημαίες κρατών έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ για απαγόρευση πώλησης όπλων στο Ισραήλ

Η επιστολή, υπογράφηκε από 52 χώρες και δύο διεθνείς οργανισμούς και υποβλήθηκε στον ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου, ζητώντας την παύση των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ.

Η Τουρκία, μαζί με άλλους 53 υπογράφοντες, έστειλε κοινή επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προτρέποντάς το να αναλάβει άμεση δράση για να σταματήσει τη ροή όπλων και πυρομαχικών προς το Ισραήλ, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Η επιστολή, υπογράφηκε από 52 χώρες και δύο διεθνείς οργανισμούς και υποβλήθηκε στον ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου, ζητώντας την παύση των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ.

«Πρέπει να επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία ότι η πώληση όπλων στο Ισραήλ ισοδυναμεί με συνενοχή σε γενοκτονία», δήλωσε ο Φιντάν σε συνέντευξη Τύπου στο Τζιμπουτί, όπου συμμετείχε στην τρίτη υπουργική διάσκεψη αναθεώρησης της εταιρικής σχέσης Τουρκίας-Αφρικής.

Δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει γίνει μια «παγκόσμια απειλή», κάλεσε όλες τις χώρες να εμποδίσουν το Ισραήλ να αγνοήσει το διεθνές δίκαιο.

Τονίζοντας ότι το σημερινό παγκόσμιο σύστημα «δεν παρέχει λύση», ο Φιντάν είπε: «Αυτό το σύστημα, το οποίο αναπαράγει ιστορικές αδικίες» πρέπει να αλλάξει.

«Αυτή η αναπόφευκτη μεταμόρφωση θα συμβεί υπό την ηγεσία των αφρικανικών χωρών, την οποία το σημερινό διεθνές σύστημα αγνοείται », πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στη Γερμανία για τη στάση Μερτς απέναντι στον Ερντογάν

Πολιτικοί και ΜΜΕ στη Γερμανία επικρίνουν τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς για τη στάση του στην Άγκυρα, κατηγορώντας τον ότι υποβάθμισε τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Συνάντηση Μερτς-Ερντογάν για άμυνα, Ευρώπη και Ισραήλ

Με τιμές υποδέχτηκε ο Ερντογάν τον Μερτς στην Άγκυρα. Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε στενότερη αμυντική συνεργασία αλλά διαφώνησαν για το θέμα της Γάζας. Η Γερμανία στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με όρους.
Οχήματα Ερυθρού Σταυρού Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Τούρκοι διασώστες στη Ράφα περιμένουν άδεια εισόδου από Ισραήλ

Τούρκοι διασώστες της AFAD παραμένουν στη Ράφα εν αναμονή άδειας από το Ισραήλ για να μπουν στη Γάζα και να αναζητήσουν πτώματα, ανάμεσά τους και Ισραηλινών ομήρων. Το Ισραήλ, σύμφωνα με τουρκική πηγή, δεν τηρεί πλήρως τη συμφωνία.
Σημαίες Ισραήλ Χαμάς
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κατάρ, Αίγυπτος και Τουρκία πιέζουν για αφοπλισμό της Χαμάς

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι Κατάρ, Αίγυπτος, Τουρκία και άλλα αραβικά κράτη πιέζουν τη Χαμάς στη Γάζα να καταθέσει τα όπλα ώστε να στηριχθούν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, τονίζοντας πως ασκείται απαραίτητη πίεση.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς: Θετική υποδοχή από ΕΕ και Ερντογάν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα, επαινώντας ΗΠΑ, Κατάρ, Αίγυπτο και Τουρκία, ενώ τόνισε την ανάγκη για μόνιμη ειρήνη και συνέχιση της βοήθειας.