ΓΔ: 2288.53 0.93% Τζίρος: 89.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:48:43

Βόρεια Μακεδονία: Επιμένει στον όρο «Μακεδονία» ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι

«Μπορώ να σας πω ότι πουθενά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαγορεύεται ο προσδιορισμός «Μακεδονικός» ή το «Μακεδονία». Αυτά ρυθμίζονται από το άρθρο 7 παράγραφος 2 και 3 της Συμφωνίας» ανέφερε ο Μίτσκοσκι.

Ο пρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι τόνισε ότι σε κάθε δήλωση και συνέντευξή του ως τώρα αποκαλεί τη χώρα "Μακεδονία" και τους πολίτες "Μακεδόνες" για τους οποίους, όπως είπε «αγωνίζεται».

«Μπορώ να σας πω ότι πουθενά στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν απαγορεύεται ο προσδιορισμός "Μακεδονικός" ή το "Μακεδονία". Αυτά ρυθμίζονται από το άρθρο 7 παράγραφος 2 και 3 της Συμφωνίας και μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε ότι έχουμε και εμείς δικαίωμα να χρησιμοποιούμε το επίθετο "Μακεδονικός" όπως και αυτοί (στην Ελλάδα) έχουν το ίδιο δικαίωμα» ανέφερε ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι από το βήμα της Βουλής της χώρας του, απαντώντας το απόγευμα της Πέμπτης σε σχετική ερώτηση που του υπέβαλε ο βουλευτής και αρχηγός του υπερθνικιστικού αντιπολιτευόμενου κόμματος "Αριστερά", Ντιμίταρ Απασίεφ, ο οποίος αποκάλεσε τον Μίτσκοσκι «Βορειομακεδόνα πρωθυπουργό» και τον κατηγόρησε ότι ενώ παλαιότερα είχε ταχθεί αναφανδόν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, τώρα λέει ότι την «σέβεται».

Ο Μίτσσκοσκι εγκάλεσε τον Ντιμίταρ Απασίεφ ότι υπογράφει κάθε μήνα ως βουλευτής της «Βόρειας Μακεδονίας» για να λαμβάνει την βουλευτική του αποζημίωση και του καταλόγισε ότι τα καλοκαίρια πηγαίνει για διακοπές στην Χαλκιδική.

«Πάω στην Χαλκιδική, επειδή είμαι μεσαία τάξη. Ο Απασίεφ δεν ζει από υδροηλεκτρικά εργοστάσια όπως εσείς. Ο Απασίεφ ζει με τον μισθό καθηγητή» ανταπάντησε ο Απασίεφ, ο οποίος είναι καθηγητής Νομικής στο κρατικό πανεπιστήμιο της πόλης Στιπ, της Βόρειας Μακεδονίας, αφήνοντας αιχμές κατά του πρωθυπουργού της χώρας, ο οποίος είναι και καθηγητής Μηχανολόγων-Μηχανικών του Πολυτεχνείου των Σκοπίων (με εξειδίκευση σε θέματα ενέργειας) πως εκμεταλλεύται την ιδιότητά του ως καθηγητής προς ιδίον όφελος.

Το εθνικιστικό αριστερό κόμμα «Αριστερά» (Levica) είδε τα ποσοστά του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία,που διεξήχθησαν τον περασμένο Μάιο ,να εκτοξεύονται και να φθάνουν στο περίπου 7%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

πλατεία Μακεδονίας Σκόπια βράδυ
ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Μακεδονία: Διεξάγεται την Κυριακή ο δεύτερος γύρος εκλογών

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία, με φαβορί το κυβερνών VMRO-DPMNE. Στα Σκόπια, Γκιοργκίεφσκι και Μετσίνοβιτς θα διεκδικήσουν τον δήμο.
Κιρ Στάρμερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος για τη σταθερότητα που υποσχέθηκε ο Στάρμερ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Κιρ Στάρμερ, που ανέλαβε πρωθυπουργός τον Ιούλιο 2024 με στόχο τη σταθερότητα, δέχεται πιέσεις για παραίτηση μετά τις κακές επιδόσεις των Εργατικών στις τοπικές εκλογές, δημιουργώντας νέα αναταραχή στη βρετανική πολιτική σκηνή.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Ο πρωθυπουργός είναι κρυπτόμενος και εκβιάζεται πολλαπλά

Ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης στη Βουλή, θέτοντας ερωτήματα για το περιστατικό με το θαλάσσιο drone στη Λευκάδα και αναφερόμενος στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ιστορική ήττα των Εργατικών και η αγανάκτηση των Βρετανών ψηφοφόρων

Το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία, από εκλογικό θρίαμβο βρέθηκε σε βαριά ήττα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παλεύει να διατηρήσει τη θέση του, με τους ψηφοφόρους να εκφράζουν έντονη απογοήτευση.
Κιρ Στάρμερ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Νέο κύμα παραιτήσεων υφυπουργών της κυβέρνησης

Ο τέταρτος υφυπουργός της βρετανικής κυβέρνησης, ο Ζουμπίρ Άχμεντ, παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την ηγεσία του Κιρ Στάρμερ, καθώς εντείνεται η κρίση στους Εργατικούς και το μέλλον του πρωθυπουργού παραμένει αβέβαιο.
Νίκος Ανδρουλάκης πρόσωπο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Χρειάζεται πολιτική αλλαγή στις επόμενες εκλογές

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Ηράκλειο, τόνισε την ανάγκη πολιτικής αλλαγής στις επόμενες εκλογές, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για παρακμή του κράτους δικαίου και στηλιτεύοντας το σκάνδαλο των υποκλοπών.