ΓΔ: 2706.55 0.15% Τζίρος: 154.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:16:38
Ρέιτσελ Ριβς ομιλία
Φώτο: Shutterstock

Βρετανία: Πρόσθετοι φόροι 40 δισ. στερλίνες στον προϋπολογισμό

Στο 2% τοποθετεί την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2025 η υπ. Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς. Αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για εργοδότες και σε φόρους για τους πιο πλούσιους Βρετανούς.

Αυξημένους φόρους κατά 40 δισ. στερλίνες (52 δισ. δολάρια) περιλαμβάνει ο πρώτος προϋπολογισμός που κατέθεσε στο βρετανικό κοινοβούλιο η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος, με την υπ. Οικονομικών, Ρέιτσελ Ριβς να κατηγορεί το Συντηρητικό Κόμμα ότι άφησε κατεστραμμένη την οικονομία μετά από 14 χρόνια στην εξουσία. 

Όπως υποστήριξε η κα Ριβς η κυβέρνηση κληρονόμησε ένα έλλειμμα 22 δισ. στερλινών στα δημόσια ταμεία, γεγονός που την αναγκάζει να αυξήσει τη φορολόγηση για να ενισχυθούν και τα έσοδα. «Οποιοσδήποτε και εάν ήταν ο υπ. Οικονομικών θα αντιμετώπιζε μία δύσκολη πραγματικότητα. Και θα αναλάμβανε δράση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα, αποκαθιστώ τη σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά μας και προσπαθώ να ανοικοδομήσω τις δημόσιες υπηρεσίες», υποστήριξε η κα Ριβς. 

Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Institute for Fiscal Studies, οι αυξήσεις φόρων ύψους 40 δισεκατομμυρίων λιρών ισοδυναμούν με το 1,25% του ΑΕΠ, ποσοστό που ξεπεράστηκε στην πρόσφατη ιστορία μόνο το 1993 από ένα σχέδιο προϋπολογισμού υπό τους Συντηρητικούς, το οποίο αύξησε τους φόρους για να στηρίξει τα δημόσια οικονομικά μετά από ύφεση και νομισματική κρίση.

Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο, σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες νέα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τον αυξημένο κατώτατο μισθό, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις υποσχέσεις των Εργατικών να μετατρέψουν τη Βρετανία στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ομάδας των Επτά. Οι πλουσιότεροι Βρετανοί είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές για τα κεφαλαιακά κέρδη, τα μερίσματα, τις κληρονομιές και τον πλούτο που κατέχουν στο εξωτερικό, αυξάνοντας περαιτέρω τη φορολογική επιβάρυνση της χώρας. 

Τα βασικά σημεία του προϋπολογισμού:

  • Νέοι φόροι 40 δισ. στερλίνες
  • Εκτίμηση για ανάπτυξη 2% το 2025
  • Αυξάνει τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κατά 1,2%
  • Αύξηση του φόρου υπεραξίας για τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία
  • Παγώνει τον φόρο καυσίμων για το 2025
  • Δεν θα παρατείνει το πάγωμα των ορίων του φόρου εισοδήματος
  • Θα ενεργοποιήσει επενδύσεις ύψους 70 δισεκατομμυρίων λιρών μέσω ενός εθνικού ταμείου πλούτου
  • Θα αυξήσει τον φόρο στις πτήσεις ιδιωτικών τζετ έως και 50%
  • Εισάγει ΦΠΑ 20% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων από τον Ιανουάριο του 2025
  • Θα διαθέσει 1,8 δισεκατομμύρια λίρες για τα θύματα του σκανδάλου των ταχυδρομείων του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Θα παράσχει στήριξη 3 δισ. στερλίνες ετησίως στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Τρένο εκτροχιασμένο συμβάν
ΔΙΕΘΝΗ

Καθυστερήσεις στη Eurostar στη Γαλλία λόγω σιδηροδρομικού ατυχήματος

Η Eurostar ανακοίνωσε διακοπές στα δρομολόγια λόγω ατυχήματος με ένα άτομο στη γραμμή μεταξύ Λιλ και Παρισιού. Αναμένονται προβλήματα κυρίως στα τρένα από και προς τον σταθμό Paris Nord, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Χάρι και η Μέγκαν έκπληκτοι από επιστολή του βασιλιά Καρόλου

Ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν αιφνιδιάστηκαν από επιστολή του βασιλιά Καρόλου που τους ενημερώνει ότι δεν είναι πλέον ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας. Το ζευγάρι και τα παιδιά τους επέστρεψαν πρόσφατα στη Βρετανία.
Σημαίες ΕΕ και Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Προειδοποίηση Χέρτζογκ σε Λονδίνο για κυρώσεις στη Δ. Όχθη

Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα βρεθεί «στη λάθος πλευρά της ιστορίας» αν επιβάλει κυρώσεις στους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, λίγες ώρες πριν τις σχετικές ανακοινώσεις από το Λονδίνο.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: Κυρώσεις σε ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη

Ο Εντ Μίλιμπαντ θα ανακοινώσει σήμερα κυρώσεις σε ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο στήριξης της λύσης των δύο κρατών, όπως είχε προαναγγείλει με αναθεώρηση της βρετανικής πολιτικής έναντι του Ισραήλ.
Κάρολος Γ΄ βασιλιάς
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κάρολος: Ο Χάρι και η Μέγκαν μένουν ανενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας

Ο βασιλιάς Κάρολος επιβεβαίωσε με επιστολή ότι ο Χάρι και η Μέγκαν παραμένουν μη ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας μετά την επιστροφή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας πλέον ρόλο ιδιωτών με εμπορικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες.