Ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Σ. Αραβίας και Ρωσίας στην αγορά πετρελαίου, αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές να διαρκέσει για κάποιοι διάστημα, καθώς και οι δύο πλευρές περιμένουν η μία την άλλη να υποχωρήσει.
«Είναι πάντα δύσκολη η απόφαση να ξεκινήσεις έναν πόλεμο με τη Ρωσία του Πούτιν. Σ. Αραβία και Ρωσία κοιτούν τον αντίπαλο και περιμένουν να υποχωρήσει αυτός. Θεωρώ ότι η διαμάχη τους θα διαρκέσει αρκετούς μήνες», εκτιμά ο Robert Johnston, επικεφαλής της ενεργειακής μονάδας της Eurasia Group, μιλώντας στο CNBC.
Όμως αυτή η διαμάχη μπορεί να έχει, πάντα κατά τον Johnston, και μία παράπλευρη απώλεια που δεν είναι άλλη από τις ΗΠΑ και την προσπάθειά τους να ενισχύσουν τη θέση τους στην πετρελαϊκή αγορά. Βέβαια η Μόσχα διακινδυνεύει πολύ περισσότερα απ' ότι η Σ. Αραβία, καθώς δεν διαθέτει την ίδια «ευκολία» στην άντληση και επεξεργασία πετρελαίου.
Αυτή τη στιγμή, μετά την απόφαση του Ριάντ να «ανοίξει τις κάνουλες» υπάρχει υπέρ-προσφορά τριών εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως στις αγορές, γεγονός που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για περαιτέρω πτώση στις τιμές, πορεία που θα πλήξει οικονομικά όχι μόνο τη Μόσχα αλλά και τους Αμερικανούς παραγωγούς μαύρου χρυσού. Φυσικά όλα τα παραπάνω θα «διαγραφούν» εάν Μόσχα και Ριάντ αποφασίσουν να υπογράψουν ειρήνη.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan η μέση τμή για το Brent μπορεί να φθάσει στα 37 δολάρια στο β' τρίμηνο του 2020 και τα 42 δολ. στο γ' τρίμηνο, εάν, όμως, η ημερήσια παραγωγή της Σ. Αραβίας φθάσει έως τα 10,2 εκατ. βαρέλια από 9,7 εκατ. που βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Εάν, όμως, το Ριάντ αυξήσει την παραγωγή του στα 11 εκατ. τότε η μέση τιμή για το Brent θα φθάσει στα 39 δολ. το επόμενο εξάμηνο.