ΓΔ: 2478.92 0.25% Τζίρος: 12.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:47:36
Ένοπλος Χούθι Υεμένη
Μέλος των Χούθι με πολυβόλο στην Υεμένη, κάτω από συννεφιασμένο ουρανό.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ για την ασφάλεια διπλωματών που κρατούνται από τους Χούθι

Οι Χούθι δήλωσαν ότι θα απελευθερώσουν το κρατούμενο προσωπικό του ΟΗΕ μόλις αποδειχθεί η αθωότητά τους, σύμφωνα με δήλωση του Ιουλίου 2023 από τη μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της ομάδας.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη εξέφρασε ανησυχίες την Κυριακή για την ασφάλεια των υπαλλήλων της που κρατούνται από την ομάδα Χούτι.

«Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε που οι Χούθι κράτησαν παράνομα το τοπικό προσωπικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ», ανέφερε η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της.

«Αρκετοί από τους συναδέλφους μας στην Υεμένη ενδέχεται τώρα να αντιμετωπίσουν δίωξη με ψευδείς κατηγορίες. Φοβόμαστε για την ασφάλειά τους – και δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να απελευθερωθούν αυτά τα άτομα και όλοι οι κρατούμενοι του ΟΗΕ, των ΜΚΟ και του διπλωματικού προσωπικού», πρόσθεσε.

Από το 2021, οι Χούθι κρατούν κατά διαστήματα υπαλλήλους διπλωματικών αποστολών και διεθνών οργανισμών, κατηγορώντας τους για κατασκοπεία.

Τον Ιούνιο του 2023, η ομάδα μετέδωσε βίντεο που υποτίθεται ότι έδειχναν ομολογίες κρατουμένων της Υεμένης που παραδέχονταν δραστηριότητες κατασκοπείας, αν και η ταυτότητά τους δεν αποκαλύφθηκε.

Οι Χούθι δήλωσαν ότι θα απελευθερώσουν το κρατούμενο προσωπικό του ΟΗΕ μόλις αποδειχθεί η αθωότητά τους, σύμφωνα με δήλωση του Ιουλίου 2023 από τη μη αναγνωρισμένη κυβέρνηση της ομάδας.

Η ένταση έχει κλιμακωθεί μεταξύ των Χούθι και της Ουάσινγκτον σχετικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ στη βάναυση επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 42.600 ανθρώπους από πέρυσι.

Από τότε, η ομάδα της Υεμένης έχει στοχεύσει φορτηγά πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα και τον κοντινό Κόλπο του Άντεν, σε αλληλεγγύη με τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας επιθέσεις αντιποίνων από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Δεκαοκτώ νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο και κλιμάκωση εντάσεων

Δεκαοκτώ νεκροί και 33 τραυματίες είναι ο απολογισμός από νυχτερινά ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο, παρά τη συμφωνία για παύση εχθροπραξιών. Το Ισραήλ ανακοίνωσε και τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτών του στην περιοχή.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Έντονη αντίδραση Ρεπουμπλικάνων για τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ρεπουμπλικάνοι αξιωματούχοι εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για το «μνημόνιο κατανόησης» Τραμπ-Ιράν, θεωρώντας το υπερβολικά ευνοϊκό για την Τεχεράνη και πολύ μακριά από τις νικηφόρες προσδοκίες του Αμερικανού προέδρου.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Διαπραγματεύσεις Ισραήλ-ΗΠΑ για διατήρηση στρατευμάτων στον νότιο Λίβανο

Το Ισραήλ συζητά με τις ΗΠΑ για να διατηρήσει στρατεύματα στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, μετά το μνημόνιο ΗΠΑ-Ιράν που ζητά τον τερματισμό των εχθροπραξιών και σεβασμό της κυριαρχίας του Λιβάνου.
Πανοραμική της Βηρυτού
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Ελπίδες για τέλος στον πόλεμο μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν εξέφρασε την αισιοδοξία πως μια συμφωνία Ιράν-ΗΠΑ θα βάλει τέλος στον πόλεμο με το Ισραήλ και θα φέρει σταθερότητα, ασφάλεια και ανάπτυξη, παρά το ότι ο Λίβανος δεν έχει ενημερωθεί επίσημα.