ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Olaf Scholz, Germany, Germania
Φωτο: Shutterstock

Σολτς: Προχωράνε οι συζητήσεις για προμήθεια Eurofighter στην Τουρκία

O Γερμανός καγκελάριος απεύθυνε εκ νέου έκκληση για κατάπαυση του πυρός, και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά «πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο». 

Οι συζητήσεις για την προμήθεια Eurofighter στην Τουρκία είναι «έργο σε εξέλιξη» και η Βρετανία έχει τον ενεργό ρόλο σε αυτές (σ.σ ως μέλος του κονσόρτσιουμ που κατασκευάζει τα μαχητικά) δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με το Reuters. 

Το Βερολίνο ενέκρινε πρόσφατα πωλήσεις όπλων στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία, φέρεται να δήλωσε ο καγκελάριος σύμφωνα με προηγούμενη αναφορά του πρακτορείου Anadolu, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν περισσότερες». Η δήλωση που φέρεται να έκανε ο Όλαφ Σολτς από την Κωνσταντινούπολη έρχεται στον απόηχο των πληροφοριών ότι το Βερολίνο έχει «ανάψει το πράσινο φως» για την προμήθεια Eurofighter στην Άγκυρα. 

O Γερμανός καγκελάριος απεύθυνε εκ νέου έκκληση για κατάπαυση του πυρός, και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή. Δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά «πρέπει να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο. 

Ο Όλαφ Σολτς προειδοποίησε για την άνοδο της ακροδεξιάς, λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε μορφή απάνθρωπου αποκλεισμού, «ούτε ο αντισημιτισμός ούτε η ισλαμοφοβία».

«Η Τουρκία επιθυμεί να αναπτύξει τη συνεργασία, να ξεπεράσει τις δυσκολίες του παρελθόντος με τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ Γερμανία για την προμήθεια προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας» τόνισε από πλευράς του ο πρόεδρος Ερντογάν. 

«Άγκυρα και Βερολίνο δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν τις τρομοκρατικές ομάδες, ιδιαίτερα το PKK, τη FETO, που απειλούν τη δημόσια ασφάλεια και στη Γερμανία» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε στον Βενιαμίν Νετανιάχου, λέγοντας ότι έχει «επεκτατική νοοτροπία», και ότι σαφώς δεν επικεντρώνεται στο να κρατά τον πόλεμο εντός «ορισμένων ορίων». 

 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Intracom Defence
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

INTRACOM DEFENSE: Καινοτόμες υβριδικές ενεργειακές λύσεις σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ

Η INTRACOM DEFENSE (IDE) συμμετείχε σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ σε Ελλάδα και Γερμανία με τα υβριδικά συστήματα ισχύος HEPS. Οι λύσεις της έδειξαν μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία, λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και «ήσυχη λειτουργία» σε συνθήκες εκστρατείας.
σημαία του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες ζητούν πιο «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ», λένε οι ΥΠΑΜ

Οι υπουργοί Άμυνας Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Βρετανίας δήλωσαν ότι αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλεια της Ευρώπης, ενισχύοντας το ΝΑΤΟ και αποτρέποντας απειλές, ιδιαίτερα από τη Ρωσία.
Μαρκ Ρούτε συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ρούτε: Καμία απειλή επί του παρόντος για χώρα του ΝΑΤΟ από τη Ρωσία

Ο Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η Ρωσία έχει υποστεί περίπου 65.000 απώλειες τους τελευταίους δύο μήνες στην Ουκρανία και τόνισε πως το ΝΑΤΟ παραμένει ισχυρό ώστε να αποτρέψει κάθε ρωσική επίθεση σε
Συγκέντρωση μελών του ΝΑΤΟ
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Το ΝΑΤΟ ξεκινά στρατηγικό σχεδιασμό αποστολής στην Αρκτική

Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε τον στρατηγικό σχεδιασμό για την αποστολή Αρκτικός Φρουρός, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του SHAPE. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στην αρχή.
Γερμανικός στρατός παρέλαση
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία και Ιταλία υπενθυμίζουν στον Τραμπ την συμβολή τους στο Αφγανιστάν

Ο Μπόρις Πιστόριους υπερασπίστηκε τη συμβολή της Γερμανίας στο Αφγανιστάν, τονίζοντας το «βαρύ τίμημα» με 62 απώλειες και υπενθύμισε ότι ο στρατός ανταποκρίθηκε άμεσα μετά τις επιθέσεις του 2001, απαντώντας στην κριτική του Ντόναλντ Τραμπ.