ΓΔ: 2256.32 0.48% Τζίρος: 269.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Πολεμικό πλοίο Κίνας
Κινεζικό πολεμικό πλοίο σε ανοιχτή θάλασσα υπό καθαρό ουρανό.

Ναυτικά γυμνάσια του Ιράν με τη Ρωσία και το Ομάν στον Ινδικό Ωκεανό

Τα γυμνάσια συμπίπτουν με την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή, καθώς μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το Ιράν διεξάγει ναυτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του Ομάν και παρατηρητές από άλλες εννέα χώρες, τα οποία άρχισαν σήμερα στον Ινδικό Ωκεανό, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι ασκήσεις με την ονομασία «IMEX 2024» έχουν στόχο την ενίσχυση «της συλλογικής ασφάλειας στην περιοχή, την επέκταση της πολυμερούς συνεργασίας και την επίδειξη της καλής θέλησης και των δυνατοτήτων για τη διαφύλαξη της ειρήνης, της φιλίας και της ασφάλειας της ναυτιλίας», μετέδωσε η αγγλόφωνη Press TV.

Στη διάρκεια των γυμνασίων, οι συμμετέχοντες θα εφαρμόσουν τακτικές για την εγγύηση της ασφάλειας της διεθνούς εμπορικής ναυσιπλοΐας, την προστασία των θαλάσσιων οδών, τη διεύρυνση ανθρωπιστικών μέτρων και την ανταλλαγή πληροφοριών για επιχειρήσεις διάσωσης και ανακούφισης, σύμφωνα με την Press TV.

Τα γυμνάσια συμπίπτουν με την αύξηση των εντάσεων στην περιοχή, καθώς μαίνεται ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα και οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι της Υεμένης εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ως απάντηση στις περιφερειακές εντάσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν έχει αυξήσει τη στρατιωτική συνεργασία του με τη Ρωσία και την Κίνα.

Το Μάρτιο, το Ιράν, η Κίνα και η Ρωσία πραγματοποίησαν τα πέμπτα κοινά ναυτικά γυμνάσιά τους στον Κόλπο του Ομάν. Στις χώρες, οι οποίες είναι παρατηρητές των γυμνασίων που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβάνονται η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Ινδία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές και η Ταϊλάνδη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν και Πεζεσκιάν ζητούν ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης στο Ιράν

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Πούτιν και Πεζεσκιάν συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης στο Ιράν και στην περιοχή, επιβεβαιώνοντας τη 20ετή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη το 2025.
Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσωπο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Επαφές με Νετανιάχου και Πεζεσκιάν, μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Ιράν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Ιράν. Ο Πούτιν πρότεινε ρωσική διαμεσολάβηση και αναμένεται να μιλήσει και με τον πρόεδρο του Ιράν.
Βλαντιμίρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ο κόσμος πιο επικίνδυνος, καμία αναφορά σε Μαδούρο και Ιράν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε πως η διεθνής κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, με εντεινόμενες συγκρούσεις και νέα μέτωπα, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει τις εξελίξεις σε Βενεζουέλα, Ιράν ή τις απειλές Τραμπ για τη Γροιλανδία.
Σεργκέι Λαβρόφ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Ρωσία ανοιχτή σε διάλογο για Ουκρανία, στενή συνεργασία με Ιράν

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Ιράν δεν επηρεάζονται από τρίτες χώρες και πως Μόσχα και Τεχεράνη θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Το Ιράν προειδοποίησε γειτονικά κράτη για αντίποινα αν στοχοποιηθούν από τις ΗΠΑ.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα κατακρίνει τις αμερικανικές απειλές για χτυπήματα κατά Ιράν

Η Ρωσία επέκρινε τις ΗΠΑ για παρεμβατική στάση στο Ιράν, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις απειλές στρατιωτικής επίθεσης και προειδοποίησε για σοβαρές συνέπειες στη Μέση Ανατολή και τη διεθνή ασφάλεια.
Αλί Χαμενεΐ Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιδέες και Απόψεις: Ποιος θα διαδεχθεί τον Αλί Χαμενεΐ;

Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ δίνει προτεραιότητα στη Λατινική Αμερική, με στόχο τον αποκλεισμό Κίνας, Ρωσίας, Ιράν, ενώ μειώνει το ενδιαφέρον για τη Μέση Ανατολή. Στο Ιράν, οι εσωτερικές εντάσεις ενισχύονται από την οικονομία και τις κυρώσεις.