ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Ιορδανία: Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας

Στη δήλωση ότι η Ιορδανία δεν πρόκειται να επιτρέψει σε καμία πλευρά να «παραβιάσει» τον εναέριο χώρο της, εν μέσω της έντασης μεταξύ Ιράν και Ισραήλ προχώρησε σήμερα ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι.

Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι είπε σήμερα στον Ιρανό ομόλογό του που επισκέπτεται το Αμάν ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε καμία πλευρά να «παραβιάσει» τον εναέριο χώρο της, στο φόντο της κλιμάκωσης ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ.

Η Ιορδανία «δεν θα είναι πεδίο μάχης για οποιονδήποτε και δεν θα επιτρέψει σε καμία πλευρά να παραβιάσει την κυριαρχία και τον εναέριο χώρο της ή να απειλήσει την ασφάλεια των πολιτών της», είπε ο Σαφάντι ενώπιον του επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί.

Το Ιράν εξαπέλυσε την 1η Οκτωβρίου κάπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων πολλούς υπερηχητικούς πυραύλους για πρώτη φορά. Το Ισραήλ έχει ορκιστεί να κάνει την Τεχεράνη να πληρώσει το τίμημα για την επίθεσή της.

Το Ιράν παρουσίασε τα πλήγματα αυτά ως αντίποινα για τη δολοφονία τον Ιούλιο στην Τεχεράνη του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, που αποδίδεται στο Ισραήλ,και για εκείνην του Χασάν Νασράλα, επικεφαλής της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στις 27 Σεπτεμβρίου κοντά στη Βηρυτό.

Μετά την ιρανική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, η Ιορδανία είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της, ενώ η Πολεμική Αεροπορία και η αντιαεροπορική άμυνά της αναχαίτισαν πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) μετά την είσοδό τους στον ιορδανικό εναέριο χώρο.

Το ιορδανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε δηλώσει επίσης πως πολίτες είχαν τραυματιστεί ελαφρά από την πτώση θραυσμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Αμφισβητεί τη σοβαρότητα των ΗΠΑ δεν απάντησε στην πρότασή

Το Ιράν εξέφρασε αμφιβολίες για τη σοβαρότητα των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για τη Μέση Ανατολή, χωρίς να απαντά στην τελευταία αμερικανική πρόταση, ενώ ο Αραγτσί τόνισε ότι οι κινήσεις των ΗΠΑ αυξάνουν τις υποψίες για τα κίνητρά τους.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ έπληξαν χθες δύο ιρανικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν δύο ιρανικά δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν. Ο πρόεδρος Μπάιντεν περιμένει άμεσα απάντηση από το Ιράν για εκεχειρία. Βίντεο δείχνουν καπνό να βγαίνει από τα πλοία, των οποίων η κατάσταση παραμένει αβέβαιη.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ υπέρ διαλόγου ΗΠΑ-Ιράν στην Ουάσιγκτον

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ τόνισε τη σημασία της συνέχισης των συνομιλιών με το Ιράν, σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, αναφερόμενος στις μεσολαβητικές προσπάθειες για τερματισμό του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Λευκός Οίκος ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρωθυπουργός Κατάρ συναντά τον αντιπρόεδρο Βανς στην Ουάσινγκτον

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς σχετικά με το Ιράν, τις διμερείς σχέσεις, τις αγορές LNG και ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρανικό μέσο: Σποραδικές συγκρούσεις με το αμερικανικό ναυτικό

Ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν και του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στα Στενά του Ορμούζ, παρά την ισχύουσα κατάπαυση πυρός. Ο ΥΠΕΞ Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για παραβίαση εκεχειρίας.