ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Ηλεκτρικό ρεύμα

ΔΟΕ: Ο ηλεκτρισμός θα προέρχεται από πηγές χαμηλού άνθρακα πριν το 2030

Η υπηρεσία ενέργειας του ΟΟΣΑ περιγράφει μια δίψα για ηλεκτρικό που ενισχύεται από τη βιομηχανία, την ηλεκτροκίνηση και τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης.

Περισσότερος από τον μισό ηλεκτρισμό στον πλανήτη θα προέρχεται από πηγές χαμηλού άνθρακα μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όμως ο κόσμος βρίσκεται ακόμα «μακριά από μια ευθυγραμμισμένη τροχιά» για την επίτευξη των στόχων της ουδετερότητας άνθρακα, αναφέρει σε σημερινή έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ, AIE, IEA).

«Στην ιστορία της ενέργειας, γνωρίσαμε την εποχή του άνθρακα και την εποχή του πετρελαίου και μπαίνουμε τώρα ολοταχώς στην εποχή του ηλεκτρισμού, ο οποίος θα καθορίσει το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα στο μέλλον και θα είναι όλο και περισσότερο βασισμένος σε καθαρές πηγές ηλεκτρισμού», εκτιμά ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ στην ανακοίνωση της ετήσιας έκθεσης του οργανισμού World Energy Outlook 2024.

Στην έκθεση αυτή, ο ΔΟΕ διατηρεί την πρόβλεψή του για κορύφωση της ζήτησης για όλα τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, αέριο και άνθρακα) «μέχρι το τέλος της δεκαετίας».

«Μαζί με την πυρηνική ενέργεια, προς την οποία στρέφεται πάλι το ενδιαφέρον πολυάριθμων χωρών, οι πηγές (ενέργειας) χαμηλών εκπομπών», όπως η αιολική και η ηλιακή «αναμένεται ότι θα παράγουν περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου ηλεκτρισμού πριν από το 2030», υποστηρίζει ο ΔΟΕ.

Η υπηρεσία ενέργειας του ΟΟΣΑ περιγράφει μια δίψα για ηλεκτρικό που ενισχύεται από τη βιομηχανία, την ηλεκτροκίνηση, τις ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης και των 11.000 κέντρων δεδομένων που υπάρχουν στον κόσμο, και τον κλιματισμό.

Μολονότι «η αυξανόμενη ορμή υπέρ της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια» υφίσταται πράγματι, «ο κόσμος βρίσκεται ακόμα μακριά από μια ευθυγραμμισμένη τροχιά για την επίτευξη των στόχων του για ουδετερότητα άνθρακα» το 2050, υπογραμμίζει πάντως ο ΔΟΕ, ο οποίος ζητάει να υπάρξει επιτάχυνση.

«Ένα επίπεδο ρεκόρ καθαρής ενέργειας εμπεδώθηκε το 2023 σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως τα δύο τρίτα της αύξησης της ζήτησης για ενέργεια ικανοποιήθηκαν εντούτοις από τα ορυκτά καύσιμα», αναφέρει ο ΔΟΕ.

Ωστόσο ο οργανισμός επισημαίνει επίσης το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, καθώς συγκρούσεις μαίνονται στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, περιφέρειες οι οποίες παράγουν πετρέλαιο και αέριο, ενώ χώρες οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μισό της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια έχουν φέτος εκλογές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν εξετάζει το αίτημα Τραμπ για διαπραγματεύσεις, λέει ο ΥΠΕΞ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Αμπάς Αραγτσί, δήλωσε πως η Τεχεράνη εξετάζει το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ για διαπραγματεύσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πέτυχαν τους στόχους τους, σύμφωνα με ανάρτησή του στο Telegram.
Αμπάς Αραγτσί, Ιρανός διπλωμάτης
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση του Ιρανού ΥΠΕΞ Αραγτσί με τον Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμπάς Αραγτσί έφτασε στην Αγία Πετρούπολη για να συναντήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο διπλωματικών συνομιλιών για τη Μέση Ανατολή, μετά την ακύρωση προγραμματισμένης συνάντησης στο Ισλαμαμπάντ.
Βλαντίμιρ Πούτιν γράφει
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί συναντά τον Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί θα επισκεφθεί αύριο τη Μόσχα και ενδέχεται να συναντήσει τον Πούτιν, για να ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή. Το ταξίδι είναι μέρος περιοδείας μετά το Ισλαμαμπάντ, ανέφερε το Isna.
Σημαία του Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί επιστρέφει στο Πακιστάν μετά το Ομάν

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί θα επισκεφθεί ξανά το Πακιστάν, που διαμεσολαβεί για την κρίση στο Ιράν, μετά το Ομάν και πριν τη Ρωσία, χωρίς ακόμη πρόοδο στις συνομιλίες με τον Πακιστανό πρωθυπουργό, σύμφωνα με το Mehr.
Σεργκέι Λαβρόφ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η Ρωσία έτοιμη να καλύψει το ενεργειακό έλλειμμα της Κίνας

Ο Λαβρόφ δήλωσε από το Πεκίνο ότι η Ρωσία μπορεί να καλύψει το ενεργειακό έλλειμμα της Κίνας λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ επιβεβαίωσε και την επικείμενη επίσκεψη του Πούτιν στην Κίνα εντός του πρώτου εξαμήνου.
Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ προς Αραγτσί: Να αποτραπεί νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

Ο Λαβρόφ τόνισε στον Ιρανό ΥΠΕΞ τη σημασία αποφυγής νέων εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή και επανέλαβε τη βούληση της Ρωσίας να συμβάλλει σε ειρηνική λύση. Ο Αραγτσί ενημέρωσε για τις άκαρπες συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν.