ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Μαρκ Ρούτε στη Σύνοδο
Φώτο: Shutterstock

Οι ρωσικές απειλές δεν τρομάζουν το ΝΑΤΟ διαμηνύει ο Μαρκ Ρούτε

«Το μήνυμα (προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) είναι πως θα συνεχίσουμε, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα του περάσει, ότι η Ουκρανία θα νικήσει», δήλωσε ο Ρούτε.

Οι ρωσικές απειλές δεν τρομάζουν το ΝΑΤΟ, το οποίο θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει σθεναρά το Κίεβο, διεμήνυσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Μαρκ Ρούτε κατά την πρώτη του επίσκεψη στο νατοϊκό αρχηγείο του Βισμπάντεν, το οποίο θα αναλάβει τον συντονισμό της αποστολής διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

«Το μήνυμα (προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) είναι πως θα συνεχίσουμε, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα του περάσει, ότι η Ουκρανία θα νικήσει», δήλωσε ο Ρούτε στην αμερικανική βάση που φιλοξενεί το αρχηγείο της αποστολής NSATU (NATO Security Assistance and Training for Ukraine) κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες Δευτέρα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters και στο κρατικό ραδιόφωνο της Έσσης (Hessischer Rundfunk).

Η πρωτοβουλία ανάληψης του συντονισμού της αποστολής διεθνούς στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, τον οποίο μέχρι σήμερα έχουν οι ΗΠΑ, θεωρήθηκε ως προσπάθεια με στόχο να διασφαλιστεί ο μηχανισμός σε ενδεχόμενη επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο οποίος έχει εκφράσει επικρίσεις σχετικά με τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, τίθεται αντιμέτωπος με την Δημοκρατική αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Διπλωμάτες επισημαίνουν πάντως ότι το μέτρο δεν εξασφαλίζει κάτι, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι η ηγέτιδα δύναμη στο ΝΑΤΟ και παρέχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η αποστολή NSATU αναμένεται πως θα αριθμεί περίπου 700 μέλη, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών που σταθμεύουν στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο και σε κέντρα υλικοτεχνικής υποστήριξης σε Πολωνία και Ρουμανία.

Κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ – ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός της Ολλανδίας από το 2010 έως το 2024 – είπε ότι ήταν κρίσιμο για τη Συμμαχία να έχει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που απαιτούνται για να αποτρέψει οποιαδήποτε απειλή από τη Ρωσία. «Είμαστε το ΝΑΤΟ. Είμαστε μια αμυντική συμμαχία, όχι επιθετική. Δεν μας ενδιαφέρει η κατάληψη εδαφών οποιασδήποτε χώρας εκτός ΝΑΤΟ», είπε ο Ρούτε απευθυνόμενος σε συμμαχικά στρατεύματα. «Ως η ισχυρότερη στρατιωτική συμμαχία στην παγκόσμια ιστορία (…) είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Μας εμπνέει το παράδειγμα των ηρώων του Κόκκινου Στρατού

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία αντιμετωπίζει επιθετικές δυνάμεις με στήριξη από το ΝΑΤΟ, ενώ τόνισε ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εμπνέονται από τη νίκη κατά των ναζί και τον ιστορικό αντιφασιστικό αγώνα.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία μάχεται όλο το ΝΑΤΟ

Ο Πούτιν, μιλώντας στην Κόκκινη Πλατεία, τόνισε ότι ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία αντιμετωπίζει επιθετικές δυνάμεις που στηρίζονται και εξοπλίζονται από το ΝΑΤΟ, συνδέοντας τον σημερινό αγώνα με τη νίκη κατά της ναζιστικής Γερμανίας.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Καταστροφή 347 ουκρανικών drone τη νύχτα – Ζημιές από drones στη Λετονία

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 347 ουκρανικά drones σε μία νύχτα, ενώ η Λετονία ανέφερε πως δύο drones από τη Ρωσία κατέπεσαν στο έδαφός της. Η Ουκρανία κατήγγειλε νέες ρωσικές επιθέσεις παρά την προτεινόμενη εκεχειρία.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η Τουρκία πιέζει για συνάντηση Ρωσίας - Ουκρανίας σε επίπεδο ηγετών

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ότι η Τουρκία προσπαθεί να αναβιώσει τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας και κάλεσε τους Ευρωπαίους συμμάχους να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες στη συμμαχία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Επαφές Ζελένσκι-Ρούτε με Αμερικανούς διαπραγματευτές

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Αμερικανούς διαπραγματευτές, παρουσία του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, του Στηβ Γουίτκοφ, του Τζάρεντ Κούσνερ και του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ.