ΓΔ: 2099.8 -0.34% Τζίρος: 133.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:38
Φώτο: ΑΠΕ

«Ξέρω πως θα πεθάνω στη φυλακή» έγραψε σε απομνημονεύματα ο Ναβάλνι

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού The New Yorker Ντέιβιντ Ρέμνικ σχολίασε πως «είναι αδύνατο να διαβάσει κανείς το ημερολόγιο φυλακής του Ναβάλνι χωρίς να εξοργιστεί από την τραγωδία των βασάνων (που υπέστη) και του θανάτου του».

«Θα περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου στη φυλακή και θα πεθάνω εδώ», έγραφε ο Αλεξέι Ναβάλνι τον Μάρτιο του 2022, σύμφωνα με αποσπάσματα των απομνημονευμάτων του υπ’ αριθμόν ένα επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Δεν θα υπάρχει κανένας να αποχαιρετήσω. (…) Όλα τα γενέθλια θα εορταστούν χωρίς εμένα. Δεν θα δω ποτέ τα εγγόνια μου. Δεν θα είμαι σε καμιά ιστορία της οικογένειας. Δεν θα είμαι σε καμιά φωτογραφία», συμπλήρωνε ο Ναβάλνι στις 22 Μαρτίου 2022, σε αυτό το ημερολόγιο φυλακής, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν από το περιοδικό The New Yorker ενόψει της κυκλοφορίας του βιβλίου στις 22 Οκτωβρίου.

Επιστρέφοντας στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021, λίγους μήνες μετά τη δηλητηρίασή του, ο Ναβάλνι συνελήφθη. Εξέτιε ποινή κάθειρξης 19 ετών σε σωφρονιστική αποικία στον αρκτικό κύκλο, όταν πέθανε σε ηλικία 47 ετών.

«Το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι να αφήσουμε την πατρίδα μας στο έλεος ψευτών, κλεφτών και υποκριτών», έγραφε στις 17 Ιανουαρίου 2022.

Παρά τη μοναξιά λόγω του εγκλεισμού του σε απομόνωση, ο Ναβάλνι αφηγήθηκε με βιτριολικό χιούμορ, την 1η Ιουλίου 2022, μια συνηθισμένη ημέρα του: εγερτήριο στις 6 το πρωί, πρωινό στις 06:20 και έναρξη εργασίας στις 06:40. «Στη δουλειά κάθεσαι επί επτά ώρες μπροστά σε μια ραπτομηχανή, σε ένα σκαμπό πιο χαμηλό από το γόνατο», περιέγραφε. «Μετά τη δουλειά, περνάς μερικές ώρες καθισμένος σε ένα ξύλινο παγκάκι, κάτω από ένα πορτρέτο του Πούτιν. Αυτό είναι που λένε "πειθαρχικό μέτρο"», ανέφερε ο Ναβάλνι.

Το βιβλίο που τιτλοφορείται «Πατριώτης» θα κυκλοφορήσει στις 22 Οκτωβρίου, μεταξύ άλλων και στη ρωσική γλώσσα, σύμφωνα με τον αμερικανικό εκδοτικό οίκο Knopf.

Ο θάνατος του πολιτικού ακτιβιστή προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με αρκετούς ηγέτες χωρών της Δύσης να θεωρούν υπεύθυνο τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού The New Yorker Ντέιβιντ Ρέμνικ σχολίασε πως «είναι αδύνατο να διαβάσει κανείς το ημερολόγιο φυλακής του Ναβάλνι χωρίς να εξοργιστεί από την τραγωδία των βασάνων (που υπέστη) και του θανάτου του».

Στο τελευταίο χρονικά απόσπασμα που δημοσίευσε το αμερικανικό περιοδικό, ο Ναβάλνι εκμυστηρευόταν στις 17 Ιανουαρίου 2024 πως συγκρατούμενοί του αλλά και σωφρονιστικοί υπάλληλοι αναρωτιούνταν γιατί επέστρεψε στη Ρωσία. «Δεν θέλω να εγκαταλείψω τη χώρα μου ούτε να την προδώσω. Αν σημαίνουν κάτι τα πιστεύω σου, πρέπει να είσαι έτοιμος να τα υπερασπιστείς και να κάνεις θυσίες εάν χρειαστεί», εξήγησε.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Δεν υπάρχει τελικό σχέδιο Τραμπ, αλλά δηλώνει ανοιχτός σε διάλογο

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανέφερε ότι το ειρηνευτικό πλάνο του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία δεν έχει οριστικοποιηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή σε διάλογο και έτοιμη για νέες συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Σε εξέλιξη σοβαρές διαδικασίες για το τέλος του πολέμου

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τις διπλωματικές διαβουλεύσεις για το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης στην Ουκρανία ως «σοβαρή διαδικασία», λίγο πριν από την επίσκεψη του απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Μόσχα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματικός αναβρασμός και ρωσικές επιθέσεις στη Ζαπορίζια

Παρά τις εντατικές διπλωματικές κινήσεις για ειρήνη στην Ουκρανία, ρωσικά πλήγματα συνέχισαν στη Ζαπορίζια, τραυματίζοντας 19 άτομα και προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Σε εξέλιξη επιχειρήσεις διάσωσης σε 12 σημεία.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο: Θετικά σημεία στο αμερικανικό σχέδιο για Ουκρανία, απαιτείται ανάλυση

Ο Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε πως το νέο αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία χρειάζεται σχολαστική ανάλυση από τη Μόσχα και δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με Αμερικανούς στο Αμπού Ντάμπι αυτή την εβδομάδα.
Στιβ Γουίτκοφ σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γουίτκοφ στη Μόσχα για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία

Απεσταλμένοι του Τραμπ, μεταξύ τους ο Στιβ Γουίτκοφ, θα ταξιδέψουν στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα για συνομιλίες για πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να εμφανίζεται διαλλακτική, προκαλώντας ανησυχίες για τις προθέσεις των ΗΠΑ.
Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Η Ευρώπη υπονομεύει τις αμερικανικές ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για Ουκρανία

Το ρωσικό ΥΠΕΞ κατηγορεί Ευρωπαίους πολιτικούς και ΜΜΕ ότι με «επιθέσεις πληροφοριών» υπονομεύουν τις αμερικανικές πρωτοβουλίες για ειρηνική διευθέτηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.