ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

O Ομπάμα θέλει να πείσει τους άνδρες ψηφοφόρους να ψηφίσουν την Χάρις

Στην ομιλία του επέκρινε έντονα τον Τραμπ, υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τόσο για τον χαρακτήρα του όσο και για τις πολιτικές που προτείνει.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εκφώνησε μια ενθουσιώδη ομιλία υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών για την προεδρία Κάμαλα Χάρις και κατά του αντιπάλου της Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια στη διάρκεια της οποίας απευθύνθηκε ευθέως στους άνδρες.

Ο Ομπάμα είναι ένθερμος υποστηρικτής της Χάρις από τότε που η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επιλέχθηκε ως υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ της βάσης των Δημοκρατικών και η χθεσινή του εμφάνιση, στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, ήταν η πρώτη μίας σειράς που πρόκειται να κάνει τις επόμενες εβδομάδες σε αμφίρροπες πολιτείες των ΗΠΑ προκειμένου να στηρίξει τη Χάρις.

Στην ομιλία του επέκρινε έντονα τον Τραμπ, υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τόσο για τον χαρακτήρα του όσο και για τις πολιτικές που προτείνει. Μάλιστα ο Ομπάμα απευθύνθηκε πιο συγκεκριμένα στους άνδρες ψηφοφόρους, μια ομάδα που η Χάρις δυσκολεύεται να κερδίσει.

«Λυπάμαι, κύριοι. Το έχω παρατηρήσει αυτό κυρίως με κάποιους άνδρες που μοιάζει να πιστεύουν ότι η συμπεριφορά του Τραμπ, με τον εκφοβισμό και την υποτίμηση των ανθρώπων, είναι ένδειξη δύναμης. Είμαι εδώ για να σας πω ότι αυτό δεν είναι πραγματική δύναμη», τόνισε ο Ομπάμα.

«Η πραγματική δύναμη είναι να βοηθάς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να υψώνεις το ανάστημά σου για αυτούς που δεν μπορούν να το πράξουν μόνοι τους. Αυτό θα πρέπει να θέλουμε για τις κόρες και τους γιους μας», πρόσθεσε.

Πριν την εκδήλωση ο Ομπάμα σταμάτησε σε ένα τοπικό γραφείο της εκστρατείας της Χάρις και, πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα τον συλλογισμό του, υπονόησε ότι οι άνδρες Αφροαμερικανοί δεν στηρίζουν τη Χάρις λόγω του φύλου τους.

«Ένα μέρος αυτού με κάνει να πιστεύω – και μιλάω απευθείας στους άνδρες-- (…) ότι απλώς δεν σας αρέσει η ιδέα να έχετε μια γυναίκα πρόεδρο και βρίσκετε άλλες εναλλακτικές και λόγους για αυτό», είπε.

Στην προεκλογική εκδήλωση ο Ομπάμα κατηγόρησε τον Τραμπ ότι ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του και τα χρήματα. Υπογράμμισε ότι η Χάρις μεγάλωσε σε μια οικογένεια της μεσαίας τάξης και πιστεύει στις αμερικανικές αξίες, αντίθετα με τα ψεύδη και τις απόπειρες παραπλάνησης του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου.

Επαρχία και νεαροί ψηφοφόροι

Ο Ομπάμα δεν είναι ο μοναδικός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που στηρίζει την Κάμαλα Χάρις.

Ο Μπιλ Κλίντον θα πραγματοποιήσει εμφανίσεις στη Τζόρτζια την Κυριακή και τη Δευτέρα, προτού μεταβεί στη Βόρεια Καρολίνα για μια περιοδεία με λεωφορείο αργότερα μέσα στην εβδομάδα σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της επαρχίας.

Στόχος της εκδήλωσης στην οποία παρέστη ο Ομπάμα στο πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ ήταν επίσης να προσελκύσει τους νεαρούς ψηφοφόρους.

Οι νέοι είναι βασική συνιστώσα του συνασπισμού που η προεκλογική ομάδα της Χάρις ελπίζει πως θα τη βοηθήσει να κερδίσει στις εκλογές.

Όμως σε 34 πολιτείες έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν πολλοί λιγότεροι νέοι σε σχέση με το 2020. Στην Πενσιλβάνια ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 18 με 29 ετών που έχει εγγραφεί για να ψηφίσει είναι κατά 15% χαμηλότερος σε σχέση με αυτόν πριν τέσσερα χρόνια.

Η συμμετοχή του Ομπάμα στην προεκλογική εκστρατεία της Χάρις ενδέχεται να κινητοποιήσει τους νέους, με τον πρώην πρόεδρο να έχει ήδη βοηθήσει στη συγκέντρωση 80 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Δημοκρατική υποψήφια.

Η Χάρις και ο Τραμπ δίνουν μάχη στήθος με στήθος και η Πενσιλβάνια ενδέχεται να αποτελέσει το κλειδί για τη νίκη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς και Τραμπ κατέληξαν σε συμφωνία για τα επόμενα βήματα

Ο καγκελάριος Μερτς και ο πρόεδρος Τραμπ συζήτησαν τηλεφωνικά το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία και συμφώνησαν στα επόμενα βήματα, ενώ ο Μερτς θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τον συντονισμό τους.
Ντόναλντ Τραμπ
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ουκρανία να δεχθεί ειρηνευτική συμφωνία μέχρι 27 Νοεμβρίου

Ο Τραμπ δήλωσε πως θεωρεί κατάλληλη ημερομηνία την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου για να αποδεχτεί η Ουκρανία το αμερικανικό σχέδιο ειρήνης, ενώ τόνισε ότι αν συνεχιστούν οι μάχες, η Ουκρανία θα χάσει εδάφη που θα παραχωρούσε στη Ρωσία.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θέλω συμφωνία ειρήνης στην Ουκρανία έως την Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θεωρεί την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου ως την κατάλληλη προθεσμία για την Ουκρανία ώστε να αποδεχτεί την αμερικανική ειρηνευτική πρόταση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης εάν χρειαστεί.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση Τραμπ αλλάζει στρατηγική στα ανθρώπινα δικαιώματα με νέες οδηγίες

Η κυβέρνηση Τραμπ υιοθετεί νέα γραμμή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιορίζοντας την έμφαση σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα και DEI, ενώ ζητά από τις πρεσβείες να επικεντρώνονται στα “φυσικά δικαιώματα” και στις συστημικές διακρίσεις.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης: Έτοιμος για συνάντηση με Τραμπ

Ο νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάμι, δήλωσε έτοιμος για τη συνάντησή του με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας πως θα θέσει το ζήτημα του κόστους διαβίωσης και τα συμφέροντα της πόλης έναντι προσωπικών σχέσεων.