ΓΔ: 2236.24 -0.47% Τζίρος: 240.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02

Μπορέλ: Η στρατιωτική λύση δεν λειτουργεί σε βαθιά ριζωμένο πρόβλημα

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σημείωσε ότι η Χεζμπολάχ έχει πολιτικό σκέλος, έχει μέλη στην κυβέρνηση του Λιβάνου, έχει μέλη που είναι βουλευτές, αλλά έχει και στρατιωτικό βραχίονα, «τον οποίο κατατάσσουμε ως τρομοκρατική οργάνωση».

Η ιστορία έχει δείξει ότι η στρατιωτική λύση δεν λειτουργεί, όταν υπάρχει «βαθιά ριζωμένο πρόβλημα σε μια περιοχή όπως στη Μέση Ανατολή» και ειδικά όταν υπάρχουν αδύναμοι θεσμοί σε μια χώρα, τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την κατάσταση στο Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή.

Όπως επισήμανε, ο Λίβανος είναι μια πολύ ασταθής χώρα, γιατί «μέσα στο κράτος υπάρχει ένα άλλο κράτος, που είναι η Χεζμπολάχ, η οποία είναι μαριονέτα του Ιράν».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι η Χεζμπολάχ έχει πολιτικό σκέλος, έχει μέλη στην κυβέρνηση του Λιβάνου, έχει μέλη που είναι βουλευτές, αλλά έχει και στρατιωτικό βραχίονα, «τον οποίο κατατάσσουμε ως τρομοκρατική οργάνωση». Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει επαφή με αυτό το τμήμα, αλλά με το πολιτικό που έχει μέλη στο κοινοβούλιο του Λιβάνου. Ταυτόχρονα, ο ύπατος εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κατάσταση στον Λίβανο χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

«Χωρίς έναν ισχυρό συμβιβασμό, χωρίς πολιτική μεταρρύθμιση, εντός της κοινωνίας του Λιβάνου με επικεφαλής τον λιβανέζικο λαό και παράγοντες, χωρίς όλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να συμβεί. Κανείς δεν μπορεί να τους αντικαταστήσει και να κάνει για αυτούς ό,τι πρέπει να γίνει», προσέθεσε. Ο Ζοζέπ Μπορέλ επίσης ανέφερε ότι η Κομισιόν υποσχέθηκε την παροχή ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου, ωστόσο κατά τον ίδιο πρέπει να δίνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όταν υπάρχουν τέτοιες δεσμεύσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνομιλία Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι

Ο Γ. Γεραπετρίτης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Μπάντρ Αμπντελατί για διμερή ζητήματα και τις περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εστιάζοντας στη Γάζα και τον Λίβανο.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 200 ρουκέτες κατά στρατευμάτων στον Λίβανο

Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε πως η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 200 βλήματα προς Ισραήλ και ισραηλινά στρατεύματα στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο, παραβιάζοντας την εκεχειρία που είχε παραταθεί για 45 ημέρες.
Καπνός πάνω από το Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολάχ: Επίθεση σε στρατόπεδο στο βόρειο Ισραήλ ανακοίνωσε η οργάνωση

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε επίθεση με drones σε στρατιωτική βάση στη βόρεια Ισραήλ, ενώ επεσήμανε πως συνεχίζει τις επιχειρήσεις κατά ισραηλινών δυνάμεων στον νότιο Λίβανο, παρά την εύθραυστη εκεχειρία που ισχύει από 2 Μαρτίου.
Καπνός πάνω από Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: 37 τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα, λέει ο πρωθυπουργός

Ο Λίβανος έχει υποστεί πολέμους για ξένα συμφέροντα, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Τα ισραηλινά χτυπήματα στην Τύρο τραυμάτισαν 37 άτομα, μεταξύ τους παιδιά και υγειονομικούς. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τερματισμό του πολέμου.
Επίθεση στη Βηρυτό
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινά πλήγματα στη νότια περιοχή της Τύρου στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε επιθέσεις κατά στόχων της Χεζμπολάχ κοντά στην Τύρο, ενώ νωρίτερα κατήγγειλε παραβιάσεις εκεχειρίας από εκρηκτικά drones. Τα επεισόδια σημειώθηκαν μετά από θετικές διαπραγματεύσεις στο εξωτερικό.