ΓΔ: 2687.91 -0.40% Τζίρος: 548.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:03

Μπορέλ: Η στρατιωτική λύση δεν λειτουργεί σε βαθιά ριζωμένο πρόβλημα

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σημείωσε ότι η Χεζμπολάχ έχει πολιτικό σκέλος, έχει μέλη στην κυβέρνηση του Λιβάνου, έχει μέλη που είναι βουλευτές, αλλά έχει και στρατιωτικό βραχίονα, «τον οποίο κατατάσσουμε ως τρομοκρατική οργάνωση».

Η ιστορία έχει δείξει ότι η στρατιωτική λύση δεν λειτουργεί, όταν υπάρχει «βαθιά ριζωμένο πρόβλημα σε μια περιοχή όπως στη Μέση Ανατολή» και ειδικά όταν υπάρχουν αδύναμοι θεσμοί σε μια χώρα, τόνισε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την κατάσταση στο Λίβανο και την ευρύτερη περιοχή.

Όπως επισήμανε, ο Λίβανος είναι μια πολύ ασταθής χώρα, γιατί «μέσα στο κράτος υπάρχει ένα άλλο κράτος, που είναι η Χεζμπολάχ, η οποία είναι μαριονέτα του Ιράν».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε ότι η Χεζμπολάχ έχει πολιτικό σκέλος, έχει μέλη στην κυβέρνηση του Λιβάνου, έχει μέλη που είναι βουλευτές, αλλά έχει και στρατιωτικό βραχίονα, «τον οποίο κατατάσσουμε ως τρομοκρατική οργάνωση». Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει επαφή με αυτό το τμήμα, αλλά με το πολιτικό που έχει μέλη στο κοινοβούλιο του Λιβάνου. Ταυτόχρονα, ο ύπατος εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κατάσταση στον Λίβανο χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

«Χωρίς έναν ισχυρό συμβιβασμό, χωρίς πολιτική μεταρρύθμιση, εντός της κοινωνίας του Λιβάνου με επικεφαλής τον λιβανέζικο λαό και παράγοντες, χωρίς όλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να συμβεί. Κανείς δεν μπορεί να τους αντικαταστήσει και να κάνει για αυτούς ό,τι πρέπει να γίνει», προσέθεσε. Ο Ζοζέπ Μπορέλ επίσης ανέφερε ότι η Κομισιόν υποσχέθηκε την παροχή ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου, ωστόσο κατά τον ίδιο πρέπει να δίνεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όταν υπάρχουν τέτοιες δεσμεύσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον νότιο Λίβανο: 11 νεκροί σύμφωνα με ΜΜΕ

Ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε πόλη του νότιου Λιβάνου στοίχισαν τη ζωή σε 11 άτομα, ανάμεσά τους δύο παιδιά και δύο μέλη ιατρικού προσωπικού, ενώ τραυματίστηκαν πέντε ακόμα, σύμφωνα με το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Βομβαρδισμός στο νότιο Λίβανο
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Τέσσερις νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στον νότο

Τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες, μεταξύ τους γυναίκες και παιδιά, σε ισραηλινά πλήγματα στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μετά από επίθεση της Χεζμπολάχ με drones κατά ισραηλινών στρατιωτών.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Θα απελευθερωθούν πέντε Λιβανέζοι κρατούμενοι, ανακοίνωσε το γραφείο Πρωθυπουργού

Το Ισραήλ θα απελευθερώσει πέντε Λιβανέζους που συνελήφθησαν χωρίς διασυνδέσεις με μαχητικές οργανώσεις, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με τον Λίβανο για την επιστροφή λειψάνων απηχθέντων ηγετών εβραϊκών κοινοτήτων της δεκαετίας του '80.
Κωνσταντίνος Τασούλας πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τασούλας: Στήριξη Ελλάδας σε κυριαρχία και ευημερία του Λιβάνου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στον Λίβανο, υπογραμμίζοντας τις ισχυρές διμερείς σχέσεις και τη σημασία της επίσκεψης του Προέδρου Αούν για την εμβάθυνση της συνεργασίας.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Χεζμπολά: Απορρίπτει συμφωνία με Ισραήλ, δηλώνει ότι δεν παραδίδεται

Ο γγ της Χεζμπολά, Ναΐμ Κάσεμ, απέρριψε εκ νέου τη συμφωνία-πλαίσιο Λιβάνου-Ισραήλ που στηρίζουν οι ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η παράταξη δεν θα παραδοθεί ούτε θα αφοπλιστεί, παρά τα πλήγματα μετά τους πολέμους με το Ισραήλ.