ΓΔ: 2617.02 -0.49% Τζίρος: 235.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Πύραυλος Tomahawk σύστημα

Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Ουκρανία, απέκρουσαν οι ουκρανικές δυνάμεις

H Ολλανδία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα μαχητικά F-16 τους ερχόμενους μήνες, ενώ η Ρωσία αναζητά τη βάση στην οποία βρίσκονται τα F-16 της ουκρανικής αεροπορίας.

Ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος έπληξε την περιοχή της σημαντικής αεροπορικής βάσης Σταροκοστιαντίνιφ σήμερα το πρωί, ανέφερε το Κίεβο, αφού μια επίθεση με πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα εναέρια μη επανδρωμένα οχήματα (drones) έθεσε επίσης στο στόχαστρο την πρωτεύουσα.

Το πιο πρόσφατο πλήγμα στην αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιφ στη δυτική περιφέρεια Χμελνίτσκι, στην οποία επιτίθεται συχνά η Ρωσία, σημειώθηκε μία ημέρα αφότου ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας είπε πως η Ολλανδία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα μαχητικά F-16 τους ερχόμενους μήνες.

Η Ουκρανία, που παρέλαβε μια παρτίδα F-16 αυτό το καλοκαίρι έπειτα από πολύμηνη άσκηση παρασκηνιακής πολιτικής πίεσης στη Δύση, κρατά την τοποθεσία των μαχητικών της άκρως απόρρητη προκειμένου να τα προστατεύσει από πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς που η Ρωσία διεξάγει καθ΄όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Η Πολεμική Αεροπορία, που σπάνια αποκαλύπτει ζημιές σε στρατιωτικούς στόχους, δεν ανέφερε αν το πλήγμα προκάλεσε ζημιές στην αεροπορική βάση, όμως η παραδοχή ενός πυραυλικού πλήγματος στην περιοχή γύρω από τη βάση δεν είναι κάτι συνηθισμένο.

Δεν υπάρχουν απώλειες μεταξύ των αμάχων ή ζημιές σε κρίσιμης σημασίας υποδομές, δήλωσε ο κυβερνήτης Σέρχιι Τιούριν. Δύο πύραυλοι Κινζάλ καταρρίφθηκαν επίσης στην περιοχή του Κιέβου, ανέφερε η ΠΑ. Θραύσματα έπεσαν σε τρεις περιοχές του Κιέβου, όμως δεν έχουν αναφερθεί απώλειες ή σημαντικές ζημιές καθώς η αντιαεροπορική άμυνα αντιμετώπισε τους εισερχόμενους στόχους, ανέφεραν οι αρχές της πόλης.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε επίσης 32 ρωσικά drones ενώ άλλα 37 χάθηκαν από τα στρατιωτικά ραντάρ, κάτι που σημαίνει ότι εξουδετερώθηκαν από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ανέφερε η ΠΑ.

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε ακόμη ένα χωριό κοντά στο Ποκρόφσκ, την πόλη που αποτελεί επιμελητειακό κόμβο την ανατολική Ουκρανία και όπου πλησιάζουν σταδιακά εδώ και εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις. Επίσης, ρωσικό πυραυλικό πλήγμα προκάλεσε ζημιές σε πολιτικό πλοίο με σημαία Σεντ Κιτς και Νέβις που μετέφερε φορτίο με καλαμπόκι στην ουκρανικό λιμάνι Πιφντένι στις 6 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Αποκατάστασης. Το υπουργείο ανέφερε στο Facebook πως κανένα από τα 15 μέλη του πληρώματος δεν έχει τραυματιστεί.

«Ευτυχώς κανένα από τα 15 μέλη του πληρώματος, πολίτες της Αιγύπτου και της Συρίας, δεν έχει τραυματιστεί. Συνολικά, το πλοίο ήταν φορτωμένο με περίπου 6.000 τόνους ουκρανικού καλαμποκιού. Είναι εντελώς πολιτικό φορτίο», είπε. Το υπουργείο ανέφερε πως είναι το 20ό πολιτικό πλοίο που υφίσταται ζημιές από ρωσικές επιθέσεις.

«Δεν είναι τίποτα περισσότερα από προσπάθειες της Ρωσίας να επηρεάσει την επιτυχή λειτουργία του ουκρανικού θαλάσσιου διαδρόμου τροφίμων και να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ολέξιι Κουλέμπα σύμφωνα με το υπουργείο. Η Μόσχα αρνείται ότι επιτίθεται σε μη στρατιωτικούς στόχους.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το πλοίο ξηρού φορτίου Aya με σημαία Σεντ Κιτς και Νέβις χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο στη Μαύρη Θάλασσα. Αργότερα τον ίδιο μήνα, ένα άλλο φορτηγό πλοίο με σημαία Αντίγκουας υπέστη ζημιές από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στο λιμάνι της Οδησσού στην Ουκρανία. Η Ρωσία έχει πλήξει κατ΄επανάληψη το λιμάνι αφότου εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατεστραμμένα κτίρια Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Εντολή απομάκρυνσης οικογενειών σε Ουκρανία, η Ρωσία κατέλαβε οικισμούς

Εντολή εκκένωσης για οικογένειες 16 οικισμών στη Ντνιπροπετρόφσκ έδωσαν οι ουκρανικές αρχές λόγω επιδείνωσης της ασφάλειας, καθώς εντείνονται τα ρωσικά πλήγματα και η ανάπτυξη δυνάμεων στη ζώνη, σύμφωνα με τον τοπικό διοικητή Γκάνζα.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα στόχος με 620 ουκρανικά drones μέσα στη νύχτα

Ο δήμαρχος Μόσχας ανακοίνωσε πως 620 drones εξαπολύθηκαν στην περιφέρεια από Ουκρανία, με 180 να καταρρίπτονται. Ο κυβερνήτης ανέφερε τρεις τραυματίες, ανάμεσά τους ένα 10χρονο κορίτσι, και φωτιά σε αποθήκη της Wildberries.
Άνωθεν θέα ντρόουν πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απειλεί τη Βρετανία για ουκρανική χρήση βρετανικών drones

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο κατηγόρησε τη Βρετανία για συνενοχή σε επιθέσεις κατά ρωσικών στόχων μέσω ουκρανικών drone βρετανικής κατασκευής και προειδοποίησε για συνέπειες λόγω της στρατιωτικής συνεργασίας με το Κίεβο.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Πλήγμα σε δύο εμπορικά πλοία σε ουκρανικά λιμάνια

Ρωσικές δυνάμεις έπληξαν δύο φορτηγά πλοία στα λιμάνια Οδησσού και Μικολάιβ στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA, καθώς τα πλοία χρησιμοποιούνταν για εφοδιασμό του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με το Υπ. Άμυνας.
Έκρηξη στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικές επιθέσεις σε Ισμαήλ και Οδησσό, μία νεκρή στην Αστραχάν

Ρωσική επίθεση έπληξε τη νύχτα υποδομές στο λιμάνι Ισμαήλ στην Οδησσό, με τις πυρκαγιές να έχουν κατασβεστεί. Η Μόσχα δήλωσε ότι στόχευσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, υπόστεγα εξοπλισμού και αποθήκες ναυτικών drones.
Κατεστραμμένο κτίριο πολέμου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί από ουκρανική πυραυλική επίθεση στη Ρωσία

Έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί, σε ουκρανικό πυραυλικό πλήγμα στο χωριό Κολόσκοβο της περιφέρειας Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.