ΓΔ: 2266.42 -1.26% Τζίρος: 288.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Ουκρανικός στρατός μάχη
Στρατιώτες της Ουκρανίας πυροβολούν βαρύ πυροβολικό στο πεδίο μάχης κατά τον πόλεμο.

Ρωσία: Βαρύ τίμημα η κατάληψη του Βουχλεντάρ, έχασε χιλιάδες στρατιώτες

H ανάλυση του BBC έδειξε ότι μόνο οι 155η και 40η ταξιαρχία πεζοναυτών θα μπορούσαν να χάσουν περισσότερους από 2.100 στρατιώτες στο Βουχλεντάρ.

Αυτήν την εβδομάδα η Ουκρανία παραδέχθηκε ότι έχασε το Βουχλεντάρ στην περιοχή του Ντονέτσκ, αλλά το τίμημα της κατάληψης από τον ρωσικό στρατό ήταν μεγάλο, αναφέρει έρευνα του BBC, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δεν μπορεί να προσδιορισθεί ο συνολικός αριθμός των Ρώσων που σκοτώθηκαν κατά τις επιθέσεις εναντίον της πόλης που η Ρωσία προσπαθούσε να καταλάβει από την έναρξη του πολέμου.

Ωστόσο, η ανάλυση του BBC έδειξε ότι μόνο οι 155η και 40η ταξιαρχίες πεζοναυτών θα μπορούσαν να χάσουν περισσότερους από 2.100 στρατιώτες στο Βουχλεντάρ, λαμβανομένων υπ’ όψιν των βαριά τραυματιών, των νεκρών και των αγνοουμένων. Αυτό σημαίνει ότι χάθηκε το 40% της δύναμης που είχαν οι δύο ταξιαρχίες πριν από τον πόλεμο.

Συνολικά, με βάση τις ανοιχτές πηγές το BBC μαζί με τον ιστότοπο Mediazona και ομάδα εθελοντών κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τα ονόματα 72.004 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν στην πορεία της πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι από τους μισούς πριν την έναρξη του πολέμου είχαν σχέση με τον στρατό.

Καταστροφικές απώλειες στο σώμα των πεζοναυτών

Το Βουχλεντάρ θεωρείται σημείο στρατηγικής σημασίας καθώς βρίσκεται σε ύψωμα, απ' όπου ο ουκρανικός στρατός μπορούσε να καταφέρει πλήγματα στις οδούς εφοδιασμού του εχθρού.

Οι πιο τεταμένες και αιματηρές μάχες για την κατάληψη της πόλης ήταν αυτές του φθινοπώρου του 2022 και του χειμώνα του 2023. Τότε στις επιθέσεις κατά της πόλης έριχναν τις επίλεκτες μονάδες πεζοναυτών της 155ης και 40ης ταξιαρχίας «των μαύρων μπερέδων» με την υποστήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων και αρμάτων μάχης. Συνέδραμαν επίσης μηχανοκίνητα τμήματα αποτελούμενα από επίστρατους και εθελοντές.

Με βάση τις ανοιχτές πηγές το BBC μπόρεσε να επιβεβαιώσει ότι κατά τις επιθέσεις στο Βουχλεντάρ σκοτώθηκαν τουλάχιστον 211 πεζοναύτες της 155ης ταξιαρχίας πεζοναυτών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ 42 θεωρούνται αγνοούμενοι.

Οι απώλειες αυτές είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τις απώλειες του σώματος αυτού στα δέκα χρόνια του πολέμου στην Τσετσενία. Μεταξύ των νεκρών είναι 19 αξιωματικοί και ο διοικητής του τάγματος Τσιρέν Λουμπσάνοφ.

Πεζοναύτες της 40ης Ταξιαρχίας Μαύρων Μπερέδων από το Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι έλαβαν μέρος σε αυτές τις μάχες μαζί με την 155η Ταξιαρχία. Με βάση τις ανοιχτές πηγές, κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν οι θάνατοι 72 στρατιωτών και αξιωματικών αυτής της μονάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Επαναλήφθηκαν οι επιχειρήσεις στην Ουκρανία μετά την εκεχειρία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την επανέναρξη των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία μετά τη λήξη της τριήμερης εκεχειρίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, καταρρίφθηκαν 108 drones το τελευταίο 24ωρο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Μαζική ρωσική επίθεση με πάνω από 200 drones στην Ουκρανία

Περισσότερα από 200 ρωσικά drones επιτέθηκαν στην Ουκρανία τη νύχτα, μετά τη λήξη της τριήμερης κατάπαυσης του πυρός, όπως ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Τουλάχιστον ένας νεκρός αναφέρθηκε από τις ρωσικές επιθέσεις.
Οχήματα και εμπόδια Κιέβου
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός σε νυχτερινές ρωσικές επιθέσεις, 27 ουκρανικά drone κατέρριψε η Μόσχα

Ρωσικές επιθέσεις τη νύχτα στο Ντνιπροπετρόφσκ της ανατολικής Ουκρανίας στοίχισαν τη ζωή ενός ανθρώπου και τραυμάτισαν τέσσερις, σύμφωνα με τον κυβερνήτη. Η Ρωσία ανακοίνωσε την κατάρριψη 27 ουκρανικών drones.
Επίθεση στο Κίεβο
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσική αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο μετά τη λήξη της ανακωχής

Ρωσικά αεροπορικά πλήγματα σημειώθηκαν στο Κίεβο μετά τη λήξη τριήμερης κατάπαυσης πυρός. Ο κ. Τκατσένκο προειδοποίησε για drone στον ουρανό και ζήτησε να παραμείνουν όλοι σε καταφύγια. Συναγερμός σήμανε μετά από μήνες ηρεμίας.
Μάχες στην Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Δεν υπήρξε ησυχία στο μέτωπο παρά τη συμφωνημένη εκεχειρία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει την τριήμερη εκεχειρία παρά τις διαπραγματεύσεις, δηλώνοντας πως συνεχίζονται οι μάχες και πως η Μόσχα δεν σκοπεύει να τερματίσει τον πόλεμο.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Καμία παύση πυρός παρά την εκεχειρία που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι οι συγκρούσεις με τον ρωσικό στρατό συνεχίζονται παρά την εκεχειρία, κατηγορώντας τη Ρωσία πως δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου και προετοιμάζει νέες επιθέσεις.