ΓΔ: 2685.35 -0.79% Τζίρος: 246.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:43:06
Ισχυρή καταιγίδα βροχής

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Τουλάχιστον 14 νεκροί από τις καταρρακτώδεις βροχές

Η Γιαμπλάνιτσα, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαράγεβο, όπου αναφέρθηκαν οι θάνατοι, έχει αποκλειστεί εντελώς μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν στην οδική και σιδηροδρομική σύνδεσή της.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους από τις πλημμύρες στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και άλλοι αγνοούνται καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές και οι κατολισθήσεις κατέστρεψαν δρόμους, σπίτια και γέφυρες στο κέντρο της χώρας, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η Γιαμπλάνιτσα, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαράγεβο, όπου αναφέρθηκαν οι θάνατοι, έχει αποκλειστεί εντελώς μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν στην οδική και σιδηροδρομική σύνδεσή της.

Η τριμερής προεδρία της Βοσνίας, που αποτελείται από έναν Βόσνιο (Μουσουλμάνο), έναν Σέρβο και έναν Κροάτη, δήλωσε ότι ζήτησε τη βοήθεια του στρατού για την ευρύτερη περιοχή της Γιαμπλάνιτσα και πως μονάδες μηχανικού και διάσωσης καθώς και ένα ελικόπτερο έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για τη διάσωση, μεταξύ άλλων, 17 ανθρώπων από ένα ψυχιατρείο.

Μερικά σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια από τις κατολισθήσεις σε αυτό που φαίνεται να είναι οι χειρότερες πλημμύρες στη Βοσνία από το 2014, τουλάχιστον, όταν τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες.

«Τουλάχιστον 14 άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί στην περιοχή της Γιαμπλάνιτσα», δήλωσε ο Ντάρκο Τζούκαν, εκπρόσωπος του περιφερειακού καντονιού. «Υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς αγνοούμενους».

«Σε ορισμένες περιοχές φαίνονται μόνο τμήματα της στέγης. Δεν μπορώ να θυμηθώ κρίση τέτοιου μεγέθους από την εποχή του πολέμου (1992-1995)», είπε.

Η πόλη Κισιλιάκ στην κεντρική Βοσνία πλημμύρισε μετά την υπερχείλιση ενός ποταμού. Τα λασπόνερα έφθασαν μέχρι τις πόρτες επιχειρήσεων και σπιτιών, σύμφωνα με πλάνα από drones που έλαβε το Reuters, αν και τα νερά είχαν αρχίσει να υποχωρούν μετά το μεσημέρι.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ομοσπονδίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης άφησε να εννοηθεί ότι ο απολογισμός μπορεί να αυξηθεί.

«Υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες και έναν αριθμό τραυματιών και αγνοουμένων», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η γειτονική Κροατία επλήγη επίσης από πλημμύρες, αν και δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες. Οι αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα στην ακτή της Αδριατικής και στις κεντρικές περιοχές της χώρας. Το Μαυροβούνιο και η Σερβία εξέδωσαν επίσης παρόμοιες προειδοποιήσεις.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μάτι καμένη περιοχή αεροφωτογραφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε Αττική, Κρήτη και νησιά

Αύριο, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, Αττική, Κρήτη, περιοχές Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου μπαίνουν σε Red Code λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Φωτιά στην Αττική
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Μαρκόπουλο Ωρωπού ο υπΚΚΠΠ Ευ. Τουρνάς - Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά

Στον Ωρωπό μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Ευάγγελος Τουρνάς για άμεση ενημέρωση σχετικά με τη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε. Η φωτιά, που πλέον δεν έχει ενεργό μέτωπο, αντιμετωπίζεται από ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.
Καθεδρικός Σαν Σαλβαδόρ
ΔΙΕΘΝΗ

Σε κόκκινο συναγερμό το Ελ Σαλβαδόρ λόγω ξηρασίας από Ελ Νίνιο

Οι αρχές του Σαλβαδόρ κήρυξαν κόκκινο συναγερμό σε όλη τη χώρα λόγω έντονης ξηρασίας που προκαλεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο, με σοβαρές απώλειες στις σοδειές και 14 ρεκόρ θερμοκρασιών τον Αύγουστο.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Μαζικές εκκενώσεις λόγω μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στη Νεβάδα

Πάνω από 90.000 κάτοικοι στη Νεβάδα απομακρύνονται ή ετοιμάζονται να εκκενώσουν τα σπίτια τους λόγω μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που απειλεί το Ρίνο, προειδοποιούν οι αρχές. Η δήμαρχος καλεί όσους έχουν λάβει εντολή να φύγουν άμεσα.
Πυρκαγιά σε δάσος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαλκιδική: Οι σημαντικότερες πυρκαγιές των τελευταίων ετών

Ο Μπάμπης Στεργιάδης θυμάται τις μεγάλες πυρκαγιές σε Άγιον Όρος και Κασσάνδρα, τη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων και την ανάγκη υπογειοποίησης καλωδίων για την πρόληψη πυρκαγιών στις δασώδεις περιοχές της Χαλκιδικής.
Πυροσβεστικό αεροπλάνο εν δράσει
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς (κατηγορία 4) και αύριο, 12/8

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) προβλέπεται και για αύριο, Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026, σε μεγάλο τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και των Κυθήρων, σύμφωνα με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.